Τις αναπτυξιακές προοπτικές των περιοχών της Αχαΐας αναλύει ο υποψήφιος βουλευτής του Λαϊκού Ορθόδοξου Συναγερμού στην Αχαΐα, Αριστόβουλος Δημόπουλος, επισημαίνοντας την ανάγκη για επανεκκίνηση της οικονομίας ολόκληρου του νομού, με απώτερο σκοπό τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την έξοδο από την κρίση: «Παρόλο που η Αχαΐα ανέπτυξε σημαντική οικονομική δραστηριότητα από τον 19ο κιόλας αιώνα, ακολούθησε ο μαρασμός, που εκφράστηκε και από τη σταδιακή αποβιομηχανοποίηση και την εγκατάλειψη της υπαίθρου.

Έτσι, φτάνουμε στο σήμερα, σε ένα κομβικό χρονικό σημείο, όπου η επαναδραστηριοποίηση των παραγωγικών φορέων επιβάλλεται από την επιτακτική ανάγκη για ανάπτυξη (προς αντιμετώπιση χρόνιων προβλημάτων όπως η καλπάζουσα ανεργία) και σταδιακή έξοδο από την κρίση.

Δυστυχώς, δεν έχουμε εκμεταλλευτεί ούτε στο ελάχιστο τις δυνατότητες του νομού μας. Η Πάτρα είναι η μητρόπολη αυτής, αλλά οι τεράστιες προοπτικές του νέου λιμανιού και του θαλασσίου μετώπου δεν έχουν αποτελέσει μέρος ενός γενικότερου σχεδίου για άνθηση της επιχειρηματικότητας και της προσέλκυσης ίδιων και ξένων κεφαλαίων. Προς αυτή την κατεύθυνση επιβάλλεται η αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου και των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία του λιμανιού, συνεπικουρούμενη από τη δραστηριοποίηση των τοπικών φορέων και την κατάστρωση ενός συνολικού πλάνου για αναδόμηση της πατρινής οικονομίας.

Όμως, Αχαΐα δεν είναι μόνο η Πάτρα. Καθοριστικός είναι ο ρόλος που δύναται να διαδραματίσει το υπόλοιπο του νομού σε αυτή την προσπάθεια, χάρη στα συγκριτικά πλεονεκτήματα κάθε περιοχής. Η κτηνοτροφία του Ερυμάνθου, ο κάμπος της Δυτικής Αχαΐας και η αγροτική παραγωγή  του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής της Αιγιαλείας θα έπρεπε να ενισχυθούν και να βοηθηθούν, με απώτερο σκοπό να ξεπεράσουν σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και τις εποχές ακμής των προηγούμενων δεκαετιών. Όσο για τα Καλάβρυτα, πέρα από την επιτακτική ανάγκη για αναβάθμιση του χιονοδρομικού κέντρου τους, διαθέτουν ιδανικά στοιχεία για την προώθηση του αγροτουρισμού και του θρησκευτικού τουρισμού. Όλα τα παραπάνω μπορούν να επιτευχθούν με την πλήρη αξιοποίηση των προγραμμάτων μέσω του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ παραμένουν αδιάθετα και ανεκμετάλλευτα, κολλημένα στα γρανάζια της γραφειοκρατίας και της κωλυσιεργίας.

Γενικότερα για το νομό, οφείλουμε να επιδιώξουμε την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής υποδομών που θα έπρεπε να έχουν ολοκληρωθεί εδώ και χρόνια, όπως η ολοκλήρωση του νέου αυτοκινητόδρομου, η αναβάθμιση του πολιτικού αεροδρομίου του Αράξου (όχι μόνο για την εξυπηρέτηση των τουριστών αλλά και τη διενέργεια εμπορευματικών μεταφορών) ή ακόμα και η κατασκευή της πίστας με προδιαγραφές Formula 1 στη Χαλανδρίτσα.

Φυσικά, μέλημα μας θα πρέπει να είναι και η τουριστική προβολή των ιστορικών μνημείων της Αχαΐας, σε συνδυασμό με την αξιοποίηση του γεγονότος πως ο νομός μας αποτελεί πέρασμα για δύο από τους σπουδαιότερους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας, την Αρχαία Ολυμπία και τους Δελφούς.»