Με θέμα την άμεση ανάληψη πρωτοβουλιών και λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση των συσσωρευμένων κ πιεστικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις υπέρ των οποίων το Ελληνικό δημόσιο έχει εγγυηθεί προς τα πιστωτικά ιδρύματα για μέρος των υποχρεώσεων τους πραγματοποιήθηκε η συγκέντρωση των επιμελητηρίων των πυρόπληκτων νομών προκειμένου να συζητήσουν απο κοινού για την παράταση αποπληρωμής των πυρόπληκτων δανείων. Το επιμελητήριο Αχαΐας εκπροσωπήθηκε από τον Α.Αντιπρόεδρο κ. Αρίστο Τηλιγάδα, τον οικονομικό επόπτη κ. Κώστα Αναστασόπουλο και το μέλος της αναπτυξιακής ευρωπαϊκών προγραμμάτων κ. Στράτο Βαρδάκη.
Το επιμελητήριο Αχαΐας κατέθεσε ολοκληρωμένη πρόταση, πάνω στην οποία θα στηριχθούν (με κάποιες μικρές παρεμβάσεις)και  τα υπόλοιπα επιμελητήρια..
Η βασική προτάσή του Επιμελητηρίου Αχαΐας είναι η παράταση της περιόδου χάριτος κατά δύο επιπλέον έτη, ώστε η πρώτη δόση να είναι καταβλητέα την 30/6/2014, χωρίς αντίστοιχη επιμήκυνση της περιόδου αποπληρωμής των δανείων. Το κεφάλαιο που δεν θα καταβληθεί κατά την διετή διάρκεια της περιόδου χάριτος θα προστίθεται στην τελευταία δόση αποπληρωμής (balloon) και τότε οι επιχειρήσεις θα έχουν την επιλογή είτε να το εξοφλήσουν, η να το αναχρηματοδοτήσουν χωρίς την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου σε συνεργασία με τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και με εγγυήσεις τα βάρη επί των ακινήτων.
Σχετικά με το  επιτόκιο των επιχειρήσεων των πυρόπληκτων περιοχών το Επιμελητήριο Αχαΐας προτείνει να διαμορφώνεται με βάση αυτό του Euribor, δηλαδή με το επιτόκιο της διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο Εντόκων Γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ). Εναλλακτικά  επίσης, την διατήρηση του ΕΓΕΔ σαν επιτόκιο βάσης αλλά την κατάργηση της προσαύξησης του 70%. Η  πρόταση αναμένεται να ολοκληρωθεί  σε δύο ημέρες, προκειμένου να πάρει το δρόμο της προς το υπουργείο οικονομικών κ στον Αναπληρωτή Υπουργό Κο Φίλιππο Σαχινίδη

της:Α.Σ