tsiprasΗ νέα ελληνική κυβέρνηση εκφράζει τη δυσαρέσκειά της για τη δήλωση που εξέδωσαν οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ουκρανία, τονίζοντας ότι δεν ακολουθήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία και ότι η δήλωση δεν έχει τη συναίνεση της Ελλάδας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται η εφημερίδα Wall Street Journal, η Αθήνα και ο νέος πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν τη διαφωνία τους για το σκληρό λεκτικό της Δήλωσης στην οποία καταδικάζεται η Ρωσία για τη συνεχή και αυξανόμενη υποστήριξη προς τους αυτονομιστές της Ανατολικής Ουκρανίας, μετά και από τον θάνατο αμάχων από τις “τυφλές” βολές πυροβολικού στη Μαριούπολη. Παράλληλα, καλούνται οι υπουργοί Εξωτερικών των «28» να εξετάσουν περαιτέρω κυρώσεις εναντίον της Μόσχας με σκοπό αυτή να κινηθεί προς την εφαρμογή της Συμφωνίας του Μινσκ.
Η γενική γραμματεία του πρωθυπουργού εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία αναφέρεται ότι «η δήλωση “Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων της ΕΕ” που δημοσιεύθηκε σήμερα, κυκλοφόρησε χωρίς να έχει ακολουθηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία για την εξασφάλιση συναίνεσης των κρατών-μελών και ειδικότερα χωρίς να εξασφαλισθεί η συναίνεση της Ελλάδας. Στο πλαίσιο αυτό υπογραμμίζεται ότι δεν έχει τη συναίνεση της χώρας μας. Δυσαρέσκεια για τη μεθόδευση αυτή εκφράστηκε τόσο στο πλαίσιο τηλεφωνικής συνομιλίας του Πρωθυπουργού με την ΥΕ/ΕΕ κα Μογκερίνι, όσο και στο κατάλληλο επίπεδο, από τη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Ελλάδας στην ΕΕ».
Μία κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο μίας πιο ισορροπημένης σχέσης με τη Ρωσία, σύμφωνα με τη Wall Street Journal.
Ερωτηθείς ο νέος υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς για τη στάση που θα τηρήσει αύριο, Τετάρτη, στην έκτακτη σύνοδο της ΕΕ για την Ουκρανία στις Βρυξέλλες, απάντησε: «Θα είναι δημοκρατική».