Βαρύ πακέτο μέτρων 1% του ΑΕΠ για τις συντάξεις από το 2019 προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων ενόψει του Eurogroup της Παρασκευής στη Μάλτα. Παράλληλα η πρόταση προβλέπει την επιβολή μέτρων 1% του ΑΕΠ από το αφορολόγητο το 2020 τα οποία όμως μπορούν να επιβληθούν νωρίτερα, δηλαδή το 2019, αν η επίδοση του 2018 δεν καλύψει το στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.

Η συμβιβαστική αυτή λύση είναι προτιμότερη από την αρχική θέση του Βερολίνου που προέβλεπε την λήψη μέτρων 2% του ΑΕΠ από το 2019 και σύμφωνα με κάποιους παρατηρητές ήταν η αντίδραση στην “υπαναχώρηση” του κ. Τσίπρα, όπως ανέφεραν και Financial Times χθες, για τη συμφωνία που είχε επιτευχθεί σε τεχνικό επίπεδο στο Brussels Group λίγο μετά το Eurogroup της 20 Μαρτίου.

Η πρόταση αυτή πάρω την κρύβει και πάλι τον κίνδυνο να ληφθούν μέτρα 3,6 δισ ευρώ από το 2019 για τις συντάξεις αλλά και το αφορολόγητο αν το 2018 δεν επιτευχθεί ο στόχος, θεωρείται ότι καλύπτει τις ανησυχίες του επικεφαλής Ευρώπης του Δ.Ν.Τ. Πόουλ Τόμσεν ο οποίς φέρεται να επιμένει ότι η Ελλάδα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 2,5% του ΑΕΠ αντί για 3,5% που είναι ο στόχος για το 2018.

Το απόγευμα της Τετάρτης αναμένεται τηλεδιάσκεψη ανάμεσα στο υπουργείο οικονομικών και στους εκπροσώπους των θεσμών με στόχο να καταγράφει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη πρόοδος στο πακέτο μέτρων που θα ξεκλειδώσει την επιστροφή των θεσμών την Αθήνα είτε την μεγάλη Δευτέρα είτε την Τρίτη του Πάσχα

Newmoney.gr