Μετά την θυελλώδη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Αιγιαλείας το μεσημέρι της περ.Παρασκευής και την επίσης θυελλώδη γενική συνέλευση των εργαζομένων που ακολούθησε, αποφασίστηκε νωρίς το πρωί χθες Δευτέρα να προχωρήσουν σε κατάληψη οι εργαζόμενοι του δήμου Αιγιαλείας αφού τα πάντα είναι ρευστά πλέον… και όπως τονίζουν δεν πείθονται από τις εγκυκλίους του υπουργείου βάσει των οποίων ο δήμος Αιγιάλειας φέρεται να περνά «αλώβητος» από το «κύμα» της διαθεσιμότητας (και κατ`επέκταση απόλυσης) του Δημοσίου.Ωστόσο σήμερα Τρίτη οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στις θέσεις τους, έχοντας παράλληλα «μάτια κι αυτιά ανοιχτά» προκειμένου να προχωρήσουν σε νέες κινητοποιήσεις εάν αυτό απαιτηθεί. Μάλιστα ο πρόεδρος των υπαλλήλων του δήμου Μ.Αναγνωστόπουλος μιλώντας στον «Ημ» άφησε σαφέστατες αιχμές για την Ομοσπονδία και το «αλαλούμ» που επικρατεί αφού από τη μια καλεί σε καταλήψεις κι από την άλλη προτείνει 4ωρες στάσεις εργασίας…

ΕΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ  ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ Ο ΜΙΧ. ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Τη σημασία της συμπαγούς ενότητας που δυναμώνει τους αγώνες και φέρνει αποτέλεσμα, τονίζει παράλληλα σε επιστολή του προς όλους τους εργαζόμενους του δήμου ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων προτείνοντας την ενοποίηση των σωματείων του δήμου.
Αναλυτικά ο κ.Αναγνωστόπουλος αναφέρει:
«Συνάδελφοι,
Στους δύσκολους καιρούς που διανύουν οι εργαζόμενοι στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης και με την ολοκλήρωση της πρώτης σειράς από αγωνιστικές κινητοποιήσεις του κλάδου, πρωτοφανείς σε μαζικότητα και παλμό για τα δεδομένα και την ιστορία του Αιγίου, οφείλουμε όλοι να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας.
Διαπιστώνω ότι η συμπαγής ενότητα, μαζικότητα και αποφασιστικότητα του ξεκινήματος, μάς έκανε δυνατούς και με άποψη.
Μπορέσαμε να διεκδικήσουμε τα δίκαια αιτήματά μας, υπήρξε η ενότητα που μας έκανε να ακουστούμε και για πρώτη φορά, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας συγκλήθηκε εκτάκτως για να συζητήσει, με μοναδικό θέμα εμάς, το αίτημά μας για να μην απολυθεί με ρατσιστικό τρόπο κανένας συνάδελφος, το αίτημά μας να μην περικοπούν οι πόροι από τους ΟΤΑ, να γίνουν δηλαδή έργα στην Αιγιάλεια, έργα που θα ανακουφίσουν τους ήδη ταλαιπωρημένους -από τα απανωτά Μνημόνια- συνδημότες μας, το αίτημά μας να μην σταματήσουν οι Παιδικοί Σταθμοί και η Καθαριότητα.
Διαπίστωσα επίσης, τους διασπαστικούς μηχανισμούς, που για χιλιετίες χρησιμοποιεί η κάθε μορφής εξουσία ενάντια σε αυτόν που εξουσιάζει. “Διαίρει και βασίλευε” έλεγαν οι αρχαίοι Έλληνες, “Devide et qonquer” οι Ρωμαίοι και έφτιαξαν μια αυτοκρατορία δούλων.
Δεν εξέθεσα τον εαυτό μου για να κερδίσω το παραμικρό και αυτό το γνωρίζουν οι πάντες. Δεν ακολούθησα πρακτικές προσωπικού οφέλους. Θεωρώ ότι όσοι ξεπούλησαν τα πιστεύω τους με αντάλλαγμα -είτε πολιτικοί, είτε συνδικαλιστές- πρέπει να χαθούν μια για πάντα από τη σύγχρονη Ελλάδα.

Μηδενική ανοχή.
Από τη θέση αυτή λοιπόν, καλό τα Διοικητικά Συμβούλια και τους συναδέλφους και των 2 συλλόγων-σωματείων, να ΕΝΩΘΟΥΜΕ. Χωρίς βεντετισμούς, χωρίς ανταλλάγματα, χωρίς κρυφές συμφωνίες, καλώ άμεσα και μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012, τα Δ.Σ. να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να έχει γίνει η ενοποίηση κάτω από κοινό καταστατικό και με προαπαιτούμενο όρο την προκήρυξη νέων εκλογών για νέο Δ.Σ. Με όρους δημοκρατίας και προκειμένου να μην υπάρξει η παραμικρή υπόνοια υστεροβουλίας, δηλώνω ότι δεν επιθυμώ να ηγηθώ του νέου σωματείου, πιστεύω ακράδαντα στην ηθική και αξία των συναδέλφων μου, δεν διαχώρισα και δεν θα διαχωρίσω ποτέ διοικητικούς από καθαριότητα, μονίμους από αορίστου και θέτω στη διάθεση του Δ.Σ. την παραίτησή μου, την οποία και θα ανακαλέσω εάν και εφόσον γίνει εντός του χρονοδιαγράμματος, η παραπάνω ενοποίηση.
Σας ευχαριστώ για την εμπιστοσύνη που μου δείξατε και ευελπιστώ ότι η ομόνοια θα θριαμβεύσει».

Το ψήφισμα του  δήμου Αιγιαλείας

Από το δήμο Αιγιαλείας δόθηκε στη δημοσιότητα το ψήφισμα που τελικά εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία σχετικά με τις απολύσεις εργαζομένων στο δήμο. Αναλυτικά η απόφαση αναφέρει: «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας στην ΕΚΤΑΚΤΗ – ΚΑΤΕΠΕΙΓΟΥΣΑ Συνεδρίασή του στις 16-11-2012 με την υπ’ αριθ. 550/12 απόφασή του αποφάσισε την έκδοση του παρακάτω ψηφίσματος κατά πλειοψηφία (δηλ. πλην των κ.κ.: 1) Δ. Καλογερόπουλου, 2) Χρ. Σπηλιωτόπουλου, 3) Μιχ. Κυριακόπουλου, 4) Δ. Καλαμίδα, 5) Φιλ. Βαρδάλου, 6) Π. Παπακωνσταντινόπουλου και 7) Σωτ. Κολοκοτρώνη, που καταψήφισαν διότι ήθελαν να προστεθεί στο ψήφισμα και η μη αποστολή στοιχείων στο αρμόδιο Υπουργείο με σκοπό την διαθεσιμότητα εργαζομένων του Δήμου):
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας σε μια περίοδο όπου 200 νέες μεταφερόμενες αρμοδιότητες έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης:
-Δηλώνει ότι ο κάθε ένας υπάλληλος είναι απολύτως απαραίτητος για την λειτουργία των Δήμων.
-Συμφωνεί για μια εξορθολογισμένη αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού βασισμένη στην υγιή κινητικότητα, στα διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια για διαδικασίες αξιολόγησης.
-Δηλώνει απερίφραστα την πλήρη διαφωνία του με το θεσμό της διαθεσιμότητας στην Αυτοδιοίκηση, όπως αυτός περιγράφεται στον πρόσφατο Νόμο, αφού ενδεχόμενες απολύσεις δημιουργούν μια εκρηκτική κατάσταση στις υπηρεσίες των Δήμων, αποδιαρθρώνουν ιδιαίτερα κρίσιμες διοικητικές υπηρεσίες, κοινωνικοπρονοιακές δομές και υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα, που κανένας ιδιωτικός φορέας δεν μπορεί να υποκαταστήσει.
-Διαφωνεί: α) στην συνεχιζόμενη μισθολογική υποβάθμιση των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και β) στην απαγόρευση προσλήψεων προσωπικού Υ.Ε. μέχρι το έτος 2016 και ειδικότερα ανταποδοτικού χαρακτήρα υπηρεσίες, που τις οδηγεί στην διάλυσή τους.
Δηλώνει ότι οι Δήμοι δεν θα γίνουν συμμέτοχοι σ’ αυτή την διαδικασία και προτρέπει τους αιρετούς να μην συμμετάσχουν».