katsifarasΤη άμεση συνδρομή του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε μπορέσουν οι αγρότες της Δυτικής Ελλάδας να σταθούν και πάλι στα πόδια τους για να αντιμετωπίσουν τα σοβαρά προβλήματα και τις ζημιές που παρουσιάστηκαν εξαιτίας των άσχημων καιρικών συνθηκών που σε πολλές περιπτώσεις ήταν ακραίες, αλλά και διαφόρων ασθενειών, ζήτησε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο κατά τη διάρκεια της σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στις εγκαταστάσεις της Παναιγιάλειου Ένωσης Συνεταιρισμών στο Αίγιο.
Όπως τόνισε ο Περιφερειάρχης κ. Κατσιφάρας «η φετινή χρονιά ήταν πολύ δύσκολη για τους αγρότες και των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων με την παραγωγή και τις καλλιέργειες πολλών προιόντων σχεδόν να καταστρέφονται ολοκληρωτικά εξαιτίας των περίεργων διακυμάνσεων του καιρού, που ουσιαστικά δημιούργησε μεγάλα προβλήματα».
Συγκεκριμένα, όπως επισημάνθηκε κατά τη σύσκεψη, στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας επλήγησαν μέχρι και τα τέλη Αυγούστου πάνω από 1.300 καλλιέργειες στην Αιγιάλεια και περισσότερες από 2.500 στον υπόλοιπο νομό, σύμφωνα με τις δηλώσεις που έγιναν, αναφορικά με αμπέλια, σταφίδες, ελιές, κηπευτικά, πατάτες, μηλιές κ.α., τα οποία και υπέστησαν σοβαρές ζημιές στο μεγαλύτερο μέρος τους από χαλαζόπτωση, θύελλες και καταρρακτώδη βροχόπτωση.
Αυτή τη στιγμή, όπως υπήρξε ενημέρωση, οι εκτιμήσεις στις ζημιές έχουν ολοκληρωθεί σε ποσοστό 98%, ήδη έχουν εκδοθεί τα πορίσματα και έχουν ανακοινωθεί τα ποσοστά ζημιών ανά καλλιεργητή.
Η Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας είχε τις μεγαλύτερες ζημιές από ολόκληρη την Ελλάδα, όπως αυτές παρουσιάστηκαν μέχρι και το τέλος του καλοκαιριού και γίνεται αναφορά σε περισσότερες από 3.000 δηλώσεις για αμπέλια, σταφίδες, ελιές, καρπούζια, κηπευτικά και πατάτες, εξαιτίας και σε αυτή την περιοχή από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, μάλιστα σε κάποια σημεία υπήρχε ολοκληρωτική καταστροφή. Και εδώ οι εκτιμήσεις έχουν ολοκληρωθεί κατά 98%.
Σε ποσοστό 100% έχουν ολοκληρωθεί οι εκτιμήσεις για τις 1.200 δηλώσεις που έχουν υποβληθεί από τους αγρότες της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας, για ζημιές από τον καιρό για ελιές, μηδική, σανό.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ. Έξαρχος τόνισε πως μέσα στο πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου θα πληρωθούν οι αγρότες για τις ζημιές που έχουν δηλωθεί μέχρι και το τέλος Αυγούστου, θα ακολουθήσουν οι εκτιμήσεις για Σεπτέμβριο και Οκτώβριο, για τις οποίες θα δοθούν και για αυτές τα χρήματα μόλις ολοκληρωθούν.
Μάλιστα επεσήμανε πως για να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες θα ενισχυθεί με πρόσθετο προσωπικό το τοπικό γραφείο του ΕΛΓΑ.