Απέτρεψε τις χιλιάδες απολύσεις εκπαιδευτικών που ζητούσε η τρόικα ο υπουργός Παιδείας Κων. Αρβανιτόπουλος, και προχωρά σε μεταθέσεις καθηγητών και δασκάλων ώστε να αποφύγει προσλήψεις που θα είχαν δαπάνη για τον κρατικό προϋπολογισμό. Καλά πληροφορημένες πηγές του Υπουργείου αναφέρουν πως τέθηκε επιμόνως από το ειδικό κλιμάκιο της Τρόικας το ζήτημα των απολύσεων των εκπαιδευτικών.
Ιδιαίτερα οι τροϊκανοί επέμειναν σε αυτό, μιας και διαπίστωναν έναν μεγάλο –για αυτούς- αριθμό εκπαιδευτικών, πολλοί από τους οποίους θα μπορούσαν να τεθούν σε αυτήν την ιδιότυπη κινητικότητα ή σε κάποια μορφή διαθεσιμότητας.
Αντί για αυτό η πρόβλεψη του Υπουργείου Παιδείας είναι η μείωση των αναπληρωτών, που με έναν πρόχειρο υπολογισμό, «σώζει» 220 εκ. ευρώ το χρόνο.
Είναι ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τον κοινωνικά δίκαιο εξορθολογισμό, όπως υποστηρίζουν πηγές του υπουργείου Παιδείας ενώ τονίζουν ότι αποτελεί ένα μικρό αλλά ουσιαστικό βήμα προς την μείωση αυτού του πελατειακού συστήματος, τις συνέπειες του οποίου πληρώνουμε ως χώρα, σε όλα τα επίπεδα.
Σύμφωνα με το νέο σύστημα, που αποτελεί μεγάλο στοίχημα για το υπουργείο, η μετακίνηση των εκπαιδευτικών θα γίνεται όπου υπάρχει ανάγκη για να καλυφτούν τα κενά της χώρας, χωρίς αργοπορία από σχολείο σε σχολείο, και όχι από το γραφείο της Περιφερειακής Διεύθυνσης σε μία άλλη, όπως είναι τώρα, δηλαδή από τις περιοχές που πλεονάζουν έως τις περιοχές που υπάρχει ανάγκη. Οι εκπαιδευτικοί θα μετατίθενται με απόφαση του υπουργού Παιδείας, στα σχολεία που υπάρχουν ανάγκες διδασκαλίας και όχι με βάση τις αιτήσεις που κατατίθενται κάθε χρόνο από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς.