Ένεση ρευστότητας περί των 700 εκ. ευρώ, διατήρηση του 51% στο δημόσιο με παράλληλή είσοδο στο μετοχικό σχήμα του γνωστού κινέζικου κολοσσού, State Grid είναι τα οφελη από τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από την ΔΕΗ, όπως είχε αποφασιστεί προ μηνών.

Αυτό αναφέρει σε ανακοίνωση του, το ΥΠΕΝ το οποίο υπενθυμίζει πως μόλις χθες ολοκληρώθηκε η περίοδος των 60 ημερών από την έκτακτη Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ κατά την οποία είχαν δικαίωμα οι πιστωτές (τράπεζες/προμηθευτές/ομολογιούχοι) να εγείρουν ενστάσεις για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς και τη διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ κατά την οποία είχαν δικαίωμα οι πιστωτές (τράπεζες/προμηθευτές/ομολογιούχοι) να εγείρουν ενστάσεις για τη μείωση του μετοχικού κεφαλαίου της, καθώς και τη διανομή στους μετόχους της ΔΕΗ.

Ασκώντας παράλληλα κριτική στις διάφορες αιτιάσεις της αξωματικής αντιπολίτευσης, το Υπουργείο σημειώνει πως τα έσοδα 700 εκ. ευρώ «συνιστούν την καλύτερη απάντηση στα καταστροφολογικά σενάρια που διακινούνται συστηματικά και από την Αντιπολίτευση για την Επιχείρηση»

Τα επόμενα βήματα:

1. Πιστοποίηση του ΑΔΜΗΕ. Ήδη, η ΡΑΕ έχει στείλει από την προηγούμενη εβδομάδα προς τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της Κομισιόν (DG Energy) την Πιστοποίηση προς έγκριση.

2. Έγκριση από τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν (DG Competition) της εξαγοράς από τους μελλοντικούς μετόχους του ΑΔΜΗΕ (Ελληνικό Δημόσιο και κινεζική State Grid).

3. Εξαγορά μεριδίου 25% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ ΔΕΗ +2,34%, από την ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ, η οποία ανήκει κατά 100% στο Ελληνικό Δημόσιο.
4. Εξαγορά μεριδίου 24% στον ΑΔΜΗΕ, που σήμερα κατέχει η ΔΕΗ ΔΕΗ +2,34%, από την State Grid.

5. Είσοδο της Ενεργειακή Συμμετοχών στο ελληνικό Χρηματιστήριο.

Με την ολοκλήρωση και αυτών των διαδικασιών, το Ελληνικό Δημόσιο θα κατέχει το 51% του Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (θα λάβει 26% ως μέτοχος της ΔΕΗ και θα εξαγοράσει επιπλέον 25% μέσω της ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ), που αποτελεί φυσικό μονοπώλιο γεωστρατηγικής σημασίας. Έτσι, η κυβέρνηση φέρνει εις πέρας μέσα στα καθορισμένα χρονοδιαγράμματα το σχεδιασμό της για τη διατήρηση του δημόσιου ελέγχου στον ΑΔΜΗΕ, ανατρέποντας το σχέδιο των προηγούμενων κυβερνήσεων για πώληση του 66% του ΑΔΜΗΕ.

Εταίρος του Ελληνικού Δημοσίου στον ΑΔΜΗΕ καθίσταται η μεγαλύτερη εταιρεία παγκοσμίως στον τομέα της Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, η κινέζικη State Grid, που θα εξαγοράσει από τη ΔΕΗ, έναντι τιμήματος 320 εκατ. ευρώ, το 24% του ΑΔΜΗΕ.

Sofokleousin.gr