Η λήψη δράσεων για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, ιδίως στις τουριστικές περιοχές, αποφασίστηκε κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που είχαν ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, με την ηγεσία του ΣΔΟΕ.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο υφυπουργός Οικονομικών, Γιώργος Μαυραγάνης, ο γ.γ. του υπουργείου, Γ. Μέργος, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Διώτης, ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων, Θ. Θεοχάρης και άλλοι υπηρεσιακοί παράγοντες.

Στις δράσεις περιλαμβάνονται:

  • Η απογραφή και η ασταύρωση όλων των εκθέσεων ελέγχου, προκειμένου να διαπιστωθεί η καταβολή των επιβεβλημένων προστίμων.
  • Η άμεση διασύνδεση όλων των ηλεκτρονικών φορολογικών συστημάτων του υπουργείου (ΤΑΧΙΣ, ELENXIS και ISIS)
  • Η διενέργεια άμεσων ελέγχων στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων.

Αποφασίστηκε επίσης:

  • Να προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να εισπράττονται από τις ελεγκτικές αρχές τα πρόστιμα που καθορίζονται
  • Να προχωρήσει η ανασυγκρότηση της Επιτροπής Συμβιβασμού, με στόχο την άμεση ολοκλήρωση των χιλιάδων υποθέσεων που χρονίζουν και στερούν έσοδα από το Δημόσιο

Μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Μαυραγάνης, δήλωσε πως δεν είναι ικανοποιημένος από την πορεία των εσόδων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «υπάρχει λίπος στη φοροδιαφυγή»

Στη συνέχεια, ο κ. Μαυραγάνης υπογράμμισε την ανάγκη ταχύτατης επίτευξης αποτελεσμάτων, τονίζοντας ο στόχος αυτός απαιτεί τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ των ΔΟΥ και του ΣΔΟΕ.

skai.gr