«…Αχ, το σπιτάκι μας, κι αυτό είχε ψυχή!»

Οι μνήμες από τις ατελείωτες βόλτες στα Ψηλαλώνια του Αιγίου με τον Μίκη και τη Μυρτώ, ξύπνησαν το πρωί του Σαββάτου για την Μαργαρίτα και τον Γιώργο, τα παιδιά του Μίκη Θεοδωράκη. Επισκέφθηκαν το Αίγιο μετά από πολλά χρόνια για να «περπατήσουν» ξανά τους δρόμους και να δουν πώς είναι σήμερα το σπίτι που γεννήθηκε η μητέρα τους στην «καρδιά» της πόλης του Αιγίου.
Συνοδοιπόρος στη «βόλτα» τους στο Αίγιο ο «Ημερήσιος της Αχαϊας» που το ηλιόλουστο πρωϊνό του Σαββάτου «ταξίδεψε» μέσα από τις αφηγήσεις του παππού στο Αίγιο του 1922, οπότε και ξεκινά η ιστορία του καθηγητή Ηλία Αλτίνογλου, όταν διωγμένος από το Σμύρνη έφτασε νύχτα με μια βάρκα στην παραλία του Αιγίου μαζί με τη σύζυγό του. «Εκεί που κατέβηκαν στο λιμάνι ένας εργάτης τους είδε και προσφέρθηκε να τους αφήσει να μείνουν σε μια από τις σταφιδαποθήκες της παραλίας» μας λέει η Μαργαρίτα. Ο καθηγητής με τη γυναίκα του έμειναν δύο ολόκληρα χρόνια στις σταφιδαποθήκες και το 1924 όταν πλέον ο Ηλίας Αλτίνογλου διδάσκει στο 1ο Γυμνάσιο Αιγίου, ανεβαίνουν σε σπίτι στα Ψηλαλώνια κοντά στο σχολείο. Εκεί γεννήθηκε η Μυρτώ το 1926 και σε ηλικία δύο ετών (1928) όπου και το ελληνικό κράτος αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη «ευαισθησία» την στέγαση των προσφύγων ο Ηλίας Αλτίνογλου παίρνει την οικογένειά του και εγκαθίσταται στη Νέα Σμύρνη. Εκεί διδάσκει, καταφέρνει να φτιάξει πλέον το δικό του σπίτι. Εκεί μεγάλωσε η Μυρτώ και γνώρισε τον Μίκη που το 1953 παντρεύεται πλέον μαζί του παρά τις ανησυχίες του πατέρα της γιατί ήταν… μουσικός.
Οι δεσμοί όμως της οικογένειας Αλτίνογλου με το Αίγιο, την πόλη που τους «αγκάλιασε» τα πρώτα χρόνια του διωγμού είναι πάντα πολύ ισχυροί. «Θυμάμαι να ερχόμαστε πολύ συχνά με τη γιαγιά και τους γονείς μου για να δει το σπίτι τους… Η μητέρα μου αγαπούσε πολύ το Αίγιο γιατί ένοιωθε ότι ήταν ο τόπος που γεννήθηκε και το ίδιο και ο Μίκης» λέει η Μαργαρίτα συγκινημένη αναπολώντας τις ατελείωτες ιστορίες που άκουγε από τον καθηγητή και τη γυναίκα του.
***Ο Αιγιώτης βασικός συνεργάτης του Μίκη Θεοδωράκη Κώστας Παπαγεωργίου, συνόδευσε τη Μαργαρίτα και τον Γιώργο στο Αίγιο. Άλλωστε στο πλαίσιο των συναυλιών που αφορούν τον Μίκη, ο Κώστας Παπαγεωργίου συζητά αυτό το διάστημα την διοργάνωση εκδήλωσης για το έργο του Μίκη στην περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό υπήρξε και συνάντηση με τον δήμαρχο Αιγιαλείας Θανάση Παναγόπουλο.
Όπως χαρακτηριστικά μας είπε η Μαργαρίτα, το 2007 είχε προγραμματιστεί μια πραγματικά εξαίρετη εκδήλωση –αφιέρωμα στον Μίκη όμως οι φωτιές που έπληξαν το καλοκαίρι την Αιγιάλεια ανέβαλαν τότε τις εκδηλώσεις. «Είχαμε πολύ καλή συνεργασία με την τότε πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑ Άννα Σουφλή και προετοιμάζαμε κάτι πολύ μεγάλο όμως τελικά δεν έγινε» λέει χαρακτηριστικά.

Η Μαργαρίτα και ο Γιώργος «ποζάρουν» στο φακό του «Ημ» έξω από το σπίτι που γεννήθηκε η μητέρα τους

Έξω από την γκρεμισμένη αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Γυμνασίου όπου δίδαξε ο Ηλίας Αλτίνογλου η Μαργαρίτα Θεοδωράκη με τον Αιγιώτη φίλο και συνεργάτη του Μίκη Κώστα Παπαγεωργίου.

Με την Μαργαρίτα Θεοδωράκη μιλάει στη Δέσποινα Τριανταφυλλοπούλου έξω από το σπίτι που γεννήθηκε η μητέρα της στα Ψηλαλώνια του Αιγίου

Της Δέσποινας Τριανταφυλλοπούλου (από την έντυπη έκδοση της εφημερίδας «Ημερήσιος της Αχαϊας»)