atm1-600x341Δραστικές αλλαγές θα έχουμε στα capital controls, καθώς η κυβέρνηση ετοιμάζεται να θέσει εκτός κεφαλαιακών περιορισμών κάποιες περιπτώσεις.Συγκεκριμένα, την άρση των capital controls για το λεγόμενο «νέο» χρήμα, δηλαδή τις καταθέσεις που θα επιστρέψουν στο τραπεζικό σύστημα, καθώς και στις εισαγωγές ετοιμάζει σύμφωνα με πληροφορίες της Καθημερινής, το υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με επιτελικά στελέχη των τραπεζών, πρόκειται για το πρώτο ουσιαστικό βήμα περιορισμού των capital controls, στοιχείο απαραίτητο για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης, τη βελτίωση της ρευστότητας και την επιστροφή της οικονομίας σε θετική πορεία.

Στόχος της κυβέρνησης είναι η χαλάρωση των περιορισμών να γίνει γρήγορα, μετά την επαναφορά της εξαίρεσης από την ΕΚΤ, κάτι που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στη συνεδρίαση του ΔΣ της τράπεζας την Πέμπτη 2 Ιουνίου.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις προωθούμενες αλλαγές, κάθε νέο ευρώ εκτός τραπεζικού συστήματος που θα επιστρέψει στις τράπεζες ως κατάθεση θα είναι ελεύθερο να μετακινείται χωρίς κανέναν απολύτως προορισμό.

Με την απόφαση αυτή θα ενισχυθεί σημαντικά η εμπιστοσύνη και θα δοθεί κίνητρο για την επιστροφή μέρους των χρημάτων που βρίσκονται κρυμμένα στα στρώματα.

Πάντως τραπεζικά στελέχη προειδοποιούν πως μαζί με την απελευθέρωση του νέου χρήματος θα πρέπει πάση θυσία να διασφαλιστούν το θετικό κλίμα και η σταθερότητα, καθώς σε περίπτωση επιδείνωσης των συνθηκών, το ελεύθερο χρήμα θα μπορούσε γρήγορα να αποχωρήσει από τη χώρα, αποδυναμώνοντας τις τράπεζες και την οικονομία.

Εξαιρετικής σημασίας θα είναι επίσης η απελευθέρωση των εισαγωγών, ικανοποιώντας έτσι σχετικό αίτημα του επιχειρηματικού κόσμου.

Με την αλλαγή οι επιχειρηματικές συναλλαγές, μέχρι του ορίου πιθανότατα των 50.000 ευρώ, θα απελευθερωθούν και δεν θα χρειάζονται εγκρίσεις.

Ωστόσο η ευθύνη θα βαρύνει την επιχείρηση και θα πρέπει να είναι σε θέση, όταν ζητηθεί, να αποδείξει ότι η συναλλαγή αφορούσε εισαγωγές αγαθών.
financialbox.gr