«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, δηλαδή όλοι εμείς, πρέπει να κινηθούμε με ταχύτητα και αποτελεσματικότητα για να αξιοποιήσουμε κάθε ευκαιρία και κάθε δυνατότητα για την ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης αξιοποιώντας την κοινωνία της γνώσης, την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα».

Η δήλωση αυτή του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας Απόστολου Κατσιφάρα αποτέλεσε την εισαγωγή στη χθεσινή ημερίδα που οργάνωσε η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας με αντικείμενο τις στρατηγικές της έξυπνης εξειδίκευσης στη Δυτική Ελλάδα.

Στον εισαγωγικό χαιρετισμό του, ο Περιφερειάρχης μεταξύ άλλων σημείωσε:

«Βρισκόμαστε στην καρδιά της πιο μεγάλης οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που έχει γνωρίσει η χώρα στη μεταπολεμική περίοδο.
Η ανεργία, το καθημερινό κλείσιμο επιχειρήσεων, η αποδιάρθρωση του παραγωγικού ιστού, οι χιλιάδες των συμπολιτών που ολοένα και περισσότερο δεν τα βγάζουν πέρα, συγκροτούν ένα επικίνδυνο και εφιαλτικό τοπίο.
Ένα τοπίο γεμάτο κινδύνους και απειλές, ένα τοπίο που κρύβει κάθε λογής κινδύνους, ένα τοπίο που παραλύει τη θέληση και την ικανότητα για δράση.
Απέναντι σε αυτήν την επώδυνη πραγματικότητα, υπάρχει για όλους όσοι υπηρετούμε τους θεσμούς μια και μόνη υποχρέωση.
Να εργαστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να εξαντλήσουμε κάθε περιθώριο, να δώσουμε ότι έχουμε και δεν έχουμε για να σταθεί ο τόπος όρθιος, για να σταθούν οι άνθρωποι όρθιοι».

Στη συνέχεια της παρέμβασής του ο Απόστολος Κατσιφάρας υπογράμμισε:

«Ξεκινάμε με τη διαπίστωση ότι η περιφερειακή οικονομία πρέπει να ανασυγκροτήσει την παραγωγική της βάση και να ανακτήσει τη χαμένη της ανταγωνιστικότητα.
Διαπιστώνουμε ότι αυτό περνάει, μεταξύ άλλων, μέσα από τρεις προτεραιότητες που είναι οι εξής:
-Έξυπνη ανάπτυξη που θα βασίζεται στην κοινωνία της γνώσης και στην καινοτομία.
-Αειφόρο ανάπτυξη που θα προωθεί μια ανταγωνιστική οικονομία στηριγμένη στην αποδοτική χρήση των διαθέσιμων πόρων.
-Ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς με τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας με οικονομική, κοινωνική και εδαφική συνοχή.
Στο σημείο αυτό πρέπει να αποσαφηνίσουμε τι ακριβώς εννοούμε όταν μιλάμε για την Έξυπνη Εξειδίκευση.
Πρώτα απ’ όλα μιλάμε για τον εντοπισμό των χαρακτηριστικών και των μέσων που είναι μοναδικά για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και συνεπώς μπορεί να αποτελέσουν τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.
Στη συνέχεια μιλάμε για μια οργανωμένη προσπάθεια που θα χαράξει ένα όραμα στηριγμένο σε αυτά ακριβώς τα μοναδικά χαρακτηριστικά μας.
Και τέλος, μιλάμε για την προσπάθεια να συγκεντρώσουμε παράγοντες και πόρους για την υλοποίηση αυτού του οράματος».

Τέλος ο Περιφερειάρχης ανέφερε τα εξής: «Έχουμε επείγουσα ανάγκη από εφαρμοσμένη έρευνα και καινοτομία, έχουμε ανάγκη από τη διασύνδεση των ερευνητικών μας ιδρυμάτων με την παραγωγή και τις επιχειρήσεις.
Οφείλουμε μάλιστα να εξειδικεύσουμε αυτή τη συζήτηση ώστε να βελτιωθούν οι συνθήκες της έρευνας, να αυξηθούν οι σχετικές επενδύσεις και μάλιστα στοχευμένα.
Γιατί δεν πρέπει να χάνουμε από τα μάτια μας, ούτε για μια στιγμή, το στόχο που είναι η ανασυγκρότηση της παραγωγικής μας βάσης, η ανάπτυξη της περιφερειακής οικονομίας, η ενίσχυση της απασχόλησης και τελικά η βελτίωση του βιοτικού επιπέδου.
Είναι γνωστό ότι οι στρατηγικές που προωθούν την έρευνα, την καινοτομία και την Έξυπνη Ανάπτυξη αντιμετωπίζονται θετικά από τα διαρθρωτικά ταμεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αυτό αποτυπώνεται, κατ’ αρχήν, και για την επόμενη προγραμματική περίοδο 2014-2020».

Η ημερίδα περιλάμβανε εισήγηση του Νίκου Θωμόπουλου, εκ μέρους της Διαχειριστικής Αρχής που αφορούσε τη στρατηγική της έξυπνης εξειδίκευσης για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, εισήγηση του Παναγιώτη Χατζηνικολάου, από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας για την περιφερειακή διάσταση της έρευνας, της τεχνολογικής ανάπτυξης και της καινοτομίας κατά την προγραμματική περίοδο 2014-2020, ενώ η ημερίδα ολοκληρώθηκε με μια σειρά από θεματικές συναντήσεις εργασίας με τα εξής αντικείμενα: Αγρο-διατροφή και τρόφιμα, υλικά και νέες ενεργειακές τεχνολογίες, περιβάλλον και βιώσιμη ανάπτυξη, πολιτισμός, εκπαίδευση, τουρισμός μέσω Τεχνολογιών πληροφορικής και επικοινωνιών και τέλος νέα οικονομία-καινοτόμος επιχειρηματικότητα.