ebolaΠανικός επικράτησε το βράδυ του Σαββάτου στην κοινωνία της Αχαϊας από τις πληροφορίες που διέρρεαν, για εισαγωγή ύποπτου περιστατικού με τον ιό του Έμπολα, σε νοσοκομείο της Πάτρας. «Όλα ξεκίνησαν το βράδυ του Σαββάτου, όταν το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου του Άγιου Ανδρέα, το οποίο εφημέρευε, προσήλθε άντρας Αφρικανικής καταγωγής, που είχε συμπτώματα υψηλού πυρετού και ζήτησε την βοήθεια των γιατρών.
Αμέσως στο πλευρό του έσπευσε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, που τον υπέβαλλαν στον απαραίτητο εργαστηριακό και αιματολογικό έλεγχο, από τον οποίο προέκυψε ότι είχε λοίμωξη του αναπνευστικού, που εμφανίζεται με πολύ υψηλό πυρετό, πόνους στα κόκαλα και στις αρθρώσεις. Στον ασθενή δόθηκε η απαραίτητη φαρμακευτική αγωγή και πήρε εξιτήριο.»
Όμως ενδεικτικό της έλλειψης ενημέρωσης του προσωπικού, είναι πως μοιράστηκαν μάσκες στους ασθενείς και τους συνοδούς των Επειγόντων Περιστατικών του «Άγιου Ανδρέα», που όχι μόνο δεν προστατεύουν από τη νόσο του Έμπολα, αλλά η κίνηση αυτή ήταν αρκετή για να επικρατήσει αναταραχή και να αρχίσουν να χτυπούν τα δημοσιογραφικά τηλέφωνα, για το πρώτο ίσως κρούσμα του ιού, με την πληροφορία να διαψεύδεται επισήμως προς το μεσημέρι της Κυριακής.

Μηδέν… ενημέρωση γιατρών και νοσηλευτών στην Αχαΐα
Σε επίπεδο Αχαΐας η κατάσταση δεν είναι ρόδινη, αφού μέχρι και την περασμένη Εβδομάδα τουλάχιστον γιατροί και νοσηλευτές στα μεγάλα Νοσοκομεία της Πάτρας και του Αιγίου, δεν είχε υπάρξει ενημέρωση από το υπουργείο υγείας για το τι πρέπει να πράξουν σε περίπτωση συναγερμού για πιθανό κρούσμα Έμπολα, καθώς η μοναδική ενημέρωση είναι μέσω των δημοσιογραφικών ρεπορτάζ, όπως επεσήμανε  ο πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Ιατρών Αχαΐας Γιώργος Γιαννόπουλος.

Χαρακτηριστικά ανέφερε: « Αν και είμαστε μία χώρα που είναι δύσκολο να υπάρξουν περιστατικά της νόσου, ωστόσο το υπουργείο υγείας έχει καθυστερήσει σημαντικά στον γενικότερο σχεδιασμό του, αφού εμείς ως γιατροί και νοσηλευτές των δημόσιων νοσοκομείων, έως σήμερα δεν έχουμε καμία ειδική ενημέρωση, πλην των όσων ακούν από τα ρεπορτάζ, όλοι οι πολίτες, ούτε έχει γίνει προς το παρόν άσκηση ετοιμότητας».

Πρωτοεμφανίστηκε το 1976
H Νόσος του Έμπολα (EVD), εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Σουδάν και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Κρούσματα της νόσου εμφανίζονται συνήθως σε τροπικές περιοχές της Υποσαχάριας Αφρικής. Από το 1976 όταν εντοπίστηκε για πρώτη φορά, έως το 2013, έχουν μολυνθεί λιγότερα από 1.000 άτομα ανά έτος. Η μεγαλύτερη έξαρση του είναι η φετινή που έχει πάρει απρόβλεπτες διαστάσεις, ξεκινώντας από τη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε, τη Λιβερία και τη Νιγηρία.

Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται δύο μέρες έως και τρεις εβδομάδες μετά την επαφή με τον ιό και σε αυτά περιλαμβάνονται πυρετός, πονόλαιμος, μυϊκοί πόνοι και πονοκέφαλος. Συνήθως, συνοδεύονται από ναυτία, εμετό και διάρροια, και ταυτόχρονα μειωμένη λειτουργία του συκωτιού και των νεφρών και προβλήματα αιμορραγίας.
Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μετά από επαφή με το αίμα ή με τα υγρά του σώματος κάποιου μολυσμένου ζώου. Δεν έχει επιβεβαιωθεί η διάδοση μέσω του αέρα στο φυσικό περιβάλλον. Μόλις επέλθει μόλυνση σε ανθρώπινο οργανισμό, η νόσος μπορεί να εξαπλωθεί και μεταξύ των ανθρώπων. Οι άντρες επιζώντες είναι σε θέση να μεταδώσουν τη νόσο μέσω του σπέρματος επί σχεδόν δύο μήνες.
Παρόλες τις προσπάθειες για την ανάπτυξη εμβολίου, όμως, δε στάθηκε έως σήμερα δυνατή η παρασκευή του. Στις 1 Αυγούστου 2014 ανακοινώθηκε ότι οι ΗΠΑ θα ξεκινήσουν πειραματικό εμβολιασμό κατά του ιού από τον Σεπτέμβριο, εφόσον υπάρχουν θετικά αποτελέσματα από σχετικές δοκιμές σε πρωτεύοντα.
Τα επιβεβαιωμένα περιστατικά ιού Έμπολα έχουν ξεπεράσει τις 9.000 και οι θάνατοι τις 4.500 και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, έως τα μέσα Δεκεμβρίου, στα μαστιζόμενα από την επιδημία κράτη, ενδεχομένως να καταγράφονται έως και 10.000 νέα κρούσματα της νόσου σε εβδομαδιαία βάση.

O πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, που θεωρεί ότι επιδημία θα μπορούσε να στοιχίσει 32 δισεκατομμύρια δολάρια στην Αφρική, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «αυτήν τη στιγμή χάνουμε τη μάχη εναντίον του ιού Έμπολα, ελλείψει επαρκούς διεθνούς αλληλεγγύης και κατανόησης.
Ο ΟΗΕ έχει λάβει μέχρι στιγμής το 38% του ποσού του 1 δισεκατομμυρίου, για το οποίο έχει απευθύνει έκκληση και το οποίο προορίζεται για τις ανθρωπιστικές ανάγκες που συνδέονται με την επιδημία του ιού που προκαλεί αιμορραγικό πυρετό στη Δυτική Αφρική.
Από σήμερα Δευτέρα ο Καναδάς, αποστέλει 800 φιαλίδια του πειραματικού εμβολίου για τον Έμπολα, στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας στη Γενεύη με τρεις διαδοχικές αποστολές και ο ΠΟΥ θα αποφασίσει με ποιον τρόπο θα διανεμηθεί και θα χρησιμοποιηθεί το εμβόλιο.
Κλινικές δοκιμές του εμβολίου πραγματοποιούνται σε ανθρώπους στο Walter Reed Army Institute of Research στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από επιτυχείς δοκιμές σε ζώα.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Υγείας της Ρωσίας, σε δύο μήνες θα είναι δυνατή η αποστολή ενός εμβολίου που θα μπορέσει να θεραπεύσει τον θανατηφόρο ιό. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεσμεύθηκε να εντείνει τις προσπάθειες για να βοηθήσει 15 αφρικανικά κράτη να θωρακιστούν έναντι της νόσου.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ «επέπληξε» τη διεθνή κοινότητα επειδή κατάφερε να συγκεντρωθούν μόνο εκατό χιλιάδες δολάρια στο ειδικό ταμείο, παρότι είχε προβλεφθεί η συγκέντρωση ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων για τη μάχη κατά του Εμπολα. Παράλληλα, η Γερμανία πρόκειται να αυξήσει την οικονομική και ιατρική της συνεισφορά. Ιδιαίτερα σκωπτικός για την αντιμετώπιση της κρίσης στη Δύση ήταν ο πρώην γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, ο οποίος δήλωσε ότι είναι «πολύ απογοητευμένος γιατί αν η κρίση είχε πλήξει κάποια άλλη περιοχή του κόσμου, θα είχαμε χειριστεί το ζήτημα πολύ διαφορετικά. Στην πραγματικότητα, αν κοιτάξεις την εξέλιξη της κατάστασης, η διεθνής κοινότητα ξύπνησε μόνο όταν η ασθένεια έφτασε σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Λαμβάνουμε μέτρα υποστηρίζει το υπουργείο υγείας
Χώρα χαμηλού κινδύνου για τον ιό του Έμπολα χαρακτηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, η Ελλάδα, στην οποία όμως οι υγειονομικές υπηρεσίας υγείας και οι λοιμωξιολόγοι, κατά το υπουργείο Υγείας, έχουν τεθεί σε επιφυλακή, αφού οι ειδικοί θεωρούν ότι η εισαγωγή κρούσματος Έμπολα είναι σχεδόν αναπόφευκτη.
«Είμαστε έτοιμοι. Κάνουμε αυτά που πρέπει να κάνουμε. Παίρνουμε τα προληπτικά μέτρα. Έχουμε φτιάξει κι έναν θάλαμο στο “Αμαλία Φλεμινγκ”, με δύο κρεβάτια. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να μην έχουμε κανένα περιστατικό. Από κει και πέρα ας ευχηθούμε να μην το έχουμε αυτό το περιστατικό, αλλά θα είμαστε έτοιμοι», διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Λεωνίδας Γρηγοράκος.
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, η χώρα μας λαμβάνει όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται και τα οποία είναι:
– Διαμορφώθηκε ειδικός χώρος νοσηλείας στο νοσοκομείο «Αμαλία Φλέμινγκ»
– Έγινε η πρώτη άσκηση και «ετοιμότητας» στο «Αμαλία Φλέμινγκ»
– ενίσχυση με υγειονομικό προσωπικό και εξοπλισμό των λιμανιών, αεροδρομίων και κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών
εξοπλισμός του ΕΚΑΒ και των κέντρων πρώτης υποδοχής μεταναστών με ειδικές στολές και γάντια
– έκδοση οδηγιών διαχείρισης κρούσματος σε όλους τους εμπλεκομένους φορείς, όπως υγειονομικό προσωπικό, προσωπικό λιμενικού, αστυνομίας, ένοπλες δυνάμεις
– έκδοση οδηγιών προς ταξιδιώτες,
– ορίστηκε εργαστήριο αναφοράς
– προχωρά η εκπαίδευση στη χρήση του ειδικού εξοπλισμού των στολών γιατρών και νοσηλευτών στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών των νοσοκομείων
– συγκροτείται επιτροπής με μόνιμο χαρακτήρα που θα εξετάζει το επίπεδο ετοιμότητας της χώρας κάθε 15 ημέρες.

ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ