Σε εξέλιξη βρίσκονται από την Δευτέρα 16 Ιουλίου οι φετινές έρευνες στην Αρχαία Ελίκη που θα διαρκέσουν μέχρι τις 24 Αυγούστου, δηλαδή συνολικά έξι εβδομάδες. Οι ανασκαφικές εργασίες ξεκίνησαν ήδη την περασμένη εβδομάδα από το μεγάλο κτιριακό συγκρότημα βαφής νημάτων-υφασμάτων του 3ου αι. π.Χ., στα όρια Ελίκης–Βαλιμιτίκων Αιγιαλείας με την συμμετοχή της πρώτης ομάδας φοιτητών από τα Πανεπιστήμια του Σύδνεϊ (Αυστραλία), Βαρκελώνης (Ισπανία), Leeds (Αγγλία) και Σινσινάτι (ΗΠΑ) υπό την διεύθυνση της Προέδρου της Εταιρείας Καθ. Αρχαιολογίας Ντόρας Κατσωνοπούλου.
Σύμφωνα με το ερευνητικό πρόγραμμα για το 2012, θα πραγματοποιηθούν α) ανασκαφές στις τρεις κύριες θέσεις της περιοχής Αρχαίας Ελίκης (Ελίκη-Βαλιμίτικα, Ριζόμυλος και Νιλολαίικα), β) νέες αρχαιολογικές τομές στον ευρύτερο χώρο μεταξύ Ελίκης και Νικολαιίκων για τη διερεύνηση μη εξερευνημένων θέσεων που παρουσιάζουν ενδιαφέρον σύμφωνα με τα στοιχεία ερευνών των προηγούμενων ετών γ) παλαιοσεισμολογικές τομές για την συνέχιση διερεύνησης της σεισμικής ιστορίας της περιοχής και την καταγραφή επεισοδίων αρχαίων σεισμών. Επίσης, η ομάδα των γεωλόγων του Πανεπιστημίου Πατρών υπό τον συντονισμό του Καθ. Γεωλογίας κ. Ι. Κουκουβέλα θα πραγματοποιήσει νέα σειρά χειροκίνητων γεωτρήσεων για την μελέτη και ανάλυση του παλαιο-περιβάλλοντος της Αρχαίας Ελίκης και την οριοθέτηση της αρχαίας λιμνοθάλασσας που έχει εντοπισθεί από τους επιστήμονες μεταξύ Ριζομύλου και Νικολαιίκων.
Η Εταιρεία θα ενημερώσει για την πορεία και την εξέλιξη των ερευνών στη διάρκεια του φετινού προγράμματος  και με νεότερο Δελτίο τύπου.