papanikoloy ergaΠρόστιμα που αγγίζουν τις εκατό χιλιάδες ευρώ επιβάλει η Επιθεώρηση Περιβάλλοντος για παραλείψεις και λάθη που έχουν γίνει κατά την κατασκευή του ΧΥΤΑ στην «Παπανικολού» με τους προέδρους και κατοίκους που αντιδρούν να δημοσιοποιούν την σχετική απόφαση και να ζητούν έστω και τώρα… να σταματήσει το έργο.
Στέκονται δε σε δήλωση που φέρεται να έκανε ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ θέτοντας προ των ευθυνών τους για την κατασκευή του έργου τους υπευθύνους και παράλληλα καταγγέλλουν «παράνομες» πράξεις από τους κατασκευαστές.
Αναλυτικά η νέα ανακοίνωση που εξεδόθη χθες από προέδρους και κατοίκους που αντιδρούν αναφέρει: «Μείζον έγκλημα» ο ΧΥΤΑ στην Παπανικολού, δηλώνει ο Γενικός Επιθεωρητής Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ κ. Π. Μέρκος.
Αυτές οι δηλώσεις του κ. Μέρκου έρχονται να επαληθευτούν με την επιβολή προστίμου ύψους 96.500, που βαρύνουν αλληλεγγύως και εις ολόκληρον: α) στον Αναγκαστικό Σύνδεσμο Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων 3ης Διαχειριστικής Ενότητας Ν. Αχαΐας Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και τον Καθολικό Διάδοχό του (εφεξής ‘Κύριο του Έργου’) και β) στην Κ/ΞΙΑ «ΤΕΜΕΚ Α.Τ.Ε. – Αφοι ΒΛΑΧΟΥ & ΣΙΑ Ε.Ε.» (εφεξής ‘Ανάδοχο του Έργου’), Κύριο και Ανάδοχο κατασκευής αντίστοιχα, του Έργου: «Χώρος Υγειονομικής Ταφής Αποβλήτων (ΧΥΤΑ) Δυτικής Αιγιαλείας στη θέση «Παπανικολού» του Δ. Συμπολιτείας ,Ν. Αχαΐας» (εφεξής ‘Έργου’), όπως εκπροσωπούνται νόμιμα, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που εξέδωσαν οι Επιθεωρητές Περιβάλλοντος στις 12 Σεπτεμβρίου 2014.
Παράλληλα ο κ. Μέρκος πραγματοποίησε αυτοπροσώπως, νέα αυτοψία στο χώρο του υπό κατασκευή ΧΥΤΑ, όπου βεβαίως διαπίστωσε ότι οι παρανομίες συνεχίζονται και η αρμόδια υπηρεσία των Ε.Π., θα συντάξει νέα έκθεση Ελέγχου, που θα κοινοποιηθεί σε όλους τους εμπλεκόμενους, καθώς και στον αρμόδιο Υπουργό.
Επίσης σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Τ.Κ. Μυρόβρυσης, κ. Φ. Τσουμπού, συνεχίζουν την παρανομία ακόμα και στην περίφραξη του χώρου του ΧΥΤΑ, καταπατώντας ένα μέρος του αγροτικού δρόμου που οδηγεί στην Μυρόβρυση. Παρ’ όλες τις ενέργειες του κ. Τσουμπού στις αρμόδιες υπηρεσίες, σήμερα ξεκίνησαν να ρίχνουν τσιμέντα για την περίφραξη.
Καλούμε τους καθ’ ύλην αρμόδιους, δηλαδή την Αδειοδοτούσα Αρχή (Αποκεντρωμένη Διοίκηση), να επιταχύνει ΑΜΕΣΑ τις διαδικασίες που έχει ήδη δρομολογήσει και αφορούν στην αλλαγή των Περιβαλλοντικών όρων. Ουσιαστικά αυτό σημαίνει αλλαγή χώρου, αφού η Παπανικολού είναι ακατάλληλη και δεν πρόκειται να φύγει από εκεί ούτε το υδατόρεμα, ούτε το δάσος που εφάπτεται του ΧΥΤΑ, ούτε οι πηγές και φυσικά ούτε το ποτάμι.
Ας μην σπαταλήσουμε άλλα χρήματα, σε ένα παράνομο και κυρίως επικίνδυνο έργο, το οποίο είναι βέβαιο ότι ΔΕΝ πρόκειται να λειτουργήσει.

ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΤΩΡΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ!
Όπως άλλωστε τονίζει και ο κ. Μέρκος: «Δεν είναι κακό να πούμε ότι κάναμε ένα λάθος. Ήταν λάθος η χωροθέτηση, οι άδειες και όλα και να δούμε με ποιο τρόπο θα διαχειριστούμε τα σκουπίδια».