iatrikos giatroiΑπό επαγγελματική εξουθένωση (“burnout”) υποφέρει το 41.7% των ιατρών… στα νοσοκομεία της Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε η Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Αποτέλεσμα είναι οι γιατροί να είναι επιρρεπείς σε λάθη κατά την ώρα της εργασίας τους και για το λόγο αυτό πρόκειται να δημιουργηθεί Κέντρο Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας, με πρωτοβουλία της επιστημονικής ομάδας που έκανε την έρευνα.

Η επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Ιατρικής του Α.Π.Θ., και επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, Εύχαρις Παναγοπούλου, μιλώντας στο thousandnews.gr για τις συνέπειες της ψυχολογικής καταρράκωσης των γιατρών, τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα και τη λειτουργία του Κέντρου τόνισε:

«Το ποσοστό των ιατρών που πάσχουν από επαγγελματική εξουθένωση είναι πολύ υψηλό και ανησυχητικό. Η κατάσταση αυτή δυσκολεύει το επάγγελμα, ενώ είναι πολύ εύκολο να γίνουν ιατρικά λάθη», δήλωσε η κ. Παναγοπούλου και συμπλήρωσε: «Γι’ αυτό και προχωρούμε στη δημιουργία ενός Κέντρου Στήριξης Επαγγελματιών Υγείας, το οποίο θα στοχεύει τόσο στην πρόληψη του “burnout”, όσο και στη θεραπεία του».

Όπως εξήγησε η ερευνήτρια, ο κάθε ιατρός θα μπορεί να απευθυνθεί στο Κέντρο ατομικά, ενώ θα δημιουργούνται και προγράμματα ομαδικά, ή ειδικά διαμορφωμένα για κλινικές, σε συνεννόηση με τους διευθυντές των κλινικών. Ακόμη, θα υπάρχει τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης για επαγγελματίες.

«Τέτοια Κέντρα Στήριξης υπάρχουν εδώ και πολλά χρόνια σε όλο τον κόσμο, αλλά στην Ελλάδα δεν έχει δημιουργηθεί ακόμη, γεγονός απαράδεκτο δεδομένου του υψηλού ποσοστού των ιατρών που πάσχουν από burnout», είπε στο thousandnews.gr η κ. Παναγοπούλου.

Ωστόσο, αξίζει να αναφερθεί πως παρά τη σοβαρότητα του προβλήματος, οι ερευνητές δεν έχουν καμία υποστήριξη από κρατικούς φορείς για την ανέγερση του Κέντρου Υποστήριξης, σύμφωνα με τις δηλώσεις της επιστημονικής υπεύθυνου. Το έργο θα χρηματοδοτηθεί από ευρωπαϊκά προγράμματα.

Στην έρευνα συμμετείχαν, ως εταίροι, πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα από την Αγγλία, την Πορτογαλία, την Κροατία, τα Σκόπια, τη Βουλγαρία, την Τουρκία, την Ιρλανδία, τη Ρουμανία και την Ελλάδα.

Αναφορικά με τον τρόπο με τον οποίο πραγματοποιήθηκε η έρευνα, διευκρινίζεται ότι υπήρχαν τρεις φάσεις: αρχικά οι γιατροί που συμμετείχαν πέρασαν από συνεντεύξεις και απάντησαν σε ερωτηματολόγια. Τέλος, οι ερευνητές ήρθαν σε επικοινωνία με τους διευθυντές των κλινικών, γνωστοποιώντας τους τα αποτελέσματα, σχηματίζοντας έτσι τα ποσοστά των ιατρών που υποφέρουν από επαγγελματική εξουθένωση.

Τι είναι όμως το burnout;

Το burnout προκαλεί χρήση αλκοόλ και ηρεμιστικών από ιατρούς, χρήση βίας στα νοσοκομεία, ιατρικά λάθη, παχυσαρκία, κατάθλιψη, ψυχοσωματικές παθήσεις καθώς και καρδιαγγειακές παθήσεις στους ιατρούς.

Χαρακτηρίζεται από τρία συμπτώματα:
1. Συναισθηματική/Πνευματική εξάντληση.
2. Αποπροσωποποίηση/κυνισμός. Όταν ένας εργαζόμενος χάνει την επαφή με τον άνθρωπο. Π.χ. είναι η συχνή έκφραση που ακούγεται στα νοσοκομεία «έχω μία οξεία κοιλία στο 7» αντί «έχουμε την κυρία Μαρία που έχει οξεία κοιλία».
3. Μειωμένη αίσθηση επίτευξης. Η αίσθηση ότι, ό,τι και να κάνουμε δε μπορούμε να βελτιώσουμε τον τρόπο και τις συνθήκες εργασίας.

Το Κέντρο θα ξεκινήσει τη λειτουργία του στις αρχές του 2015. Σύμφωνα με την κ. Παναγοπούλου, απαραίτητη προϋπόθεση για ένα ασφαλές σύστημα υγείας είναι οι υγιείς και ικανοποιημένοι ιατροί.

tro-ma-ktiko της Βάσιας Μπάρμπα