laptopΤο πρόγραμμα «Ψηφιακές Υπηρεσίες Αλληλεγγύης» περιλαμβάνει τη δωρεάν παροχή φορητού υπολογιστή, καθώς και επιδοτούμενη πρόσβαση στο διαδίκτυο σε 289.237 δικαιούχους του κοινωνικού μερίσματος σε οκτώ περιφέρειες της χώρας.
Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει σύντομα, ενώ οι λεπτομέρειές του δημοσιεύτηκαν στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. Ανά περιοχή, οι δικαιούχοι του προγράμματος ανέρχονται σε 47.506 στην Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, 52.477 στη Θεσσαλία, 22.588 στην Ήπειρο, 27.702 στη Δυτική Ελλάδα, 13.220 στα νησιά του Ιονίου, 40.464 στην Πελοπόννησο, 14.753 στο Βόρειο Αιγαίο και 40.527 στην Κρήτη.
Οι εν λόγω δικαιούχοι θα έχουν τη δυνατότητα να:
-Αποκτήσουν ή να διατηρήσουν διαδικτυακή σύνδεση μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015 με την παροχή συνδρομής ύψους 12 ευρώ το μήνα για ευρυζωνική σύνδεση στο διαδίκτυο σταθερή, κινητή ή δορυφορική.
-Αποκτήσουν tablet, netbook ή laptop αξίας έως 230 ευρώ. Yποστηριχθούν και να ενημερωθούν προαιρετικά κατ΄οίκον σε βασικά στοιχεία χρήσης τεχνολογιών Πληροφορικής με κόστος έως 60 ευρώ.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της δράσης ανέρχεται σε 100 εκατομμύρια ευρώ. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί με τη χρήση ενός κουπονιού, το οποίο θα έχει ένα μοναδικό νούμερο για κάθε δικαιούχο. Όσοι επιθυμούν να κάνουν χρήση του προγράμματος, θα ελέγχουν μέσω των διαπιστευτηρίων του TAXISNET στην ειδική ιστοσελίδα που θα δημιουργηθεί εάν έχουν επιλεγεί, θα εντοπίζουν τα καταστήματα που συνεργάζονται με τη Δράση και με την εκτύπωση του κωδικού του κουπονιού και την αστυνομική τους ταυτότητα θα πηγαίνουν σε ένα απ΄αυτά και θα προμηθεύονται υποχρεωτικά συσκευή και τηλεπικοινωνιακή σύνδεση και προαιρετικά υποστήριξη και συμβουλευτική ενημέρωση.
Το κουπόνι μπορεί να εξαργυρωθεί μόνο σε φυσικό κατάστημα και όχι σε e-shop.Οι δικαιούχοι που θέλουν να αποκτήσουν εξοπλισμό υψηλότερης αξίας από τα 230 ευρώ του μερίσματος θα μπορούν να συμπληρώσουν τη διαφορά αλλά εάν επιθυμούν φτηνότερο εξοπλισμό δε θα μπορούν να να μεταφέρουν τη διαφορά τιμής σε άλλη κατηγορία (π.χ. Στη σύνδεση) ούτε να την εξαργυρώσουν σε μετρητά