Μεγάλο ενδιαφέρον προκαλούν, ως προς το αντικείμενό τους τουλάχιστον, τα οφειλόμενα ποσά των πρώην Δήμων που απαρτίζουν σήμερα το Δήμο Αιγιαλείας μέχρι 31-12-2011. Πρόκειται για οφειλές σε δικαιούχους για έργα, προμήθειες, μελέτες-υπηρεσίες, οφειλές ΔΕΠΑΑ και τελεσίδικες-οριστικές δικαστικές αποφάσεις, οι οποίες φτάνουν τα 5,5 εκ.ευρώ. Ο πίνακας ανά κατηγορία οφειλών του Δήμου μέχρι το τέλος του 2011, δόθηκε στη δημοσιότητα, αφού εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας κι αφού επήλθε διακανονισμός με το μεγαλύτερο ποσοστό των πιστωτών. Η λίστα αυτή προωθήθηκε στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, που θα αναλάβει και την εξόφληση στο προσεχές μέλλον.

Βλέπουμε, λοιπόν, στη λίστα που αναρτήθηκε στη “Διαύγεια” ποσά μικρά και μεγάλα, που άλλα δικαιολογούνται ως προς το περιεχόμενό τους και άλλα μπορούν να θεωρηθούν τουλάχιστον… ”φουσκωμένα” για τον κοινό νου, που είναι λογικό να μην αντιλαμβάνεται εκ πρώτης όψεως τη χρησιμότητά τους. Κατ’αρχάς, επιτέλους μάθαμε πως η …”αμαρτωλή” ΔΕΠΑΑ άφησε πίσω της χρέη 282.384,90 €. Και στη λίστα των οφειλομένων της δημοτικής αυτής επιχείρησης, μαθαίνουμε με έκπληξη πως μια παιδική θεατρική παράσταση γνωστής σκηνοθέτιδας που παρουσιάστηκε μόνο μια βραδιά στο Αίγιο, μπορεί να κοστίζει… 9.520 €!

Κατά τα άλλα, παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον το γεγονός πως η μελέτη ανάπλασης ενός…μονοπατιού σε πρώην Καποδιστριακό Δήμο μπορεί να κοστίσει 7.600 €, ενώ άγνωστο παραμένει πόσο στοίχισε όλο το έργο. Επίσης, η μελέτη αποπεράτωσης (όχι κατασκευής, ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗΣ) της πλατείας σε όμορφο ορεινό χωριό της Ανατολικής Αιγιαλείας κόστισε “μόνο” 15.640 €.

Οι δημοτικές υπηρεσίες των πρώην δήμων, εξάλλου, φαίνεται πως πάντα διακατέχονταν από ανησυχίες για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων, αφού για προμήθεια φαρμάκων, γάλακτος, τροφών και ειδών καθαριότητας για αδέσποτα εμφανίζονται οφειλές 32.533,73 ευρώ. Βεβαίως κανείς δεν έχει μάθει (τουλάχιστον όχι εμείς) ποιος ανέλαβε να φροντίσει τα αδέσποτα ζώα με όλα αυτά τα είδη.

Τα ΜΜΕ δεν έχουν μείνει απέξω από τη λίστα των οφειλομένων. Ο Δήμος Αιγιαλείας χρωστάει 7.500 ευρώ σε πατρινή εταιρεία διανομής Τύπου για συνδρομές εφημερίδων, καθώς και 17.530 ευρώ σε πατρινή εφημερίδα για διάφορες δημοσιεύσεις. Η πιο εντυπωσιακή οφειλή όμως, που θα’λεγε κανείς πως “βγάζει μάτι”, είναι η οφειλή 40.000 ευρώ σε εκδοτική επιχείρηση της Αιγιάλειας. Και πάλι όμως, πού να κρατάει κανείς λογαριασμό των εκτυπωτικών εργασιών των περασμένων χρόνων; Μπορεί να αφορά και οφειλές πολλών ετών και διαφορετικών δήμων!

Τέλος, θα θέλαμε πολύ να μας εξηγήσει κάποιος υπεύθυνα (και γραπτώς παρακαλώ), τι ακριβώς σημαίνει και πού ακριβώς εφαρμόστηκε με γνώμονα την εύρυθμη λειτουργία του Δήμου, το έργο ”Επιστημονική υποστήριξη στην εκτίμηση των απαιτούμενων ενεργ. δεδομένων που απαιτούνται κατά τη συμπλήρωση των αντίστοιχων πεδίων στο πλαίσιο του προγράμματος “Εξοικονομώ””, έργο που κόστισε στους δημότες 27.000 ευρώ. Μάλλον δεν έγινε για εξοικονόμηση, πάντως…

ΠΕΠΗ ΣΠΗΛΙΩΤΟΠΟΥΛΟΥ/filodimos.gr