Ο υπ. βουλευτής Αχαΐας της ΝΔ και καθηγητής της Εγκληματολογίας Άγγελος Τσιγκρής -με αφορμή τη ραγδαία αύξηση της εγκληματικότητας, όπως καταγράφεται στην Έκθεση της Ελληνικής Αστυνομίας που δόθηκε στη δημοσιότητα- έκανε την ακόλουθη δήλωση:  «Το έγκλημα αυξάνει με δραματικούς ρυθμούς. Μέσα σε ένα χρόνο διπλασιάστηκαν οι ένοπλες ληστείες, ενώ πρωτοφανή αύξηση καταγράφουν και όλοι οι υπόλοιποι ποιοτικοί και ποσοτικοί δέικτες του εγκλήματος.Η ανασφάλεια των πολιτών έχει φτάσει σε ανησυχητικούς δείκτες. Οι πολίτες αισθάνονται απροστάτευτοι.
Η χώρα μας βρίσκεται στο έλαιος ληστρικών επιθέσεων επικίνδυνων συμμοριών. Η Ελλάδα φαντάζει ανοχύρωτη χώρα.
Οι αστυνομικοί πολλές φορές ξεπερνούν τους εαυτούς τους για να ανταποκριθούν στην αποστολή τους. Όμως, το κράτος απουσιάζει.
Η επιχειρησιακή ετοιμότητα της Ελληνικής Αστυνομίας φθίνει καθημερινά. Τα περιπολικά δεν έχουν  βενζίνη και ελαστικά. Οι υπηρεσίες υπολειτουργούν ή κλείνουν. Οι ελλείψεις σε προσωπικό και μέσα είναι πλέον ασφυκτικές.
Η Κυβέρνηση αποδεικνύεται ανεπαρκής και άτολμη και στον τομέα της ασφάλειας των πολιτών. Διαχειρίζεται την εγκληματικότητα με όρους επικοινωνιακούς και όχι επιχειρησιακούς.
Υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση της διαρκώς αυξανόμενης εγκληματικότητας. Αρκεί κάποιος να τις γνωρίζει και να διαθέτει την απαιτούμενη πολιτική βούληση να τις εφαρμόσει.
Η Ελλάδα χρειάζεται κυβέρνηση που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να εγγυηθεί την ασφάλεια, τη ζωή και την περιουσία των πολιτών…»._
____________________
Ο δικηγόρος Άγγελος Τσιγκρής είναι διδάκτωρ της Εγκληματολογίας και διδάσκει στις Αστυνομικές Ακαδημίες  της Ελλάδας και της Κύπρου.