Τη λειτουργία του ΧΥΤΑ της Αιγείρας επαναφέρει με ανακοίνωσή της, η επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων Ανατολικής Αιγιάλειας προκαλώντας την έντονη αντίδραση του αρμόδιου για την καθαριότητα αντιδημάρχου Δημήτρη Καμπέρη αλλά και του δημάρχου Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλου που εκφράζουν την απορία τους για τα θέματα που θέτουν οι Αιγειράτες… εμπλέκοντας και την υπόθεση του ΧΥΤΑ «Παπανικολού».Αναλυτικά η ανακοίνωση που εξεδόθη χθες από την Η επιτροπή αγώνα κατοίκων και φορέων της Ανατολικής Αιγιάλειας αναφέρει: «Μέσα σε ένα κλίμα που όλο περιμένουμε τη δόση μας – ας ελπίζουμε όχι τη θανατηφόρα – και που όλοι μας σκεφτόμαστε το τι μας ξημερώνει αύριο, ξεκίνησαν τα έργα για τη δημιουργία του πολυσυζητημένου δεύτερου ΧΥΤΑ της δυτικής Αιγιάλειας. Καθολική η αντίδραση των κατοίκων, ΜΑΤ, ξύλο και ο εργολάβος αποχώρησε πριν καν εγκατασταθεί. Θα γίνει ποτέ το έργο και αν γίνει θα λύσει το πρόβλημα; Κανένας δεν γνωρίζει και κανένας από μας δεν δικαιούται να εφησυχάζει.
Στο δικό μας ΧΥΤΑ, ο Δήμαρχος προσέλαβε Χημ. Μηχανικό υπεύθυνο για τη λειτουργία του. Παρά τον προσωρινό χαρακτήρα – πρόσληψη για ένα χρόνο – και τις αδιαφανείς διαδικασίες έξω από οποιονδήποτε διαγωνισμό, θέλουμε να ελπίζουμε ότι θα εκτελεί με ευθύνη και συνέπεια τα καθήκοντά του, φροντίζοντας για την προστασία της υγείας των κατοίκων αλλά και την βελτίωση των εγκαταστάσεων που σε πολλά σημεία χωλαίνουν, θέτοντας σε κίνδυνο όλο το έργο. Μέχρι τώρα όμως κάτι τέτοιο δεν έχουμε αντιληφθεί. Τα φρεάτια παρακολούθησης τυχόν υπόγειας ρύπανσης συνεχίζουν να είναι βουλωμένα και αναρωτιόμαστε πως ενεργούνται οι απαραίτητες μετρήσεις, η γεφυροπλάστιγγα ακόμα εκτός λειτουργίας, έργα για την περισυλλογή και καύση του βιοαερίου ώστε να μην εκλύεται στην ατμόσφαιρα δηλητηριάζοντας όλη την περιοχή, δεν έχουν ξεκινήσει. Τα σκουπίδια θάβονται σε πιο τακτική βάση από ότι παλιότερα αλλά και το παρακείμενο ρέμα θάβεται με σκουπίδια και χώματα σε εντονότερους ρυθμούς, συντηρώντας μια ανεξέλεγκτη χωματερή δίπλα στον ΧΥΤΑ. Βλέπουν ίσως εκεί την αυθαίρετη επέκτασή του ενισχύοντας τον ήδη μεγάλο κίνδυνο κατολίσθησης του έργου, από έντονα καιρικά φαινόμενα που όλοι περιμένουμε.
Θα μπορούσε κάποιος να διακρίνει σε αυτά τα μέτρα ένα μικρό έστω, όψιμο ενδιαφέρον του δήμου για το πρόβλημα, αν δεν είχαν προηγηθεί οι δικές μας καταγγελίες στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και σε όργανα της Ε.Ε. με συνέπεια ο Δήμος Αιγιάλειας να εγκαλείται να συμμορφωθεί. Κάτω από αυτή τη λογική δεν μπορούμε παρά να θεωρούμε «στάχτη στα μάτια μας» αυτές τις ενέργειες.
Μια δημοτική αρχή που ενδιαφέρονταν πραγματικά για την αντιμετώπιση του προβλήματος των σκουπιδιών θα ξεκινούσε από την διαλογή στην πηγή και την ανακύκλωση που μέσα από τον περιορισμό του όγκου θα έδινε μεγάλη ανάσα ζωής και ουσιαστικά οικονομικά οφέλη. Σίγουρα όμως, δεν θα ξεκινούσε από το χαράτσωμα και τα ΜΑΤ ενάντια σε δημότες που αγωνιούν και αγωνίζονται για τον τόπο τους. Όσο αδιαφορούσαν προηγουμένως για αναζήτηση λύσης στο πρόβλημα, δείχνουν τώρα όψιμη βιασύνη μέσα από ένα αυταρχικό και επικίνδυνο πρόσωπο. Τον οικονομικό αυταρχισμό – υπέρογκες αυξήσεις δημοτικών τελών σε μια εποχή που και το ένα ευρώ είναι ζητούμενο – διαδέχονται τα ΜΑΤ και η απαξίωση ενός ολόκληρου δημοτικού διαμερίσματος.
Μην έχουμε αυταπάτες. Και για τον τόπο μας τις ίδιες μεθόδους επιφυλάσσουν. Στην περιοχή μας μάλιστα η υπέρογκη αύξηση πέρα από άδικη είναι και προκλητική, αφού όχι μόνο δεν ωφελούμαστε οικονομικά από την ύπαρξη του ΧΥΤΑ, αλλά πληρώνουμε για την αποκομιδή σκουπιδιών άλλων περιοχών.
Μαζί με τον αγώνα για την επιβίωση που ο καθένας από μας δίνει σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς, πρέπει να δώσουμε και τη μάχη για τον τόπο μας. Γιατί αν τελικά δεν αποτρέψουμε ο ΧΥΤΑ να μετατραπεί σε ανεξέλεγκτη χωματερή, που λίγο απέχει σήμερα από αυτό, τότε ακόμα και όταν η χώρα μας ορθοποδήσει, ο τόπος μας θα είναι καταδικασμένος σε σκουπιδότοπο της Αιγιάλειας».

Καμπέρης: Άνευ ουσίας οι «καταγγελίες»

Κληθείς να απαντήσει στα όσα καταμαρτυρούν οι Αιγειράτες για την λειτουργία του ΧΥΤΑ, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Δημήτρης Καμπέρης εξέφρασε την πικρία του γιατί όπως λέει η «επιτροπή» επιλέγει τον δρόμο των «αιχμηρών» ανακοινώσεων και την ρήψη «βελών» χωρίς ουδέποτε να τον καλέσει να κάνει μια αυτοψία –ως αρμόδιος- εάν πιστεύουν πως πράγματι υπάρχει κάποιο πρόβλημα.
«Εκπλήσσομαι για τα όσα αναφέρονται στην ανακοίνωση που εμπλέκει την «Παπανικολού» με το ΧΥΤΑ της Αιγείρας μόνο και μόνο για τη δημιουργία εντυπώσεων… Εάν πραγματικά είχαν κάποιο θέμα οι κύριοι της επιτροπής αγώνα γνωρίζουν πολύ καλά πως κι εγώ αλλά και ο τοπικός αντιδήμαρχος είμαστε ανοιχτοί να το συζητήσουμε, να τα βάλουμε κάτω και να δούμε τι συμβαίνει. Επί της ουσίας στην ανακοίνωση δεν τίθεται κανένα θέμα! Αντιθέτως γνωρίζουν πολύ καλά την προσπάθεια που γίνεται για την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Και για να τα πάρουμε με τη σειρά αναφέρω:
-Όσον αφορά τον χημικό μηχανικό ενώ το προβλέπουν οι όροι λειτουργίας του ΧΥΤΑ, δεν υπήρχε ποτέ! Εμείς ως δημοτική αρχή φροντίσαμε να προσληφθεί χημικός μηχανικός με απόλυτα νόμιμες και διαφανείς διαδικασίες που δεν παρεκκλίνουν από το νόμο (!) και θα έπρεπε εάν όχι να μας πουν «ευχαριστώ» τουλάχιστο να μη μας επικρίνουν…
-Όσον αφορά τα στραγγίδια κλπ. που αναφέρονται έχουν γίνει βελτιωτικές εργασίες ώστε να διασφαλίζεται η σωστή λειτουργία και διαφύλαξη του περιβάλλοντος.
-Σχετικά με τη γεφυροπλάστιγγα μπορεί να μη λειτουργεί, ωστόσο έχει γίνει από την Τεχνική Υπηρεσία του δήμου μας η μελέτη και προχωρά το θέμα. Όμως, δεν αποτελεί πρόβλημα  το γεγονός ότι δε λειτουργεί. Θα χρειαζόμασταν την γεφυροπλάστιγγα εάν στον συγκεκριμένο ΧΥΤΑ πήγαιναν απορρίμματα άλλων δήμων ή έστω άλλων περιοχών εκτός των προβλεπομένων της ανατολικής Αιγιάλειας, κάτι που δεν συμβαίνει, οπότε είναι ήσσονος σημασίας εάν θα λειτουργήσει τώρα ή σε ένα-δυο μήνες η γεφυροπλάστιγγα.
-Να πάμε τώρα στην επίχοση των απορριμμάτων. Υπάρχουν μαρτυρίες κατοίκων αλά και φορέων της περιοχής που λένε ότι τα σκουπίδια δεν θάβονταν επί 5-6 μήνες επί δήμου Αιγείρας… με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα. Όπως λέει και η ανακοίνωση πλέον τα σκουπίδια θάβονται ανά δύο-τρεις ημέρες όπως πρέπει από εργολάβο που κάνει αυτή τη δουλεία και μόνον στο χώρο του ΧΥΤΑ! οπότε μήπως και πάλι θα έπρεπε να μη μας επικρίνουν επειδή λειτουργούμε τον ΧΥΤΑ όπως πρέπει;
-Καύση βιοαερίου: θα επαναλάβουμε ότι για να ξεκινήσουν ενέργειες για την καύση βιοαερίου δεν μπορούν να γίνουν νωρίτερα από μια πενταετία μετά την πυρκαγιά που είχαμε στο ΧΥΤΑ. Οπότε εκ των πραγμάτων μετά το τέλος του 2013 θα μπορούμε να κάνουμε οποιαδήποτε συζήτηση και ενέργεια για την καύση βιοαερίου!

Αιχμηρό σχόλιο Θεοδωρακόπουλου
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλος σχολιάζοντας τα όσα αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής αγώνα εξέφρασε επίσης την ενόχλησή του σχολιάζοντας ότι: «αντί να μας επικροτούν που βρήκαμε τρόπο να υπάρχει χημικός μηχανικός στο ΧΥΤΑ, θα μας επικρίνουν; Φροντίζουμε με κάθε τρόπο να λειτουργούμε στα πλαίσια του δυνατού σωστά το ΧΥΤΑ, δεν πήγαμε να τον επιβαρύνουμε, παρότι πολλές φορές έχουμε φτάσει σε σημείο απελπισίας και αντί για ευχαριστώ, ακούμε και τα «σχολιανά» μας; Εάν δεν θέλουν οι κύριοι να κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, ίσως θα πρέπει να δούμε σε άλλη βάση… το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων»
Όσον αφορά το θέμα της πρόσληψης τονίζει: «Ο οργανισμός του ΧΥΤΑ προβλέπει την ύπαρξη Χημικού Μηχανικού, με δεδομένο όμως ότι ως δήμος δεν έχουμε τη δυνατότητα να προβούμε σε προσλήψεις και προκειμένου να διατηρηθεί από πλευράς υγειονομικής και τεχνικής υποστήριξης ο ΧΥΤΑ, θεωρήσαμε επιβεβλημένο να ανατεθεί σε επιστήμονα η παρακολούθηση της λειτουργίας. Έτσι υποχρεωθήκαμε να προβούμε σε απασχόληση Χημικού Μηχανικού με δελτίο Παροχής Υπηρεσιών. Με αυτό τον τρόπο άλλωστε εκτός από τη λειτουργία του ΧΥΤΑ τον «χρησιμοποιούμε» και σε όποιο άλλο θέμα έχει σχέση με το αντικείμενό του. Βεβαίως η όλη διαδικασία πληροί τους όρους νομιμότητας και δεν τίθεται κανένα θέμα αδιαφανών διαδικασιών!!!».