17.4 C
Aigio
Πέμπτη, 18 Απριλίου, 2024
spot_imgspot_img
ΑρχικήΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΕπιτυχία οι εκδηλώσεις για το ECOMOBILITY

Επιτυχία οι εκδηλώσεις για το ECOMOBILITY

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή και το Σάββατο στην Αίθουσα «Αίγλη» στον Πολυχώρο Veso Mare στην Πάτρα, οι παρουσιάσεις των προτάσεων και λύσεων των μαθητών, για την οικολογική μετακίνηση στη πόλη τους, που έγινε στα πλαίσια της εκστρατείας ECOMOBILITY 2011-12, που διοργανώνει το ECOCITY για 9η συνεχόμενη χρονιά. Οι εκδηλώσεις προετοιμάστηκαν από την Επιτροπή Οργάνωσης της Εκστρατείας για την Δυτική Ελλάδα και με τη συνεργασία του Δήμου Πατρέων, του Ο.Λ.ΠΑ., και σημαντικών επιστημονικών ιδρυμάτων, οργανισμών και φορέων.

Οι ομάδες των μαθητών των 7ου, 9ου, 10ου, 11ου και 21ου Γυμνασίων της Πάτρας παρουσίασαν τις εργασίες που ετοίμασαν στα πλαίσια της εκστρατείας, αφού εντόπισαν και μελέτησαν τα προβλήματα, που προκαλούν οι συνήθειες των κατοίκων και οι συνθήκες μετακίνησης που επικρατούν στην Πάτρα.

Την εκδήλωση της πρώτης ημέρας χαιρέτησαν η αρμόδια Αντιδήμαρχος για την συνεργασία στην εκστρατεία κα Μαρία Ανδρικοπούλου-Ρούβαλη, ο κ. Φίλιας Ανδρέας, Αντιδήμαρχος Παιδείας και ο κ. Χρήστος Σμυρνής Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γονέων.
Στην συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της εργασίας του 11ου Γυμνασίου Πάτρας, όπου οι μαθητές εστίασαν την ερευνά τους στην ιστορία και τα οφέλη του ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και ψυχαγωγίας και ενεργοποίησαν τους μαθητές του γυμνασίου του φτιάχνοντας parking ποδηλάτου έξω από το σχολείο τους.
Το 9ο Γυμνάσιο Πάτρας παρουσίασε μία ιδιαίτερα δημιουργική εργασία και τοποθετήθηκε στα προβλήματα της πόλης, τονίζοντας το πρόβλημα της κυκλοφοριακής συμφόρησης και της έλλειψης σωστής οδικής συμπεριφοράς μέσα από μία παντομίμα.
Τέλος, η ομάδα από το 10ο Γυμνάσιο Πάτρας παρουσίασε τις δράσεις ευαισθητοποίησης που έκανε, όπως διανομή φυλλαδίων όπου παρουσίαζαν τα οφέλη του ποδηλάτου και προέτρεπαν για την χρήση του και μίλησαν για το στενά και κατειλημμένα πεζοδρόμια, τις κακοτεχνίες στους δρόμους και τις δυσκολίες μετακίνησης για πεζούς και ποδηλάτες.
Είναι χαρακτηριστικό ότι και οι τρεις ομάδες, τοποθετήθηκαν σε σοβαρά υπάρχοντα προβλήματα στο κέντρο της πόλης, αλλά και σε άλλα σημεία της Πάτρας και πρότειναν πεζοδρόμηση του ιστορικού κέντρου αλλά και αλλαγή νοοτροπίας και συνηθειών που θα βελτιώσουν τις συνθήκες στη ζωή της πόλης.

Μετά την ολοκλήρωση των παρουσιάσεων ακολούθησε σημαντικός διάλογος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και τα προβλήματα που προκαλεί η αλόγιστη χρήση των αυτοκινήτων και δεσμεύθηκαν κατόπιν προτάσεων των Αντιδημάρχων να γίνουν Σύμβουλοί τους σε Θέματα Κυκλοφοριακά και αρωγοί στην προσπάθεια της Δημοτικής Αρχής για την αλλαγή συνηθειών και νοοτροπίας των πολιτών.

Στην εκδήλωση του Σαββάτου έγιναν χαιρετισμοί από κ. Φίλια Ανδρέα, Αντιδήμαρχο Παιδείας, τον Πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Παπαγεωργίου και τον Υπαστυνόμο κ. Νίκο Τσοπάνογλου.
Ακολούθησε η παρουσίαση της ομάδας από το 7ο Γυμνάσιο Πάτρας, όπου οι μαθητές με βίντεο σατίρισαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ποδηλάτες από την έλλειψη πεζοδρομίων, την συμπεριφορά των οδηγών που θέτει πολλές φορές σε κίνδυνο την ζωή τους και τα προβλήματα της πόλης.
Στην συνέχεια η ομάδα από το 21ο Γυμνάσιο Πάτρας παρουσίασε τις ανησυχίες τις για την περιοχή της Αγυάς και τις δυσκολίες πρόσβασης στα σχολεία της περιοχής. Δημιούργησαν έναν δικτυακό τόπο που έχουν αναρτήσει όλα τα στοιχεία της έρευνας τους και δημιούργησαν ένα υπέροχο κόμικ. Η ομάδα επίσης τα προβλήματα της περιοχής όπως, ελλείψεις διαβάσεων, κακό φωτισμό και σήμανση στις οδούς. Μέσα από την έρευνα τους ζήτησαν μελέτη για αναδόμηση της περιοχής και πρότεινα να εισαχθεί η κυκλοφοριακή αγωγή ως μάθημα στο σχολείο.
Τέλος, ακολούθησε διάλογος με τους πολίτες και τους εκπροσώπους φορέων, όπου οι ομάδες των μαθητών απάντησαν σε ερωτήσεις συμμετεχόντων για την εργασία τους και πρότειναν από κοινού δράσεις και ενέργειες που μπορούν να υλοποιηθούν και θα έχουν αποτέλεσμα μία πόλη φιλική προς όλους.

Η Εκστρατεία ECOMOBILITY 2011-12 διοργανώνεται κάθε χρόνο από το ECOCITY και είναι υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, του Υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων, του Υπουργείου Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, του Υπουργείου Ανάπτυξης Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Εσωτερικών και του Επιτρόπου Περιβάλλοντος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Φέτος συνεργάζονται το Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών MBA Ο.Δ.Ε.&Μ.Ε. του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, το Εργαστήριο Ελέγχου Ρύπανσης Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας, το Εργαστήριο Μετάδοσης Θερμότητας και Περιβαλλοντικής Μηχανικής και το Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Θερμοδυναμικής του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Εργαστήριο Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής και το Εργαστήριο Χημείας Περιβάλλοντος του Τμήματος Χημείας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, ο Τομέας Μηχανικής ΣΕΜΦΕ με το Εργαστήριο Πολυμερών και Σύνθετων Υλικών της Σχολής Πολιτικών Μηχανικών και η Μονάδα Βιώσιμης Κινητικότητας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Πατρών, το Εργαστήριο Εναλλακτικών Συστημάτων Μετατροπής Ενέργειας από το Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, η Σχολή Οικονομίας και Διοίκησης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, το Εργαστήριο Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης και Περιβαλλοντικής Φυσικής του Τμήματος Γεωτεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΑΤΕΙ Δυτικής Μακεδονίας, το Τμήμα Ηλεκτρονικής του ΤΕΙ Πειραιά, ο Ινστιτούτο Ερευνών Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το Ελληνικό Ινστιτούτο Ηλεκτροκίνητων Οχημάτων ΕΛ.ΙΝ.Η.Ο, το Ινστιτούτο Μεταφορών (Ι.ΜΕΤ.), ο Σύλλογος Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Χημικών Μηχανικών, ο Σύνδεσμος Χημικών Βορείου Ελλάδος, η Ένωση Πτυχιούχων Περιβαλλοντολόγων Ελλάδος, η Ένωση Ελλήνων Φυσικών, η UNICEF, ο Σύλλογος Φίλων του Σιδηροδρόμου Ελλάδος, το Μεσογειακό Γραφείο Πληροφόρησης για το Περιβάλλον (ΜΙΟ) και η Ένωση για τα Δικαιώματα των Πεζών.
Χορηγοί Επικοινωνίας είναι οι εφημερίδες ΑΞΙΑ και ΑΔΕΣΜΕΥΤΟΣ ΤΥΠΟΣ, τα περιοδικά AUTO ΤΡΙΤΗ, ΜOTO ΤΡΙΤΗ και REVIEW CSR. Εθνικός Υποστηρικτής είναι η JET OIL Α.Ε. και τοπικός υποστηρικτής η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ. Αρωγοί της Εκστρατείας είναι η NAIL ADVERTISING.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τον ειδικό δικτυακό τόπο που έχει δημιουργήσει το ECOCITY στη διεύθυνση www.ecomobility.gr.

ΠΑΣΧΑΛΙΝΗ ΑΓΟΡΑ

Most Popular