Έχοντας στο ενεργητικό του την κατασκευή έξι ΧΥΤΑ και οκτώ Βιολογικών Καθαρισμών ο Σταύρος Κωσταντίνου (ως εκπρόσωπος της Κοινοπραξίας που έχει αναλάβει το έργο) βρίσκεται αντιμέτωπος με το μένος των κατοίκων της Δυτικής Αιγιάλειας που αντιδρούν στην κατασκευή του ΧΥΤΑ «Παπανικολού».O κ΄.Κωσταντίνου ξεκαθαρίζει πως σε καμιά περίπτωση δεν επιθυμεί να έρθει αντιμέτωπος με τους κατοίκους, υπόσχεται πως το έργο που θα κατασκευαστεί δεν έχει καμιά σχέση με αυτά που τους …φοβίζουν αφού πρόκειται για ένα έργο πρότυπο και δεσμεύεται για απόλυτη συνεργασία με τους τοπικούς προέδρους αλλά και τους κατοίκους σε όλη τη διάρκεια κατασκευής και λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
«Είμαστε ανοιχτοί σε κάθε έλεγχο και κατά την κατασκευή και κατά την λειτουργία του έργου. Σαφώς και δεν έχουμε πρόβλημα να υπάρχει έλεγχος από επιτροπή που θα ορίσουν οι πρόεδροι και η επιτροπή αγώνα που θα παρακολουθεί την πορεία της κατασκευής αλλά και την λειτουργία του έργου. Άλλωστε δεν σκοπεύουμε να φέρουμε πρόσωπα ξένα να δουλέψουν στο έργο. Ας μας υποδείξουν οι πρόεδροι κόσμο για να εργαστεί και κατά την κατασκευή αλλά και μετά με συνεργασία θα γίνει η επιλογή των ατόμων που θα δουλέψουν και θα λειτουργήσουν το ΧΥΤΑ. Πέραν της δημιουργίας θέσεων εργασίας, ως κάτοικοι της περιοχής θα έχουν ένα λόγο παραπάνω να προσέχουν τη σωστή λειτουργία γιατί θα τους αφορά άμεσα» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ΄.Κωσταντίνου.

«ΕΡΓΟ 1000% ΑΣΦΑΛΕΣ»
Δίδοντας ορισμένα μόνο από τα κατασκευαστικά στοιχεία του έργου που πρόκειται να κατασκευαστεί στην «Παπανικολού» ο κ΄.Κωσταντίνου σημειώνει  ότι: «Οι κάτοικοι αντιδρούν γιατί προφανώς δεν έχουν αντιληφθεί τι είδους έργο πρόκειται να κατασκευαστεί στην περιοχή. Δεν θα κάνουμε χωματερή, θα φτιάξουμε ΧΥΤΑ που προφανώς μελλοντικά θα μετατραπεί σε ΧΥΤΥ. Ο φάκελος του έργου διαθέτει όλες τις απαιτούμενες μελέτες για να ξεκινήσει η κατασκευή του και τις σχετικές εγκρίσεις.
Το χαρακτηριστικό για την περιοχή της Παπανικολού είναι η διπλή στεγάνωση που προβλέπει η μελέτη σε σχέση με άλλους ΧΥΤΑ που έχουμε κατασκευάσει μέχρι σήμερα, κάτι που υπόσχεται χίλια τοις εκατώ ασφάλεια! Δηλαδή θα υπάρξει διπλή μεμβράνη στο υπέδαφος προκειμένου να διασφαλίζει και την παραμικρή απώλεια στραγγισμάτων.
Ο ΧΥΤΑ έχει καταρχάς αυστηρότατη πρόβλεψη για την διαχείριση των στραγγισμάτων με Βιολογικό Καθαρισμό, την διαχείριση του βιοαερίου όπως προβλέπεται από την ισχύουσα νομολογία με πυρσό, ενώ ελέγχονται και τα όμβρια ύδατα με περιμετρικές τάφρους από μπετόν με υπολογισμένο τον όγκο των νερών που θα έρχονται εκτός ΧΥΤΑ.
-Αφότου γίνουν όλα τα έργα υποδομής κλπ. θα κατασκευαστούν γεωτρήσεις ελέγχου δύο κατάντη και μία ανάντη που θα ελέγχουν τα νερά σε περίπτωση διαρροής ώστε να αποκλείσουμε κάθε ενδεχόμενο διαρροής και μόλυνσης.

«ΑΥΣΤΗΡΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ »
Ο έλεγχος περιβαλλοντικής παρακολούθησης αρχίζει με την λειτουργία του έργου από τις αρμόδιες υπηρεσίες βάσει των αυστηρών κανονισμών που διέπουν την λειτουργία του ΧΥΤΑ. Θα γίνονται έλεγχοι και στα όμβρια ύδατα για την ποιότητα τους, στα στραγγίσματα, ακόμα και στα υπόγεια ύδατα προβλέπονται έλεγχοι ανά ένα ή δύο μήνες από το Χημείο του Κράτους. Ήδη η εταιρία μας συνεργάζεται με το Τμήμα χημικών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και εκεί θ`απευθυνθούμε και για τον ΧΥΤΑ της «Παπανικολούς». Άλλωστε την ευθύνη για την περιβαλλοντική παρακολούθηση –που ενδιαφέρει και τους κατοίκους- θα έχει ειδικός χημικός μηχανικός, σε συνεργασία με μηχανολόγο και το λοιπό προσωπικό όπου θα υπάρχει επί μονίμου βάσεως για τη φύλαξη της μονάδας στην περιοχή. Βεβαίως είμαστε ανοιχτοί σε κάθε είδους έλεγχο με τον τρόπο που θα προτείνουν οι κάτοικοι. Δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να λαμβάνονται τα δείγματα παρουσία των κατοίκων και να υπάρχει έλεγχος σε όλη τη διάρκεια των ελέγχων που άλλωστε είναι διαφανείς και βάσει της προβλεπόμενης νομοθεσίας, τονίζει ο κ΄.Κωσταντίνου και σημειώνει ότι: δεν αρκεί μόνον η άριστη κατασκευή , το θέμα είναι η λειτουργία του έργου κι αυτό που θα γίνει στην «Παπανικολού» θα είναι ακριβώς αυτό! Συνεχής επικάλυψη με χώμα και παρακολούθηση ώστε να μην υπάρχουν ούτε οσμές!

ΘΑ ΚΑΘΑΡΙΣΕΙ Ο ΦΟΙΝΙΚΑΣ
Ξεκαθαρίζοντας πως σε καμιά περίπτωση δεν θέλει να είναι αντιμέτωπος με τους κατοίκους ο κ΄.Κωσταντίνου σχολιάζει παράλληλα: «Εμείς δεν έχουμε σαφώς κανένα πρόβλημα με τους κατοίκους αντιθέτως θέλουμε να συνεργαστούμε. Θα`θελα μάλιστα να επισημάνω το εξής: από τις επισκέψεις μου στην περιοχή έχω διαπιστώσει ότι υπάρχουν απορρίμματα κατά μήκος του ποταμού φοίνικα σε αρκετά σημεία… Εάν γίνει ο ΧΥΤΑ αυτή η κατάσταση θα σταματήσει, θα καθαρίσει το ποτάμι της περιοχής τους και όλος το τόπος που υπάρχει ανεξέλεγκτη ρήψη απορριμμάτων. Μάλιστα μόλις ολοκληρωθεί η κατασκευή των δύο κυττάρων προβλέπεται η αποκατάσταση του χώρου με δενδροφύτευση και χώρους πρασίνου.

«Διευθυντήριο» από τους κατοίκους προτείνει ο δήμαρχος Αιγιαλείας

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλος που επί ημερών του έφτασε να ξεκινήσει η υλοποίηση ενός έργου που «βασανίζεται» εδώ και δώδεκα χρόνια… προτείνει στους κατοίκους να αναλάβουν τη λειτουργία και τη διαχείριση του έργου ώστε να έχουν πλήρη γνώση του τι θα συμβαίνει στην «Παπανικολου».
Μιλώντας στον «Ημ» τόνισε: «Από τη διερεύνηση που έχω κάνει για το τι πρόκειται να κατασκευαστεί στον ΧΥΤΑ έχω πειστεί πως σε καμιά περίπτωση δεν πρόκειται για ένα πρόχειρο έργο. Το αντίθετο, η πρόβλεψη είναι να γίνουν διπλές μεμβράνες και γενικότερα να διασφαλιστεί το περιβάλλον. Αντιλαμβάνομαι τη δυσπιστία των κατοίκων και εγώ προσωπικά τους προτείνω να ορίσουν επιτροπές προκειμένου να έχει πλήρη εικόνα για το τι θα γίνεται στην Παπανικολού. Να έχουν την επίβλεψη σε όλη τη διάρκεια του έργου αλλά και μετά να έχουν τον έλεγχο της λειτουργίας του έργου που είναι και το σημαντικότερο. Το έργο πρέπει να γίνει! Δεν αντέχει η περιοχή χωρίς ΧΥΤΑ πλέον, είναι αδύνατο να ανταπεξέλθουμε».