ebola29-600x309Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζεται η εξάπλωση του ιού Έμπολα, εντείνοντας παράλληλα τον πανικό που εντείνεται, καθώς τόσο οι ΗΠΑ, όσο και στην Ευρώπη ο φόβος για νέα κρούσματα και εξάπλωση της επιδημίας έχει σημάνει ήδη συναγερμό.

Στην Ελλάδα η πρόσληψη 30 υγειονομικών που θα μεταβούν στα Κέντρα Πρώτης Υποδοχής μεταναστών και η εκπαίδευση των σωμάτων ασφαλείας και των στρατιωτικών, είναι το πρώτο βήμα για την θωράκιση της ενάντια στο θανατηφόρο ιό, σύμφωνα και με τις ανακοινώσεις του Υπουργού Υγείας, Μάκη Βορίδη μετά την ολοκλήρωση της Συντονιστικής Συνάντησης των Υπουργών Υγείας στις Βρυξέλλες.

Ο Έλληνας Υπουργός Υγείας τόνισε επίσης τη σημασία της ενημέρωσης, της ανταλλαγής πληροφοριών και της δημιουργίας βάσης δεδομένων, ζητώντας παράλληλα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οικονομική ή άλλου είδους ενίσχυση, θέση που υποστήριξαν Κύπρος και Ιταλία.

Ωστόσο μέχρι στιγμής για την Ελλάδα δεν κρίνεται απαραίτητο να τοποθετηθούν θερμικές κάμερες, στα αεροδρόμια, όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί από το υπουργείο Υγείας, παρότι ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έχουν θέσει σε εφαρμογή αυτό το μέτρο.

Κατά τη Σύνοδο των Υπουργών Υγείας της ΕΕ, κάποια κράτη – μέλη υπεραμύνθηκαν του μέτρου που συστήνεται και από τον ΠΟΥ, να γίνεται έλεγχος κατά την έξοδο από τις προσβεβλημένες χώρες, σε συνδυασμό με ενισχυμένο σύστημα ανταλλαγής πληροφοριών για πτήσεις, κρούσματα, ιατρικά πρωτόκολλα και με δημιουργία ευρωπαϊκής βάσης δεδομένων των επιβατών-δυνητικών φορέων προερχομένων από τις προσβεβλημένες χώρες. Στόχος είναι να είναι δυνατός ο εντοπισμός τους και η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας τους, με ενημέρωση όλων των επαγγελματιών υγείας, του προσωπικού αεροδρομίων και αεροπλάνων, των ταξιδιωτών και του κοινού.

Στις ΗΠΑ, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα υπογράμμισε ότι τα μέτρα αντιμετώπισης του Έμπολα μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά και σημείωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί σε ομοσπονδιακό επίπεδο με το διορισμό ενός προσώπου που θα έχει την ευθύνη για τις εξελίξεις όσον αφορά τον ιό.

Ο Αμερικανός πρόεδρος επεσήμανε ωστόσο ότι το κλείσιμο των συνόρων για τα πρόσωπα που προέρχονται από τις αφρικανικές χώρες οι οποίες μαστίζονται από την επιδημία του Έμπολα, δεν θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα, καθώς όπως επεσήμανε μία τέτοια απαγόρευση θα ωθούσε τα άτομα που προέρχονται από την Γουινέα, τη Λιβερία και τη Σιέρα Λεόνε να χρησιμοποιήσουν άλλα μέσα μεταφοράς για να φθάσουν στους προορισμούς τους και στην απόκρυψη των χωρών προέλευσής τους.

Ο Ομπάμα ενέκρινε επίσης τη χρησιμοποίηση των αμερικανικών στρατιωτικών εφεδρειών για να υποστηρίξουν τις προσπάθειες της ανθρωπιστικής βοήθειας κατά του ξεσπάσματος της επιδημίας του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική. Σύμφωνα με επιστολή του προς τους ηγέτες του αμερικανικού Κογκρέσου ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι ένας -προς το παρόν- απροσδιόριστος αριθμός εφέδρων θα χρησιμοποιηθεί για να βοηθήσει στην ενεργοποίηση των υπηρεσιών υποστήριξης της αποστολής κατά του ιού Εμπολα στη δυτική Αφρική.

Την ίδια στιγμή 75 εργαζόμενοι στο νοσοκομείο Presbyterian του Ντάλας βρίσκονται υπό παρακολούθηση μετά το θάνατο του Λιβεριανού Τόμας Έρικ Ντάνκαν ο οποίος είχε προσβληθεί από Έμπολα και τους έχει γίνει σύσταση να αποφεύγουν να βγαίνουν σε δημόσιους χώρους και να μετακινούνται με τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Το συγκεκριμένο μέτρο ελήφθη λίγες μέρες αφότου μία νοσοκόμα, η οποία έχει προσβληθεί με τον ιό ταξίδεψε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου με αεροπλάνο στο Οχάιο.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι 15 αφρικανικές χώρες οι οποίες συνορεύουν ή βρίσκονται κοντά στη ζώνη που έχει πληγεί από την επιδημία του Έμπολα θα βοηθηθούν έτσι ώστε να ανακοπεί η προέλαση του ιού. Στις χώρες που θα δοθεί προτεραιότητα σύμφωνα με τον ΠΟΥ είναι στην Ακτή Ελεφαντοστού, τη Γουινέα-Μπισάου, το Μαλί και τη Σενεγάλη, ενώ στη λίστα είναι ακόμα 11 χώρες: το Μπενίν, η Μπουρκίνα Φάσο, το Καμερούν, η Γκάμπια, η Γκάνα, η Μαυριτανία, η Νιγηρία, η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, η ΛΔ του Κονγκό, το Νότιο Σουδάν και το Τόγκο.

Η επιλογή των χωρών έγινε με κριτήριο τους εμπορικούς δεσμούς τους με τις χώρες στις οποίες ο Έμπολα έχει λάβει διαστάσεις επιδημίας -τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα- καιθώς επίσης και με τα συστήματα υγείας τους όπως επεσήμανε η διευθύντρια της υπηρεσίας Επαγρύπνησης και Δράσης, του ΠΟΥ, Ιζαμπέλε Νούταλ.

Την ίδια στιγμή σύμφωνα με πληροφορίες μία νοσοκόμα εισήχθη στο νοσοκομείο Begin de Saint-Mandé στη Γαλλία, με ύποπτα συμπτώματα του ιού Έμπολα, ωστόσο τα πρώτα τεστ στα οποία υπεβλήθη είναι αρνητικά.

Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι τίθενται σε λειτουργία τα μέτρα που περιλαμβάνουν υγειονομικούς ελέγχους με στόχο τον εντοπισμό ύποπτων κρουσμάτων Έμπολα στο αεροδρόμιο Roissy-Charles-de-Gaulle.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ήδη από την Τετάρτη το Παρίσι είχε ανακοινώσει ότι, ακολουθώντας το παράδειγμα της Βρετανίας και της Τσεχίας, θα ελέγχει τους επιβάτες των αεροπλάνων που φτάνουν από την πληγείσα περιοχή, ωστόσο οι περισσότερες χώρες της ΕΕ «δεν διακρίνουν αυτή τη στιγμή την ανάγκη εφαρμογής τέτοιων ελέγχων», σύμφωνα και με τις δηλώσεις της υπουργού Υγείας της Ιταλίας, Μπεατρίτσε Λορεντσίν.

Ο Επίτροπος Υγείας της ΕΕ, Τόνιο Μποργκ, από την πλευρά του επανέλαβε ότι επαφίεται σε κάθε χώρα να αποφασίσει τι μέτρα θα λάβει αφού «ούτε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ούτε και η πλειοψηφία των χωρών-μελών μπορούν να επιβάλουν τη βούλησή τους στις άλλες χώρες-μέλη».

Σήμα κινδύνου εκπέμπει από την πλευρά της η ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα όσον αφορά τον αγώνα κατά του Έμπολα στη Δυτική Αφρική.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της οργάνωσης οι προσπάθειες των γιατρών έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και απαιτείται άμεση ενίσχυση άλλων οργανισμών στις προσπάθειες αντιμετώπισης του θανατηφόρου ιού.

Η οργάνωση που αυτή τη στιγμή λειτουργεί σε Γουινέα, Σιέρα Λεόνε και Λιβερία με 600 κλίνες στη διάθεσή της και προσωπικό που από τις αρχές του Αυγούστου μέχρι σήμερα έχει αυξηθεί από 650 στους 3.000 εργαζόμενους, ζητά απεγνωσμένα βοήθεια.

«Έχουμε φτάσει ταβάνι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο διευθυντής επιχειρήσεων των Γιατρών Χωρίς Σύνορα, Μπρις ντε λε Βιν, καλώντας τις κυβερνήσεις και τους διεθνείς οργανισμούς να συμμετάσχουν στον αγώνα κατά της επιδημίας.

Εν τω μεταξύ ταξιδιωτική απαγόρευση σε όσους έχουν ταξιδέψει στις 3 χώρες οι οποίες πλήττονται σοβαρά από το ξέσπασμα του θανατηφόρου ιού Έμπολα, τη Λιβερία, τη Σιέρα Λεόνε και τη Γουινέα, εξέδωσε η Τζαμάικα με το υπουργείο Εθνικής Ασφάλειας της χώρας να σημειώνει ότι η απαγόρευση αφορά σε «άτομα που ταξιδεύουν άμεσα ή έμμεσα, από ή διάμεσων» των επίμαχων χωρών .

crashonline.gr/