ANTLIES«…Έβαλα 15€ βενζίνη να πάω από το Αίγιο στην Πάτρα και στα μισά του δρόμου ξέμεινα! Πού να απευθυνθώ για να βρω το δίκιο μου…» Η φωνή πίσω από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής με φανερό εκνευρισμό, μας «εκμυστηρεύτηκε» ότι η καταγγελία στην εφημερίδα μας πίστευε πως ήταν η μόνη ίσως αντίδραση που μπορεί να… έπιανε τόπο!
Πέρασε περίπου ένας μήνας από τότε που υποτίθεται ότι εφαρμόστηκε το σύστημα εισροών –εκροών που θα απέτρεπε και τα φαινόμενα «κλοπής» των ανυποψίαστων οδηγών που πληρώνουν τα λίτρα που γράφει η αντλία και σε «τσουχτερές» ως γνωστόν τιμές αλλά στο ρεζερβουάρ του αυτοκινήτου δεν «πέφτει» η αντίστοιχη ποσότητα καυσίμου.
Ήδη σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία του ρεπορτάζ του «Ημερήσιου» υπάρχουν ακόμα αρκετά πρατήρια στην Αχαϊα που δεν έχουν διασυνδεθεί με το νέο σύστημα που «πέρασε» μετά από λυσσαλέες αντιδράσεις αλλά υπόσχεται να εξαλείψει την εξαπάτηση των καταναλωτών εκτός και εάν το ελληνικό δαιμόνιο «πατεντάρει» καμιά ευφυή αντίστοιχη κομπίνα…

Περίπου τα μισά πρατήρια της Αιγιάλειας και το 1/3 της Πάτρας «ανεβάζουν» τα στοιχεία

Το σύνολο των πρατηρίων της Αιγιάλειας (35 τον αριθμό) έχει υποβάλλει φάκελο για την έκδοση εναρμονισμένης άδειας εισροών –εκροών ωστόσο στοιχεία στην αντίστοιχη διαδικτυακή «πύλη» της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ανεβάζουν μόνον τα «19» ώστε να αποδεικνύεται ότι πράγματι υπόκεινται στον έλεγχο.
Σ`ότι αφορά την Πάτρα όπου τα πρατήρια ξεπερνούν τα 150, μόνον τα «55» συμπεριλαμβάνονται στην «λευκή λίστα» που έδωσε η Γραμματεία στην δημοσιότητα (τον ιστότοπο των ανοιχτών κυβερνητικών δεδομένων: http://data.gov.gr). Σύμφωνα με πρατηριούχους που έχουν ήδη υποβάλλει φακέλους για την έκδοση νέας εναρμονισμένης άδειας, είναι ευθύνη των εταιριών που έχουν αναλάβει την εγκατάσταση των συστημάτων το γεγονός ότι δεν έχουν συνδεθεί με την βάση δεδομένων της ΓΓΠΣ, ωστόσο τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι δυστυχώς ακόμα και την τελευταία ώρα κάποιοι επιτήδειοι επιχειρούν να εξαπατήσουν τους πολίτες…

Η απώλεια εσόδων εκτιμάται σε τουλάχιστον  2 δισ. ευρώ το χρόνο για το κράτος

Στους φακέλους για τη διαφθορά στην Ελλάδα, που αποκαλύπτει η «Έκθεση πεπραγμένων 2012-2013» του Γενικού Γραμματέα Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης, κ. Γιώργου Σούρλα, μετά τις off shore εταιρείες που στερούν από τα δημόσια ταμεία 6 δισ. το χρόνο, τονίζεται και το πρόβλημα του λαθρεμπορίου και νόθευσης των καυσίμων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η απώλεια εσόδων ανέρχεται σε τουλάχιστον 2 δισ. ευρώ το χρόνο για το κράτος.
Στην έκθεση τονίζεται ότι το σκάνδαλο Κοσκωτά, όπως και αυτό του χρηματιστηρίου, ωχριούν μπροστά σε εκείνο των καυσίμων ως προς το οικονομικό μέγεθος και την αδράνεια κάθε αρχής και εξουσίας.
Σε δύο άξονες αναπτύσσεται το ζήτημα των καυσίμων: αυτό του λαθρεμπορίου και αυτό της διακίνησης νοθευμένων καυσίμων στο στρατό. Το λαθρεμπόριο καυσίμων, πρόβλημα δεκαετιών, συνεχίζει να υφίσταται παρά τα όταν δύο πορίσματα ομάδας εργασίας του Υπουργείου Οικονομικών (το τελευταίο τον Ιούνιο του 2007) που αναφέρουν συγκεκριμένα πως διενεργείται το λαθρεμπόριο καυσίμων και ποια μέτρα πρέπει να ληφθούν.

«Οποίος πρατηριούχος δεν έχει εγκαταστήσει το σύστημα κλέβει τους καταναλωτές» έχει δηλώσει ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων Χάρης Τσαβδάρης και ζήτησε την ενεργοποίηση των πολιτών , έτσι ώστε να συνδράμουν στην πάταξη της φοροδιαφυγή και του λαθρεμπορίου καύσιμων επιβραβεύοντας τους νομοταγείς επαγγελματίες, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το αργότερο μέχρι τις 30 Οκτωβρίου, η λίστα θα αναρτηθεί στη διαδικτυακή υπηρεσία ανοικτών δεδομένων (www.opengov.gr), προκειμένου οι καταναλωτές να γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τα πρατήρια που έχουν συμμορφωθεί ή μη.

(ΗΜΕΡΗΣΙΟΣ)