Την τακτοποίηση και των τελευταίων εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην καταβολή της δωρεάν κρατικής αρωγής σε σεισμόπληκτους της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ζήτησε σήμερα ο Περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας με επιστολή του προς τον Υπουργό Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Μάκη Βορίδη και προς τον συναρμόδιο Υπουργό Οικονομικών κ. Φίλιππο Σαχινίδη.Να σημειωθεί ότι οι πιστοποιημένες οφειλές φτάνουν στα 21,4 εκατομμύρια ευρώ για την κάλυψη του συνόλου των υποχρεώσεων της Πολιτείας προς τους πληγέντες δικαιούχους της Δυτικής Ελλάδας.

«Ο σεισμός που έπληξε με ιδιαίτερη σφοδρότητα την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τον Ιούνιο του 2008 εξακολουθεί να διατηρεί ανεπούλωτες πληγές και ανεκπλήρωτες υποχρεώσεις της Πολιτείας προς τους σεισμοπλήκτους», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Κατσιφάρας.

Και προσθέτει: «Το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στους εξαιρετικά αργούς ρυθμούς εκταμίευσης της Δωρεάν Κρατικής Αρωγής προς τους σεισμοπλήκτους παρότι με βάση αποφάσεις των Υπουργών Οικονομίας και ΠΕΧΩΔΕ του 2008 έχουν οριοθετηθεί οι σεισμόπληκτες περιοχές και έχει οριστεί η συνολικά προκαλούμενη δημόσια δαπάνη ύψους 180.000.000 ευρώ.

Εν τούτοις ακόμα και σήμερα, σχεδόν τέσσερα χρόνια μετά το σεισμό, εξακολουθούν να υφίστανται, συνολικά, πιστοποιημένες οφειλές ύψους 21.400.000 ευρώ που αφορούν στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αχαΐας και Ηλείας.

Η εκκρεμότητα αυτή έχει προσλάβει εκρηκτικές διαστάσεις διότι στο σύνολό τους αφορούν δικαιούχους που στο μεταξύ έχουν αποκαταστήσει τις ζημιές που υπέστησαν με  δικούς τους πόρους και περιμένουν μάταια και για χρόνια τη νομοθετημένη κρατική αρωγή που τους οφείλεται.

Το όλο πρόβλημα έχει γίνει ακόμα πιο σοβαρό δεδομένου ότι ενέσκηψε στο μεταξύ η οικονομική κρίση που έχει φέρει σε απόγνωση μεγάλο αριθμό οικογενειών που προσβλέπουν με αγωνία στην εκταμίευση της αρωγής που δικαιούνται».

Και η επιστολή του Περιφερειάρχη καταλήγει ως εξής: «Για όλους αυτούς τους λόγους, κύριε Υπουργέ, σας ζητώ να λάβετε τα απαραίτητα μέτρα για την άμεση εκταμίευση των πιστοποιημένων οφειλών προκειμένου να αρθεί η αδικία, να ανασάνουν οι πληγέντες δικαιούχοι της Δυτικής Ελλάδας και να υπάρξει μια τόνωση των τοπικών οικονομιών».