Ο Σύλλογος  θα  γιορτάσει  το καλοκαίρι του  2013  τα 10 χρόνια από την ίδρυση του με πλούσιο πολιτιστικό υπερθέαμα με εκδηλώσεις υπέρλαμπρες και πρωτοπόρες που μερικές θα πραγματοποιηθούν για πρώτη φορά στην ευρύτερη Αιγιάλεια και όχι μόνο στα πλαίσια των     Θ ΄΄   ΄ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΩΝ  2013.

Ήτοι

1.Το 9ο παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών

2.Το 1ο Παγκόσμιο ή Ευρωπαϊκό συνέδριο λαογραφίας

3.Το 1ο διεθνές φεστιβάλ παραδοσιακής μουσικής

4.Διεθνές τουρνουά  BEACH VOLLEY

5. O 3Ος  Διεθνής  Ελικώνιος Ποσειδώνιος ανώμαλος δρόμος 5000μ. και μία ακόμη εκδήλωση ευρωπαϊκής ή παγκόσμιας εμβέλειας ,που θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας ,που δεν την ανακοινώνουμε από τώρα για διάφορους λόγους.

    1.  9o  ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ

Στο 9ο παγκόσμιο φεστιβάλ παραδοσιακών χορών το οποίο  θα μεταδοθεί ζωντανά μέσω διαδικτύου σε 174 χώρες του κόσμου ,όπως μεταδόθηκε και το φετινό 8ο παγκόσμιο φεστιβάλ, θα συμμετάσχουν  10-13 ξένα χορευτικά συγκροτήματα ίσως και περισσότερα από τις 5 ηπείρους ,και 15 περίπου ελληνικά συγκροτήματα από όλες τις κεντρικές περιφέρειες της Ελλάδος, παρουσιάζοντας αυθεντικούς χορούς της περιοχής τους καθώς και παραδοσιακά δρώμενα που θα αναδεικνύουν τα ήθη και έθιμα της περιοχής των. Ενδεικτικά αναφέρουμε τα ξένα από Κίνα-Χιλή-Κολομβία-Κορέα-Περού-Νησιά Ειρηνικού –Λευκορωσία-Τουρκία κ.λ.π.Ελληνικά συγκροτήματα θα προσκληθούν από Θράκη-Μακεδονία-Ήπειρο-Νησιά Αιγαίου-Νησιά Ιονίου-Κρήτη-Δωδεκ/σα κ.λ.π

2. 1ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ Ή ΕΥΡΩΠΑΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΛΑΟΓΡΑΦΙΑΣ/

Ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στην ευρύτερη Αιγιάλεια και όχι μόνο.

Ένα τριήμερο που θα περιλαμβάνει τρεις ενότητες ήτοι ΧΟΡΟ-

ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΦΟΡΕΣΙΑ και η Τρίτη ενότητα θα είναι αρχαιολογικού ενδιαφέροντος και θα αναφέρεται σε όλα τα αρχαιολογικά ευρήματα της ευρύτερης περιοχής μας  σε συνδυασμό με τον Ιωνικό πολιτισμό στα πέρατα του χρόνου.

Ομιλητές θα είναι καθηγητές της λαογραφίας  ελληνικών και ξένων πανεπιστημίων  με ειδικότητα στις ανωτέρω ενότητες.

Στην Τρίτη ενότητα θα υπάρχει συνεργασία με τους αρμόδιους και επίσημους φορείς του κράτους.

3. 1ο ΔΙΕΘΝΕΣ  ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ

Θα συμμετάσχουν οι ορχήστρες των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων καθώς και ελληνικών  με διαγωνιστικό χαρακτήρα . Στους νικητές θα δοθούν έπαθλα.

4.        ΔΙΕΘΝΕΣ  ΤΟΥΡΝΟΥΑ BEACH VOLLEY

Στο ανωτέρω αθλητικό γεγονός που και αυτό θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά ,θα συμμετάσχουν   αθλητικές ομάδες  ανδρών και γυναικών από τις  χώρες που προέρχονται  τα χορευτικά συγκροτήματα, και συγκεκριμένα  από τις περιοχές όπου διαμένουν   .

5.3ος ΔΙΕΘΝΗΣ ΕΛΙΚΩΝΙΟΣ ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΟΣ  ΑΝΩΜΑΛΟΣ   ΔΡΟΜΟΣ  5000χιλ

Στο  ανωτέρω αθλητικό γεγονός που διεξάγεται για Τρίτη φορά θα συμμετάσχουν   ξένοι αθλητές και αθλήτριες από τις περιοχές των ξένων χορευτικών συγκροτημάτων καθώς και Έλληνες από όλη την Ελλάδα.

Η Εκκίνηση θα δοθεί από αρχαιολογικό χώρο και θα ακολουθήσει την διαδρομή  μέσω των χωριών Ελίκη-Κερύνεια-Ριζόμυλο-Νικολέϊκα με τερματισμό την Παραλία Ριζομύλου-Νικολεϊκων.

Στους νικητές θα δοθούν έπαθλα και διπλώματα

6.Για μία ακόμη μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση που για διαφόρους λόγους δεν γνωστοποιούμε, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην ευρύτερη Αιγιάλεια, προσφέροντας ένα καταπληκτικό θέαμα.

Αναμφισβήτητα ο σύλλογος ΙΩΝΕΣ ,έχει παρουσιάσει ένα καταπληκτικό πολιτιστικό έργο στα τελευταία 9 χρόνια , και έχει προσφέρει τέτοιες πολιτιστικές εκδηλώσεις παγκόσμιας αποδοχής και αναγνώρισης, όσο κανένας άλλος σύλλογος  τα τελευταία 35 χρόνια και άνω.

Έχει αλλάξει ολοσχερώς το πολιτιστικό γίνεστε στην ευρύτερη περιοχή μας τα τελευταία 9 χρόνια.

Σε ανακοίνωση του ο σύλλογος αναφέρει.

Πιστεύουμε απόλυτα ότι παράγουμε πραγματικό πολιτισμό-προσφέρουμε κάθε χρόνο θαυμάσιες πολιτιστικές εκδηλώσεις στους δημότες της Αιγιαλείας εισάγοντας διαφορετικούς πολιτισμούς ,ήθη και έθιμα από τις διάφορες χώρες του κόσμου-προσφέρουμε στην τοπική οικονομία πάρα πολλά-διαφημίζουμε τουριστικά και πολιτιστικά την ευρύτερη περιοχή της Αιγιαλείας στα πέρατα του κόσμου ,και το σπουδαιότερο οι εκδηλώσεις μας έχουν μετρήσιμα τουριστικά αποτελέσματα όσο καμιά άλλη εκδήλωση.

Πιστεύουμε ότι κανένας  δεν μπορεί να αμφισβητήσει πλέον  την παγκόσμια αποδοχή και απήχηση του πολιτιστικού μας έργου όταν

-Υπουργείο εξωτερικών ξένης χώρας  στην επίσημη ιστοσελίδα του αναφέρετε με τα καλύτερα λόγια για το φεστιβάλ μας ,αφιερώνοντας μία σελίδα μαζί με φωτογραφίες

-Κινέζικες εφημερίδες  αφιερώνουν  δισέλιδα  για ο φεστιβάλ μας προβάλλοντας μάλιστα  τον χώρο των εκδηλώσεων

-Το Υπουργείο  Πολιτισμού της Αιγύπτου συνάπτει πολιτιστική συνεργασία με τον σύλλογο μας

-Το Πανεπιστήμιο του PLOVDIN  της Βουλγαρίας  διαφημίζει τα φεστιβάλ μας σε 7 σημεία του βιβλίου των 105 σελίδων ,που εξέδωσε το 2011

-Η  κρατική τηλεόραση της Σερβίας καλύπτει το φεστιβάλ μας και το προβάλει στο σερβικό λαό μαζί με τουριστικές τοποθεσίες της περιοχής μας.

-Ανώτατα στελέχη της Κινέζικης Κυβέρνησης παρίστανται στα φεστιβάλ μας ,συνοδεύοντας τα κινέζικα συγκροτήματα.

-Πρέσβεις ξένων χωρών παρευρίσκονται στα φεστιβάλ μας.

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει το χρήμα που έχει πέσει τα τελευταία  εννέα χρόνια στην τοπική οικονομία  όταν στα χρόνια αυτά και στις εκδηλώσεις μας έχουν συμμετάσχει περίπου 300 ξένα και ελληνικά συγκροτήματα με 9000 χορευτές και χορεύτριες   που διέμεναν τουλάχιστον  6 ημέρες μέσο όρο στα ξενοδοχεία της περιοχής μας, συν τους 40-50000 χιλ .θεατές που άφηναν αρκετά χρήματα κάθε βράδυ στα  μαγαζιά της περιοχής. .Ξενοδοχεία-Ταβέρνες-S/M-καταστήματα είδη δώρων-καφετέριες-τουριστικά γραφεία-ηχολήπτες-εργάτες κ.λ.π καρπώνονται τα οφέλη των εκδηλώσεων και όχι μόνο, αφού και το κράτος εισπράττει το ΦΠΑ ,αλλά και οι δήμοι το Τ.Π

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την τουριστική και πολιτιστική προβολή της  ευρύτερης περιοχής μας και όχι μόνο ,όταν οι εκδηλώσεις μας

-καλύπτονται και προβάλλονται από τοπικά και κρατικά κανάλια

-όταν αναμεταδίδονται ζωντανά μέσω διαδικτύου σε όλο τον κόσμο

-όταν 350 και πλέον χορευτές και χορεύτριες από όλο τον κόσμο μαζί με τους συνοδούς και τα ανώτατα κρατικά στελέχη  περνούν με το τραινάκι την μαγευτική διαδρομή  Διακοπτό-Καλάβρυτα διαφημίζοντας την στις πατρίδες των με τις φωτογραφίες και τα video  που τράβηξαν

-όταν οι ανωτέρω χορευτές επισκέπτονται τους αρχαιολογικούς χώρους  σε Ολυμπία-Δελφούς-Επίδαυρο-Μυκήνες-Ακρόπολη κ.λ.π

Πιστεύουμε ότι οι αρμόδιοι τοπικοί-περιφερειακοί και κρατικοί φορείς θα αντιληφθούν το μέγεθος ,την ποιότητα και την σπουδαιότητα του πολιτιστικού μας έργου και θα μας βοηθήσουν ανάλογα .ιδιαιτέρως το 2013 που γιορτάζουμε τα 10 χρόνια από την ίδρυση ου συλλόγου μας, εάν θέλουν να είναι αρωγοί των προσπαθειών που συμβάλουν στον πολιτισμό και στην διατήρηση της παράδοσης μας ,αλλά και που συμβάλουν στην τόνωση της τοπικής οικονομίας, και στην τουριστική και πολιτιστική προβολή της ευρύτερης περιοχής μας.

Πάντοτε ο πρωταρχικός και μοναδικός  μας σκοπός  ήταν και θα είναι

-η προσφορά στους συνδημότες μας σπάνιο και μοναδικό χορευτικό-μουσικό υπερθέαμα που δημιουργούν κάθε χρόνο οι Έλληνες  και οι ξένοι χορευτές και χορεύτριες από όλο τον κόσμο

-η προσφορά στην τοπική οικονομία

-η τουριστική και πολιτιστική προβολή στα πέρατα του κόσμου με όλα τα μέσα , και με μετρήσιμα αποτελέσματα

Ελπίζουμε να τύχουμε της ανάλογης οικονομικής βοήθειας  από όλους τους αρμόδιους φορείς ,φυσικά εάν είναι σε θέση να το κάνουν, ώστε να μπορέσουμε να πραγματοποιήσουμε τα ανωτέρω.