Στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας θα οριστικοποιηθεί το πακέτο περικοπών 11,5δισ.€ προκειμένου η κυβέρνηση να είναι έτοιμη την Παρασκευή ώστε να υποδεχτεί την τρόικα.Θα προηγηθεί την Τρίτη η παρουσίαση του κορμού των μέτρων από τον Γιάννη Στουρνάρα στον Γερμανό ομόλογο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά τη συνάντηση τους στο Βερολίνο.

Εκτός από το πακέτο περικοπών, στην ατζέντα των συζητήσεων βρίσκονται ακόμη η έκθεση της αξιολόγησης του ελληνικού χρέους σε συνδυασμό με την κατάρτιση του νέου ΜΠΔΣ, η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και η εκτέλεση της φοροδιαφυγής.

Μιλώντας στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ ο υπουργός αναπληρωτής Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας τονίζει ότι πρώτος στόχος της κυβέρνησης είναι η εκταμίευση της δόσης των 31δισ.€ αποφεύγοντας κατά το δυνατό τις αδικίες στη διαδικασία κατάρτισης του πακέτου των μέτρων.«Επιδιώκουμε η επώδυνη αυτή διαδικασία να διαπνέεται από λογικές κόστους – οφέλους και αποτελεσματικότητας και το βάρος των μέτρων να επιμερίζεται όσο πιο δίκαια», τονίζει χαρακτηριστικά.

«Αγκάθια» για τη συμφωνία των κυβερνητικών εταίρων παραμένουν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια, αλλά και η κατάργηση ή όχι της 13ης και 14ης σύνταξης που θα καθορίσει και το ύψος από το οποίο θα αρχίσουν οι μειώσεις στις συντάξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Αντιδράσεις υπάρχουν και για την προτεινόμενη κατάργηση των δώρων και για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους.

Έτοιμοι για κινητοποιήσεις

Οι εφοριακοί σχεδιάζουν να κατεβάσουν ρολά στις εφορίες την ώρα ο Χρήστος ΣταΪκούρας εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία του για την πορεία των εσόδων. Στους δρόμους ετοιμάζονται να βγουν και οι αστυνομικοί, ενώ σε θέση μάχης βρίσκονται και οι δικαστικοί.

skai.gr