Μια οικολογική σάτιρα για παιδιά Στον Κύκλο «Στάσεις Πολιτισμού 2012»ΡΙΟΝ : 6 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ – ΚΡΗΝΗ : 7 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

Οι ΣΚΑΡΑΒΑΙΟΙ μετά τη μυθική τους πορεία με την « Κούλα την κατσικούλα» και το « Για μια φούχτα μπάμιες», κατέθεσαν μια ακόμα μοντέρνα πρόταση για τα παιδιά : Η ΑΣΠΡΗ ΚΟΤΑ, αφού κέρδισε τη γενική επιβράβευση, ταξιδεύει για δεύτερη χρονιά μέσα στο ελληνικό καλοκαίρι. Φέτος μάλιστα είναι προσκεκλημένη αρκετών μεγάλων διοργανώσεων, μεταξύ των οποίων και το Φεστιβάλ Πάτρας.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Η ΑΣΠΡΗ ΚΟΤΑ είναι ισπανικό λαϊκό παραμύθι, διασκευασμένο για την παράσταση, το οποίο μιλάει με συμβολική αφέλεια για τη σημασία της φύσης στην προσωπική μας πορεία. Η ΑΣΠΡΗ ΚΟΤΑ θέλει να ξεφύγει από το κοτέτσι και να παντρευτεί το βασιλιά. Μέσα στην άμετρη φιλοδοξία της αφανίζει, κάνοντας χρήση ενός μαγικού διαμαντιού, όλα τα στοιχεία της φύσης που εναντιώνονται στο δρόμο της προς το παλάτι. Όταν όμως καταλάβει, ότι αυτό την αφήνει εντελώς εκτεθειμένη μέσα σε μια εχθρική κοινωνία, ξαναθυμάται τα ζώα, τα φυτά και τα ποτάμια – και τα ανακαλεί. Και τότε αυτά ξαναδείχνουν τη δύναμή τους.

Αυτονόητη παραβολή για το σύγχρονο κάτοικο του πλανήτη…

 

ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΤΩΝ ΚΩΜΙΚΩΝ :

Ο Πέστο και ο… Ξαναπέστο!

Είναι δύο καινούριες φιγούρες στο θεατρικό πάνθεον: Παρουσιάζουν το μύθο και συνοψίζουν τα μηνύματα με διασκεδαστικό τρόπο, αφού ο Ξαναπέστο καμώνεται πως δεν καταλαβαίνει τίποτα με την πρώτη! Έτσι αποφεύγεται η παγίδα του διδακτισμού.

Η ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ

Η παράσταση υλοποιείται με πρωταγωνιστές των ΣΚΑΡΑΒΑΙΩΝ, με ζωντανή μουσική και τραγούδια, ενώ η κότα και τα άλλα πρόσωπα του παραμυθιού παίζονται από κούκλες 80 cm με την τεχνική της Σχολής Βερολίνου:

Ο μουσικός λ.χ. παίζει τις κούκλες με το κεφάλι!

Τα τραγούδια της παράστασης ακολουθούν την παράδοση της παλιάς καλής Ελληνικής Επιθεώρησης και φλερτάροντας με πασίγνωστες μελωδίες, προκαλούν ένα εξωτικό ξάφνιασμα.

Η Σκηνοθεσία, κάνοντας επιλεκτική χρήση των παλιών και των νεότερων εργαλείων του θεάτρου, οδηγείται με παιδική «αθωότητα» σε μια μοντέρνα performance, που αναδίδει κάτι απ’ την ατμόσφαιρα του τσίρκου!

Μετά την παράσταση, ηθοποιοί, κούκλες και παιδιά παίζουν ένα παιχνίδι προσωπικής γνωριμίας και εμψύχωσης.

ΟΜΑΔΑ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Κώστας Ν. Φαρμασώνης: Κείμενο-Σκηνοθεσία

Γιάννης Νικολάου: Μουσική

Μπέσσυ Χαϊκάλη: Κατασκευές κουκλών-Σκηνικών αντικειμένων

Τζωρτζίνα Κωστοπούλου: Εικαστικός σχεδιασμός

Μαρία Καμακάρη: Ηθοποιός-Κουκλοπαίκτρια

Δημήτρης Αντωνιάδης: Ηθοποιός-Μουσικός

Κώστας Αυλωνίτης: Φωτισμοί-Ηχητικά

ΤΟΠΟΣ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ:

Δευτέρα, 6 Αυγούστου: Θέατρον Ρίου, Ώρα 9.30

Τρίτη, 7 Αυγούστου: Θέατρον Κρήνης, Ώρα 9.30