hotspot metanastesΤη συνδρομή της τοπικής αυτοδιοίκησης στην αντιμετώπιση του προσφυγικού προβλήματος, ζήτησε η κυβέρνηση σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Οι δήμοι καλούνται να γνωστοποιήσουν τις αμέσως επόμενες ημέρες τους χώρους που διαθέτουν στα διοικητικά όριά τους και που προσφέρονται για τη φιλοξενία προσφύγων, όπως κάμπινγκ, αθλητικές εγκαταστάσεις, κατασκηνώσεις, συνεδριακά κέντρα, εγκαταλειμμένα στρατόπεδα και εργοστάσια κ.λπ.

ntinou panagopoulos dsΠαναγόπουλος: «Θα πρέπει να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων»

Δεν αποτελεί ιδιαίτερη έκπληξη η παραδοχή του Θανάση Παναγόπουλου ότι ο δήμος Αιγιαλείας θα είναι «ελαστικός» ως προ το ενδεχόμενο δημιουργίας Κέντρου Προσφύγων & Μεταναστών για όσους έχουν παρακολουθήσει την εξέλιξη των πραγμάτων το τελευταίο διάστημα.

Έτσι στη χθεσινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου από την οποία δεν έλειψαν οι εντάσεις… από πλευράς μειοψηφίας ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος έθεσε το θέμα προ ημερησίας κάνοντας αναφορά στις δηλώσεις Δρίτσα όπου ευθέως μίλησε για «ισοκατανομή» των προσφύγων σε όλη τη χώρα… Επίσης ο κ΄.Τριανταφυλλόπουλος αναφέρθηκε στην πληροφόρηση που είχε από την σύσκεψη που βρισκόταν σε εξέλιξη στο ΥΠΕΣ θέτοντας ευθέως το ερώτημα το δήμαρχο: «Το υπουργείο Εσωτερικών ήδη αποστέλλει στους δήμους έγγραφο με το οποίο ζητά χώρους που θα μπορούσαν να φιλοξενήσουν μετανάστες.

Αύριο το πρωί θα έρθει στο δήμο έγγραφο και θα ζητά υπόδειξη χώρου που θα μπορούσε να δημιουργηθεί κέντρο Μεταναστών. Τι θα κάνει η δημοτική αρχή; Πώς θα απαντήσουμε ως δήμος».

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αιγιαλείας παραδέχθηκε ότι όντως βρίσκεται εν αναμονή επισήμως εγγράφων από την κυβέρνηση αλλά και ότι ήδη έχει έρθει σε επαφή με την Περιφέρεια και το υπουργείο προκειμένου «να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων και να στηρίξουμε το προσφυγικό πρόβλημα». Η αναφορά του δημάρχου δεν επιδέχεται παρερμηνειών αφού είναι σαφές ότι με δεδομένη την «σκληρή» στάση από πλευράς δήμου Πατρέων προφανώς η Αιγιάλεια θα κληθεί να σηκώσει το …βάρος της φιλοξενίας προσφύγων, με ότι βεβαίως αυτό συνεπάγεται για την περιοχή.

peletidisΔήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης:

«Όχι» στην παραμονή προσφύγων στην Πάτρα λέει ο Πελετίδης

«Αν έρθουν πρόσφυγες θα τους δώσουμε ρούχα και τρόφιμα για να συνεχίσουν το ταξίδι τους»

Σαφής και κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο κατασκευής οποιουδήποτε χώρου παραμονής προσφύγων στην Πάτρα παρουσιάστηκε για μία ακόμα φορά θες ο  Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης.

«Το τελευταίο διάστημα αρκετά δημοσιεύματα αναφέρονται στην πιθανότητα ύπαρξης μεταναστευτικών ροών στην περιοχή μας και δημιουργία hot spot.

Με αφορμή λοιπόν τις γενικότερες εξελίξεις θα θέλαμε να τονίσουμε τα εξής:

Οι ροές εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας, είναι αποτέλεσμα των πολέμων στην Μέση Ανατολή, στη Μεσόγειο, στη Συρία, στη Βόρειο Αφρική. Αυτές οι περιοχές είναι πλούσιες σε πρώτες ύλες, φυσικό αέριο, πετρέλαιο. Γι αυτό εκδηλώνονται μεγάλες συγκρούσεις ανάμεσα σε ισχυρά καπιταλιστικά κράτη και ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς.

Οι χιλιάδες ξεριζωμένοι μαζί με όλα τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν εδώ και καιρό, έρχονται να αντιμετωπίσουν την ένταση της καταστολής στα σύνορα της Ε.Ε., με σοβαρή πιθανότητα ακόμη περισσότεροι πρόσφυγες να εγκλωβίζονται στη χώρα μας, χωρίς να το επιθυμούν. Ο εγκλωβισμός τους στην Ελλάδα, έχει τη σφραγίδα της Ε.Ε., της συνθήκης του Δουβλίνου, που εφαρμόζοντας τη Σέγκεν προβλέπουν συνοριακούς ελέγχους, δίνοντας πράσινο φως για κλειστά σύνορα, φράχτες, πλαφόν προσφύγων, hot spots… Και όλα αυτά με την συμφωνία της ελληνικής κυβέρνησης και το ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.

Είμαστε αντίθετοι με τα hot spots, που δημιουργούν μόνο συνθήκες εγκλωβισμού.

Αν έρθουν μετανάστες στην περιοχή μας, θα καλέσουμε το λαό να εκφράσει την αλληλεγγύη του και να τους στηρίξει με ότι χρειάζονται, ρούχα, τρόφιμα, για να συνεχίσουν το δύσκολο ταξίδι τους.

Θα απαιτήσουμε από την κυβέρνηση και τα αντίστοιχα υπουργεία, να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες, για την καταγραφή και τη μετεγκατάσταση στις χώρες που επιθυμούν, με διαδικασίες που δε θα προσβάλουν την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ενάντια σε ρατσιστικές, σκοταδιστικές και αντιδραστικές αντιλήψεις» ανέφερε ο δήμαρχος και σχολίασε ότι «ο λαός κάθε χώρας μπορεί να λύσει μόνος του τα προβλήματά του, δε θέλει επιτηρητές και «σωτήρες».