Πέντε μέρες μένουν ακόμα για να λήξει η προθεσμία καταβολής της πρώτης μηνιαίας δόσης του ασφαλιστικού χαρατσιού από τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυταπασχολούμενους και τους αγρότες.

Η έκδοση της εφαρμοστικής υπουργικής εγκυκλίου για τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών για όσους κάνουν από δύο δουλειές και πάνω (δηλ. έχουν “παράλληλη απασχόληση”) την περασμένη Παρασκευή “ξεκλειδώνει” και τα τελευταία ειδοποιητήρια του Ενιαίου Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), τα οποία αφορούν γύρω στους 90.000 εργαζομένους με μπλοκάκι.

Έτσι, το τοπίο των πληρωμών του χαρατσιού διαμορφώνεται ως εξής:

* Οι “παράλληλα απασχολούμενοι”, όπως και καθένας άλλος υπόχρεος καταβολής του ασφαλιστικού χαρατσιού πρέπει να καταβάλλουν τις εισφορές του Ιανουαρίου μέχρι την Παρασκευή 31 Μαρτίου.

* Υπενθυμίζεται, επίσης, πως μέχρι την Παρασκευή, οι ασφαλισμένοι του τέως ΕΤΑΑ (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι) θα πρέπει να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές του β’ εξαμήνου του 2016, καθώς και τις δόσεις των ρυθμίσεων των ληξιπροθέσμων οφειλών τους για χρέη προ του Ιουλίου του 2016.

* Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί πως εκκρεμεί ακόμα η αποστολή των ειδοποιητηρίων του ΕΦΚΑ για την καταβολή των εισφορών για την επικουρική ασφάλιση (7%) και τα εφάπαξ (4%), οι οποίες ισχύουν από 1/1/2017 και έτσι θα ζητηθούν αναδρομικά οι εν λόγω εισφορές για όλους τους μήνες κατά τους οποίους δεν είχαν εισπραχθεί. Αν ndash;για παράδειγμα- ερχόντουσαν τα σχετικά ειδοποιητήρια εντός Απριλίου ή το αργότερο στις αρχές Μαΐου- θα ζητούνταν η καταβολή των εισφορών του Ιανουαρίου ndash; Μαρτίου 2017.

Η αναδρομική επιβολή της σωρευτικής εισφοράς 11% (7% για την επικουρική ασφάλιση, 4% για το εφάπαξ) επί του εισοδήματος των επαγγελματιών θα έλθει αφού ξεκαθαριστεί στην πράξη η επιβολή της εισφοράς για την παράλληλη απασχόληση.

Σύμφωνα, πάντως, με όσα προκύπτουν από την τελευταία υπουργική εγκύκλιο για την παράλληλη απασχόληση, για κάθε εισόδημα το οποίο προκύπτει από επαγγελματική δραστηριότητα, επιβάλλονται από 1/1/2017 ασφαλιστικές εισφορές τουλάχιστον 26,9% (ή 20,9% για τους ασκούντες παράλληλη αγροτική δραστηριότητα) επ΄αυτού για λογαριασμό της κύριας σύνταξης και της ιατρο-φαρμακευτικής περίθαλψης. Με άλλα λόγια καταργείται κάθε ασφαλιστική απαλλαγή, η οποία ίσχυε έως 31/12/2016.

Η υποχρεωτική, όμως, καταβολή εισφορών για κάθε εισόδημα από επαγγελματική δραστηριότητα, κάθε άλλο παρά φαίνεται να μπορεί να αντιμετωπίσει το “καυτό” πρόβλημα της χαμηλής εισπραξιμότητας του χαρατσιού.

Ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr αναφέρουν πως αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΦΚΑ περί νέας παράτασης της προθεσμίας καταβολής (δηλαδή πριν δέκα περίπου μέρες) σημειώθηκε “πάγωμα” του ήδη πολύ ήπιου ρυθμού πληρωμής του χαρατσιού.

Με άλλα λόγια, οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως η εισπραξιμότητα δύσκολα ξεπερνά το 60% και έτσι υπάρχει μία “τρύπα” γύρω στα 100 εκατ. ευρώ από το στόχο των 260 εκατ. ευρώ από την είσπραξη των εισφορών του Ιανουαρίου.

Όπως παραδέχονται, όμως, υπηρεσιακά στελέχη του ΕΦΚΑ στο Capital.gr, η “πραγματική” εισπραξιμότητα του χαρατσιού σε μηνιαία βάση αντιστοιχεί στο ήμισυ του 60%, δηλαδή στο 30%. Kαι αυτό γιατί 160 εκατ. ευρώ τα οποία εκτιμάται ότι έχουν εισπραχθεί έως τώρα από τις εισφορές του Ιανουαρίου είναι αποτέλεσμα 2μηνης και όχι μηνιαίας προθεσμίας, δεδομένου ότι εισπράχθηκαν όχι μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου ndash;όπως προβλεπόταν αρχικά- αλλά μέχρι τα τέλη Μαρτίου.
capital.gr