Ένα καλαίσθητο και γεμάτο μνήμες και συγκίνηση ημερολόγιο ετοίμασε για ακόμη μια φορά ο Σύλλογος Συνοικισμού Νικ.Πλαστήρα «Ο ΑΙΓΙΕΑΣ». Ύστερα από τα ημερολόγια των περασμένων ετών που ήσαν αφιερωμένα στο Πασαλιμάνι, τα Σκουπιά, την Αλώνη, το φετινό Ημερολόγιο 2013 εστιάζει στο Βόρι, ένα ακόμη χωριό της νήσου Αλώνης της Επαρχίας Προικοννήσου.Το όμορφο εξώφυλλο του ημερολογίου με τη φωτογραφία του 1935 που απεικονίζει το Νηπιαγωγείο που λειτουργούσε στο σπίτι της νεαρής προσφυγοπούλας νηπιαγωγού Άννας Καρακάση στον Συνοικισμό Τεμένης διαδέχονται φωτογραφίες από τα οικογενειακά αρχεία απογόνων προσφύγων από το Βόρι. Το κάλλος των κοριτσιών της προσφυγιάς, ο πόνος στα πρόσωπα των ενηλίκων, η απορία στις εκφράσεις των παιδιών, η νοσταλγία της πατρίδας αποτυπώνονται στις σελίδες του ημερολογίου πλάι σε κείμενα της Δ.Σωτηρίου, του Κ.Καβάφη, του Γ.Βαλσαμίδη, του Ηλ.Βενέζη, της Μαρίας Ιορδανίδου, του δικού μας Γ.Ανδρικόπουλου.

Ο ΑΙΓΙΕΑΣ εκφράζει τις ευχαριστίες του σε όσους ευγενώς δάνεισαν το φωτογραφικό υλικό από το οικογενειακό τους αρχείο : Σούλα Γρηγορίου, Διαμάντω Ευσταθίου, Θεοδώρα Καβούνη-Μαστροκυριάκου, Δομνίκη Λούη, Στρατή Μαστροκυριάκο, Βαλεντίνη & Μιχαήλ Μαυρουδή, Κατίνα Πίκουλα-Μάρκουλα, Βούλα Χαντζησοφιανού-Σπανού.

Στόχος του Συλλόγου είναι η διατήρηση της Μικρασιατικής Μνήμης και η καταγραφή του πόνου του ξεριζωμού των προσφύγων, της αγωνίας επιβίωσής τους και του αγώνα ένταξής τους στη νέα πατρίδα.

Το Ημερολόγιο 2013 που επιμελήθηκαν η πρόεδρος και η αντιπρόεδρος του ΑΙΓΙΕΑ Ελένη και Μαρία Καβούνη συμπλήρωσε η άψογη εκτύπωση από το TypOffset της Ευφροσύνης & Μαρίας Στιβαχτοπούλου Ο.Ε. (Αθ.Φαραζουλή 41, Αίγιο)