214 εκ. ευρώ από παρακρατηθέντες πόρους, 349 εκ. ευρώ από ΣΑΤΑ
Στάση αναμονής εξακολουθούν να τηρούν οι δήμαρχοι όλης της χώρας, με «φόντο» τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, μέσω των συναρμοδίων υπουργείων, για την επίλυση των μείζονων οικονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η αυτοδιοίκηση.
Στο επίκεντρο του χθεσινού έκτακτου συνεδρίου της ΚΕΔΕ (Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων), βρέθηκαν οι εξαγγελίες – δεσμεύσεις των συναρμοδίων υπουργών κ.κ. Στυλιανίδη και Σταϊκούρα, που επικεντρώνονται στα εξής βασικά σημεία:
Έχει προϋπολογιστεί για φέτος να αποδοθούν άμεσα παρακρατηθέντες πόροι ύψους 214 εκατ. ευρώ που οφείλονται στους δήμους. Παράλληλα, αποδίδεται το ποσό των 349 εκατ. ευρώ της ΣΑΤΑ, που αφορά το σύνολο των επενδυτικών δαπανών των δήμων, ενώ θα αναληφθεί και νομοθετική πρωτοβουλία, προκειμένου να ρυθμιστούν οι οφειλές των χρεωμένων δήμων μέσω παράτασης που θα δοθεί από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Κώστας Ασκούνης περιέγραψε το οξύ πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι. «Είναι δεδομένο ότι πάνω από 40 δήμοι το Σεπτέμβριο δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τους μισθούς. Αυτό λοιπόν οδηγεί σε στάση πληρωμών όχι μόνο για τους μισθούς, αλλά και για τις ανελαστικές δαπάνες, δηλαδή αδυναμία να μαζέψουμε τα σκουπίδια», δήλωσε χαρακτηριστικά.
Ο Αντώνης Σαμαράς πάντως, αναγνώρισε τις θυσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης από τις συνεχείς μειώσεις των κεντρικών αυτοτελών πόρων. «Στο πλαίσιο των πραγματικών οικονομικών δυνατοτήτων μας να γνωρίζετε ότι είστε πάντα στην πρώτη γραμμή προτεραιότητας, χωρίς όμως μεγάλα λόγια και ψεύτικες υποσχέσεις», υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς κατά τη συνάντησή του, το μεσημέρι της Τετάρτης, με το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ.
Η κυβέρνηση μάλιστα, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση από το γραφείο Τύπου του Πρωθυπουργού, δίνει άμεση προτεραιότητα «στην πολιτική «κοινωνικής ασπίδας» που βασίζεται στα κοινωνικά δίκτυα των δήμων, τα οποία θεωρούμε ότι είναι τα πλέον συγκροτημένα και αποτελεσματικά εργαλεία στον πόλεμο κατά της φτώχειας. Παρά την ένδεια των πόρων, προτάσσουμε τη στήριξη αυτών των δικτύων και αυτών των πολιτικών για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία».
Εκ μέρους του Δήμου Αιγιαλείας, στο έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ συμμετείχαν ο δήμαρχος κ. Στάθης Θεοδωρακόπουλος, οι αντιδήμαρχοι κ.κ. Ψυχράμη, Παλαιολόγου και Καμπέρης, όπως και ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας κ. Δημήτρης Καλογερόπουλος.

filodimos.gr
(Φωτό από εφημερίδα “Εν Δελφοίς”)