ALEKSIADISΔεδομένα 10.588 τραπεζικών λογαριασμών Ελλήνων πολιτών σε ελβετική τράπεζα, διαβίβασε η φορολογική διοίκηση Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας στο υπουργείο Οικονομικών. Τα στοιχεία αφορούν λογαριασμούς Ελλήνων στην Ελβατία για τα έτη 2006 και 2008. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία αφορούν τραπεζικούς λογαριασμούς, το συνολικό υπόλοιπο τον οποίων ανέρχεται σε 3,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2006 και 2,9 δισ. ελβετικά φράγκα το 2008.

Οι συγκεκριμένες λίστες θεωρούνται από το υπουργείο Οικονομικών ως ένα ισχυρό όπλο για τον εντοπισμό πιθανών φοροφυγάδων. Τα «σημαντικότατα στοιχεία για θέματα φοροδιαφυγής» διαβιβάστηκαν στο υπουργείο Οικονομικών μέσω της Κεντρικής Φορολογικής Αρχής της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας.

«Τα στοιχεία αυτά θα αξιοποιηθούν από τις φορολογικές υπηρεσίες και εισαγγελικές αρχές στον αγώνα του Ελληνικού Δημοσίου για την αποφασιστική καταπολέμηση της φοροδιαφυγής» αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών.

Αλεξιάδης: Από Δευτέρα ξεκινούν εξονυχιστικοί έλεγχοι

Προσερχόμενος στη Βουλή για τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού 2016 στην αρμόδια Επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δήλωσε ότι ελεγκτές του υπουργείου Οικονομικών αρχίζουν από τη Δευτέρα εξονυχιστικούς ελέγχους για τη λίστα. Πρόσθεσε, δε, πως «οι αρμόδιες υπηρεσίες θα ελέγξουν και θα αξιοποιήσουν όλα τα στοιχεία, δεν θα μείνει τρία χρόνια στα συρτάρια αυτή η λίστα, όπως έγινε με τη λίστα Λαγκάρντ».

Ο κ. Αλεξιάδης εκτίμησε ότι πίσω από αυτά τα ποσά και τα ονόματα πιθανόν να κρύβονται και άλλα πρόσωπα όπως είχε διαπιστωθεί και για τη λίστα Λαγκάρντ.

«Πίσω από μια περίπτωση στη λίστα Λαγκάρντ κρύβονταν πολλά ΑΦΜ. Κάτι τέτοιο περιμένουμε να ελέγξουμε και για τη λίστα από τη Γερμανία» επισήμανε σημειώνοντας ότι στους καταθέτες αυτούς «θα δοθεί μια τελευταία ευκαιρία για εθελοντική αποκάλυψη των εισοδημάτων τους».

Ο κ. Αλεξιάδης, αν και ρωτήθηκε, απέφυγε να επιβεβαιώσει εάν στη συγκεκριμένη λίστα περιλαμβάνονται μόνο καταθέτες στην Ελβετία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφορά πολύ περισσότερους.
protothema.gr