AGROTIKAΑπό τη Δυτική Ελλάδα θα ξεκινήσουν – σύμφωνα με στοιχεία που είδαν το φως της δημοσιότητας, – οι πρώτες πληρωμές των δικαιούχων του προγράμματος των Νέων Αγροτών (Μέτρο 112 του ΠΑΑ 2007 – 2013).

Την Δυτική Ελλάδα η οποία ήταν η πρώτη που ολοκλήρωσε τους ελέγχους και εξέδωσε τα αποτελέσματα σχετικά με τους δικαιούχους, τους επιλαχόντες και τους απορριπτόμενους (μέσα στον Αύγουστο) θα ακολουθήσουν η Μακεδονία και Θράκη. Τελευταία Περιφέρεια που θα δοθεί το «πριμ», σύμφωνα με την σειρά που ανακοίνωσαν τις λίστες με τα ονόματα των δικαιούχων είναι η Κρήτη (αναμένεται η ανακοίνωση των ονομάτων μέχρι την Παρασκευή 19/9) ενώ θα προηγηθεί η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου που ανακοίνωσε τα ονόματα στις αρχές Σεπτεμβρίου.
Μιλώντας για την πορεία των πληρωμών – που όπως όλα δείχνουν θα γίνουν πολύ νωρίτερα από το προηγούμενο πρόγραμμα Νέων Αγροτών – ο Διευθυντής Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης Διεύθυνσης Πελοποννήσου κ. Ευάγγελος Δεληγιάννης, αναφέρει: «Είμαστε έτοιμοι για πληρωμές. Από το ΥπΑΑΤ μας έστειλαν ένα έγγραφο προκειμένου να τους ενημερώσουμε πότε μπορούμε να πληρώσουμε. Υπολογίζουμε ότι από 20 έως 30 Σεπτεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι πρώτες πληρωμές».
Και προσθέτει: «Αυτές θα γίνουν μέσω ΟΠΕΚΕΠΕ κατευθείαν στους λογαριασμούς των δικαιούχων του Μέτρου. Επίσης, υπάρχει η διαβεβαίωση ότι θα βρεθούν χρήματα και για τους επιλαχόντες (115 στην περιοχή). Η πρώτη δόση που θα πληρωθεί στην Δυτική Ελλάδα είναι περίπου 11 εκατ. ευρώ για τους 848 δικαιούχους».
Στην ανατολική Μακεδονία και Θράκη – σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης- έχουν ήδη ξεκινήσει τις επιδόσεις των εγκριτικών αποφάσεων στους δικαιούχους. Από την στιγμή που οι δικαιούχοι κάνουν αποδεκτή την εγκριτική απόφαση στέλνουν το αποδεικτικό στις υπηρεσίες της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και η υπηρεσία ξεκινάει on line την καταχώρηση του IBAN στο ΥπΑΑΤ (ΟΠΕΚΕΠΕ) για να προχωρήσει στις πληρωμές. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τα πρώτα χρήματα στους νέους αγρότες της περιοχής θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου.Στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας-Θράκης οι δικαιούχοι φτάνουν τους 724 και το πριµ να ανέρχεται κατά µέσο όρο στα 17.300 ευρώ.