Δευτέρα πρωί 8 Μαΐου …και η αφετηρία του Οδοντωτού στο Διακοπτό, γέμισε από τα χαμογελαστά πρόσωπα μιας μεγάλης ομάδας φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών, που μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους θα γνωρίσουν τις επόμενες μέρες τον Οδοντωτό και τον Βουραϊκό, θα εμπνευστούν και θα δημιουργήσουν έργα τέχνης.
Εκεί που η φύση δημιουργεί τέχνη, εκεί που η ιστορία βάζει σημάδια και η τεχνολογία κάνει θαύματα, εκεί που η ψυχή γαληνεύει, εκεί που ο καλλιτέχνης εμπνέεται, στο Φαράγγι του Βουραϊκού, στο Διακοπτό, στα Καλάβρυτα, στη διαδρομή, στήθηκαν οι καμβάδες, ετοιμάστηκαν τα πινέλα και ξεχύθηκαν τα χρώματα για να ζωντανέψουν εικόνες σπάνιας ομορφιάς, λουσμένες από το ζεστό ήλιο του Μάη.
Εκεί που πρωτοζωγράφισε ο Γιάννης Σπυρόπουλος, ο παγκόσμια αναγνωρισμένος ζωγράφος, ο «κλασικός της αφαίρεσης» και εκεί που πρωτοπάτησε στο σχολικό σανίδι ο Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Εκεί που σύγχρονοι καλλιτέχνες αντλούν έμπνευση. Στο Φαράγγι.
Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Εν συρμώ 2017 – The art train» παρουσιάζουν τη μοναδικότητα του Οδοντωτού και της μαγευτικής διαδρομής του ως έργο τέχνης, σε συνδυασμό με την τέχνη της φύσης στο μοναδικό φυσικό περιβάλλον του Βουραϊκού και του Εθνικού πάρκου Χελμού-Βουραϊκού.
Η έκθεση των έργων θα εγκαινιαστεί το Σάββατο 13 Μαΐου στις 7 μ.μ. στο Info Center του Σταθμού του Οδοντωτού στο Διακοπτό, σηματοδοτώντας την έναρξη των φετινών εκδηλώσεων «Εν Συρμώ». Την ίδια μέρα στις 8 μ.μ., οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων της διοργάνωσης -Δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Γραφείο Διασύνδεσης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, Σύλλογος φίλων Οδοντωτού, Υπουργείο Τουρισμού- απευθύνουν χαιρετισμούς και εισηγούνται τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της διοργάνωσης, σε μια εκδήλωση με θέμα «Ο Οδοντωτός και η συνεισφορά του στην Ανάπτυξη της περιοχής» η οποία θα παρουσιαστεί στον χώρο του σταθμού Διακοπτού. Παράλληλα θα γίνει η παρουσίαση και βράβευση των τριών καλύτερων καλλιτεχνικών έργων των φιλοξενούμενων φοιτητών της ΑΣΚΤ. Η βραδιά θα κλείσει με την vocalist Αγγελική Τουμπανάκη και τη world music ιστορία που θα ξετυλίξει με τους εκλεκτούς μουσικούς Βασίλη Κετεντζόγλου (κιθάρα) και Απόστολο Καλτσά (μπάσο), παρουσιάζοντας και ενορχηστρώνοντας με ευρηματικότητα τραγούδια διαφορετικών χωροχρόνων (ώρα έναρξης 9 μ.μ.).

ΕΚΠΤΩΤΙΚΑ ΠΑΚΕΤΑ ΓΙΑ ΤΑΞΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΟΔΟΝΤΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ
Παράλληλα, για τον μήνα Μάιο 2017 έχει σχεδιαστεί από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ ένα μεγάλο πρόγραμμα ειδικών εκπτώσεων για τα εισιτήρια στον Οδοντωτό, προσφέροντας τη δυνατότητα σε δεκάδες σχολεία και μαθητές αλλά και άλλες ομάδες εκδρομέων να απολαύσουν ένα συναρπαστικό ταξίδι τον ωραιότερο μήνα της άνοιξης.
Ειδικότερα:
α) Για τις Τρίτες 9, 23 και 30 Μαΐου και τις Πέμπτες 4, 11 και 25 Μαΐου, για ταξίδι απλής διαδρομής από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα με τις αμαξοστοιχίες αρ. 1330 (ώρα αναχώρησης 08: 45) και αρ. 1336 (ώρα αναχώρησης 14:30):
• για ομάδες μαθητών 6 ατόμων και άνω: 3,60 ευρώ,
• για άλλες ομάδες 6 ατόμων και άνω: έκπτωση 30% στο σύνολο της τιμής της διαδρομής τους.

β) Για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων από 13 έως 21 Μαΐου και για 27 και 28 Μαΐου, για όλες τις αμαξοστοιχίες της γραμμής Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού:
• για ομάδες μαθητών 6 ατόμων και άνω: 3,60 ευρώ για απλή διαδρομή και 7,20 ευρώ για εισιτήριο μετ’ επανόδου,
• για άλλες ομάδες 6 ατόμων και άνω: έκπτωση 30% στο σύνολο της τιμής της διαδρομής τους.

Πληροφορίες-κρατήσεις: Τηλ. Σ.Σ. Διακοπτού 26910.43206, Σ.Σ. Καλαβρύτων 26920.22245 www.trainose.gr
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, καθώς και το πρόγραμμα των ειδικών εκπτώσεων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ και άλλες λεπτομέρειες βρίσκονται στον ιστοχώρο των εκδηλώσεων www.ensirmo.gr

Πρόγραμμα εκδηλώσεων 2017

Δευτέρα 8 – Παρασκευή 12 Μαΐου

«Δημιουργώντας Εν συρμώ».

Μια μεγάλη ομάδα φοιτητών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών μαζί με τους συνοδούς καθηγητές τους γνωρίζουν τον Οδοντωτό και τον Βουραϊκό, εμπνέονται και δημιουργούν έργα τέχνης, τα οποία εκτίθενται κατά τη διάρκεια των εκδηλώσεων.

 

Σάββατο 13 Μαΐου

19:00 | Info center σταθμού Διακοπτού

Έκθεση ”The art train”.

Εγκαίνια της έκθεσης με τα έργα των φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών.

20:00 | Σταθμός Διακοπτού

Έναρξη εκδηλώσεων «Εν συρμώ».

Ο Οδοντωτός και η συνεισφορά του στην Ανάπτυξη της περιοχής.

Η συνεργασία των Φορέων και τα θετικά της αποτελέσματα. Οι εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων φορέων της διοργάνωσης -δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΟΣΕ, Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, Γραφείο Διασύνδεσης Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών, Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, Σύλλογος φίλων Οδοντωτού, Υπουργείο Τουρισμού- απευθύνουν χαιρετισμούς και εισηγούνται τα επόμενα βήματα για την περαιτέρω εξέλιξη της διοργάνωσης.

Παρουσίαση και βράβευση καλλιτεχνικών έργων. Θα βραβευτούν τα τρία καλύτερα έργα των καλλιτεχνών της ΑΣΚΤ.

21:00 | Σταθμός Διακοπτού

Αγγελική Τουμπανάκη _”anywhere on the road…”

Η vocalist Αγγελική Τουμπανάκη στήνει μια world music ιστορία! Με τους εκλεκτούς μουσικούς Βασίλη Κετεντζόγλου (κιθάρα) και Απόστολο Καλτσά (μπάσο) παρουσιάζουν και ενορχηστρώνουν με ευρηματικότητα τραγούδια διαφορετικών χωροχρόνων…

 

Παρασκευή 19 Μαΐου

19:00 | Καλάβρυτα, Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

«Μουσεία και αμφιλεγόμενες ιστορίες: Τα μουσεία μιλούν για εκείνα που δεν λέγονται».

Κεντρική εορταστική εκδήλωση του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και του Δήμου Καλαβρύτων, με αφορμή την ανάδειξή του από το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) για το 2017 ως τιμώμενο Μουσείο με παγκόσμιο συμβολισμό.

 

Σάββατο 20 Μαΐου

11:00 | Σταθμός Οδοντωτού Καλαβρύτων

Ο Οδοντωτός και το φαράγγι του μας εμπνέουν.

Τα Καλάβρυτα εγκαινιάζουν την έκθεση των φοιτητών-καλλιτεχνών της Ανώτατης Σχολής Καλών Τεχνών στον Σιδηροδρομικό Σταθμό, σε μια γιορτινή ατμόσφαιρα, με τη συνοδεία της Δημοτικής Φιλαρμονικής και άλλα δρώμενα.

Κυριακή 21 Μαΐου

11:00 | Σταθμός Διακοπτού

«Το τραίνο, το περιβάλλον, το παιδί».

Εκδηλώσεις για τους μικρούς φίλους του Οδοντωτού, με περιβαλλοντική ενημέρωση από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας-Ακράτας, παιδικές κατασκευές και αναμνηστικά με τη Μαργαρίτα Γούτου και επίσκεψη στο “σπίτι του Οδοντωτού”, στο ιστορικό Μηχανοστάσιο Διακοπτού.

Στο τέλος, οι «Μικροί παραμυθάδες του Οδοντωτού», με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού και συγγραφέως Αναστασίας Ευσταθίου και της εκπαιδευτικού και εμψυχώτριας Κωνσταντίνας Σιαμέτη, φτιάχνουν το δικό τους διαδραστικό παραμύθι!

Σάββατο 27 Μαΐου 

11:30 Καλάβρυτα, Σταθμός Οδοντωτού

«Η τέχνη στη φύση του φαραγγιού».

Παρουσίαση από τον Δρ. Γρηγόρη Ιατρού, Πρόεδρο Δ.Σ. Φορέα Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού, Καθηγητή Βιολογίας Παν. Πατρών. Πόση ομορφιά κρύβει το Εθνικό Πάρκο Χελμού-Βουραϊκού, πόσα μοναδικά φυτά και ζώα από τη σπάνια χλωρίδα και πανίδα του, πόσους αξιοθαύμαστους φυσικούς σχηματισμούς, βράχους, καταρράκτες, βουνοκορφές!

Τα Καλάβρυτα ολοκληρώνουν τις εκδηλώσεις τους «Εν συρμώ» και ανανεώνουν το ραντεβού για τον Μάιο του 2018.

Κυριακή 28 Μαΐου

«Γιάννης Σπυρόπουλος – Διονύσης Παπαγιαννόπουλος: Δυο φίλοι, δυο διαδρομές στην τέχνη»

Η τοπική κοινωνία τιμά τους δύο μεγάλους της καλλιτέχνες, θυμάται τη ζωή τους, τη φιλία τους και τα παιδικά τους χρόνια στο Διακοπτό αλλά και τα πρώτα έργα που δημιούργησαν εδώ.

19:00 | Πνευματικό κέντρο Διακοπτού

Γιάννης Σπυρόπουλος. Συζητήσεις και παρουσιάσεις:

«Γιάννης Σπυρόπουλος: από τη μελέτη και την ερμηνεία του φυσικού κόσμου στο Διακοφτό,  στο ανέβασμά του στον οικουμενικό προορισμό της Τέχνης», από τον Χρήστο Φαϊλάδη, Διεθνολόγο – Σύμβουλο Επικοινωνίας.

«Ο άνθρωπος Σπυρόπουλος», από τον Γιάννη Παπαϊωάννου, Δρ. Ιστορίας της Τέχνης, εκπρόσωπο του Ιδρύματος Γιάννη και Ζωής Σπυροπούλου.

20:00 | Σταθμός Διακοπτού

Διονύσης Παπαγιαννόπουλος. Προβολή χαρακτηριστικών σκηνών από τις ταινίες του στον ελληνικό κινηματογράφο, σε ένα αφιέρωμα του σκηνοθέτη Παναγιώτη Φαφούτη. Παρουσίαση από τον ηθοποιό Τάκη Βλαστό, ανιψιό του Διονύση Παπαγιαννόπουλου.

21:00 | Σταθμός Διακοπτού

Γευστικά και μουσικά κεράσματα.

Λήξη των εκδηλώσεων «Εν συρμώ 2017 – The art train».

 

Πληροφορίες επισκεπτών

 

Μια απολαυστική πρόταση για τον Μάη 2017

Απολαύστε μια ημερήσια βόλτα στον Βουραϊκό με τον Οδοντωτό.

Επιλέξτε τις ημέρες που σας εξυπηρετούν και τα δρομολόγια του Οδοντωτού με τις ειδικές τιμές των εισιτηρίων. Συνεννοηθείτε με τους φορείς για Περιβαλλοντική ενημέρωση στα Καλάβρυτα, επίσκεψη στο Μουσείο, ενημέρωση για τον Οδοντωτό στο Διακοπτό και επίσκεψη της καλλιτεχνικής έκθεσης στο Διακοπτό και τα Καλάβρυτα.

 

Προσφορά ΤΡΑΙΝΟΣΕ: Ειδικές τιμές εισιτηρίων Οδοντωτού για τον Μάη 2017.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ως  συνδιοργανώτρια των εκδηλώσεων και θέλοντας να ενισχύσει και να αναδείξει τον Οδοντωτό, καθιέρωσε ειδικές τιμές εκπτώσεων για τον μήνα Μάιο στα ταξίδια με τον Οδοντωτό, ως εξής:

α) Για τις Τρίτες 9, 23 και 30 Μαΐου και τις Πέμπτες 4, 11 και 25 Μαΐου, για ταξίδι απλής διαδρομής από το Διακοπτό στα Καλάβρυτα με τις αμαξοστοιχίες αρ. 1330 (ώρα αναχώρησης 08: 45) και αρ. 1336 (ώρα αναχώρησης 14:30):

  • για ομάδες μαθητών 6 ατόμων και άνω: 3,60 ευρώ,
  • για άλλες ομάδες 6 ατόμων και άνω: έκπτωση 30% στο σύνολο της τιμής της διαδρομής τους.

β) Για όλες τις ημέρες των εκδηλώσεων από 13 έως 21 Μαΐου και για 27 και 28 Μαΐου, για όλες τις αμαξοστοιχίες της γραμμής Διακοπτού-Καλαβρύτων-Διακοπτού:

  • για ομάδες μαθητών 6 ατόμων και άνω: 3,60 ευρώ για απλή διαδρομή και 7,20 ευρώ για εισιτήριο μετ’ επανόδου,
  • για άλλες ομάδες 6 ατόμων και άνω: έκπτωση 30% στο σύνολο της τιμής της διαδρομής τους.

Πληροφορίες-κρατήσεις: Τηλ. Σ.Σ. Διακοπτού 26910.43206, Σ.Σ. Καλαβρύτων 26920.22245 www.trainose.gr

 

Ενημέρωση μαθητών σχολείων και ομάδων επισκεπτών

α) «Η ιστορία του Οδοντωτού».

Προσφέρει: ο «Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού». // Τόπος: Μηχανουργείο και Infocenter Διακοπτού. // Τρόπος: Άμεση συνεννόηση των ενδιαφερόμενων με τον Σύλλογο για ημερομηνία και ώρα. // Επικοινωνία: Γιάννης Καραπαναγιώτης, Πρόεδρος του Συλλόγου, τηλ. 6973.346903, www.odontotos-club.gr

β) «Το Φαράγγι Χελμού-Βουραϊκού και η βιοποικιλότητα του Γεωπάρκου».

Προσφέρει: ο Φορέας Διαχείρισης Χελμού-Βουραϊκού. // Τόπος: Εκθεσιακός χώρος του Φορέα, οδός Αγ. Αλεξίου 35, Καλάβρυτα. // Τρόπος: Άμεση συνεννόηση των ενδιαφερόμενων με τον Φορέα για ημερομηνία και ώρα. // Επικοινωνία: Τηλ. 26920.29140, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-14:00, www.fdchelmos.gr

Όλες οι ενημερώσεις είναι δωρεάν.

 

Έκθεση ζωγραφικής “The art train”

α) Infocenter Σταθμού Διακοπτού: από 13 ως 28 Μαΐου, ώρες 11:00-14:00 και 19:00-21:00

β) Σταθμός Οδοντωτού Καλαβρύτων: από 20 ως 28 Μαΐου, ώρες 11:00-14:00 και 19:00-21:00

 

Γενικές πληροφορίες για τις εκδηλώσεις

ΔΗ.Κ.ΕΠ.Αιγιαλείας. Τηλ. 26910.28210, 26910.68308, Δευτέρα-Παρασκευή 09:00-16:00

Web site: www.dikepaigialeias.gr E-mail: [email protected]

Δήμος Καλαβρύτων. Τηλ.: 26920.22380, 26923-60400

Web site: www.kalavrita.gr E-mail: [email protected]