AXAIKHΕκδικάζεται σήμερα Τρίτη 4/6/13 στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Πατρών η προσφυγή του Συλλόγου Μεριδιούχων της Αχαϊκής Συνεταιριστικής Τράπεζας κατά του πίνακα κατάταξης των πιστωτών της Τράπεζας για ποσό 60 εκατ. ευρώ περίπου. Συγκεκριμένα, η προσφυγή αυτή στρέφεται κατά του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) με το αιτιολογικό ότι από τα 220 εκατ. ευρώ που διεκδικεί το ΤΧΣ ως προνομιακός πιστωτής οι μεριδιούχοι αμφισβητούν 50 εκατ. ευρώ περίπου λόγω του γεγονότος ότι το ποσό αυτό κατεβλήθη σε μεγαλοκαταθέτες της Τράπεζας, πέρα από το εγγυημένο ποσό των 100.000 ευρώ που ήταν ασφαλισμένο στο ΤΕΚΕ και οι οποίοι έπαιρναν υψηλό επιτόκιο. Επιπλέον αυτού του ποσού οι μεριδιούχοι έχουν προσφύγει και κατά της απαίτησης του ΤΧΣ ποσού 9 εκατ. ευρώ περίπου που κατατέθηκε εκπρόθεσμα στον εκκαθαριστή (μετά την 15.3.12).

Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του Συλλόγου: «Είναι γνωστό ότι η οικονομική ζημιά για τους Μεριδιούχους από το κλείσιμο της Αχαϊκής φθάνει τα 40 εκατ. ευρώ, ενώ αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν και άλλα 50 εκατ. ευρώ λόγω της ευθύνης τους μέχρι το τριπλάσιο της αξίας των μερίδων τους (όπως προβλέπει το άρθρο 15 του Καταστατικού της Τράπεζας).

Οι Μεριδιούχοι έχουν καλέσει τα μέλη τους να παραστούν σήμερα στο δικαστήριο για να δείξουν με την παρουσία τους την αντίθεση και την αγανάκτηση τους στον τρόπο με τον οποίο έκλεισε η Τράπεζα και στην αδιαφορία της κυβέρνησης να επιλύσει το πρόβλημα τους».