Τον Γ.Γ του ΥΠΕΚΑ επισκέφθηκε χθες ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Τεχνικών Έργων του Δήμου Αιγιαλείας για το σοβαρό θέμα των κατολισθήσιμων οικισμών.Με τριάντα κατολισθήσιμους οικισμούς στην Αιγιάλεια και πάνω από δέκα στα Καλάβρυτα ήταν επιτακτική ανάγκη η παρουσία του αρμοδίου αντιδημάρχου κ. Αντώνη Παλαιολόγου, στο ΥΠΕΚΑ σε αναζήτηση λύσης στο θέμα που προέκυψε με την απαγόρευση της ανέγερσης οικοδομών στους εν λόγω οικισμούς.
Όπως ανέφερε μιλώντας στον «Ημ» ο αντιδήμαρχος Αιγιαλείας: «Η ιστορία ξεκινάει από παλιά… όταν το 1964 κάποιοι εξυπηρετώντας ίσως και πολιτικούς σκοπούς, χαρακτήρισαν κατολισθήσιμους κάποιους οικισμούς και έδωσαν αποζημιώσεις στους κατοίκους οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν για την αγορά οικοπέδων σε άλλες περιοχές. Ωστόσο τα χρόνια πέρασαν, και τα δεδομένα άλλαξαν, με τον καιρό οι οικισμοί αυτοί αναπτύχθηκαν, χτίστηκαν νέα σπίτια και υπήρξαν μόνιμοι κάτοικοι δίδοντας ξανά ζωή στους τόπους αυτούς». Μάλιστα το ΙΓΜΕ σε γεωλογική μελέτη σε έντεκα από τους παραπάνω οικισμούς αναφέρει πως υπάρχουν τοπικές μόνο κατολισθήσεις γεγονός που δεν απαγορεύει την οικοδόμηση σε ολόκληρο τον οικισμό αλλά σε συγκεκριμένα σημεία, τονίζει ο αντιδήμαρχος.
Στη συνέχεια το 1997 με έγγραφο στη ΔΙΠΕΧΩ το οποίο κοινοποιήθηκε στην Πολεοδόμια τέθηκε το ερώτημα κατά πόσο επιτρέπεται η οικοδόμηση στους κατολισθήσιμους οικισμούς. Τότε με απόφαση Νομάρχη οριοθετήθηκαν οι περιοχές και δεν υπήρξε απαγόρευση οικοδόμησης. Φέτος τέθηκε εκ νέου το ίδιο ερώτημα στη ΔΙΠΕΧΩ η οποία με τη σειρά της κατέθεσε ερώτηση στο ΥΠΕΚΑ ζητώντας μάλιστα αναστολή αδειών οικοδόμησης μέχρι να υπάρξει απάντηση από το Υπουργείο.»
Για το λόγο αυτό ο κ. Παλαιολόγου βρέθηκε χθες στο γραφείο του Γ.Γ ώστε να του αναλύσει την κατάσταση, παίρνοντας μάλιστα τη διαβεβαίωση του Γ.Γ πως θα εξετάσει το θέμα, ενώ έγινε και η πρόταση σε κάθε κατολισθήσιμο οικισμό πριν δοθεί άδεια οικοδόμησης να γίνεται και γεωλογική μελέτη ώστε να είναι ασφαλείς οι πολίτες, αλλά παράλληλα να μην ερημώσουν ξανά …τα χωριά μας.
Στη θετική εξέλιξη της επίσκεψης του κ. Παλαιολόγου είναι και η υπόσχεση του Γ.Γ για τη χορήγηση 80.000€ για την πολεοδόμηση των οικισμών σε κάθε δήμο. Αν και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος ενημέρωσε πως είναι λίγα τα χρήματα αυτά ο Γ.Γ του υπουργείου δήλωσε πως τα 80.000€ πρόκειται να αποτελέσουν μια… καλή αρχή.

Αθ.Σαϊτη.