Τα στοιχεία για την παιδική φτώχεια στην Ελλάδα που φέρνει στο φως παγκόσμια έκθεση της UNICEF είναι συνταρακτικά και συνιστούν ντροπή. Θυμίζουν τρίτο κόσμο και συνθήκες πολέμου.

Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της έρευνας, ενώ εντείνονται οι συζητήσεις για νέα μέτρα λιτότητας και επιπλέον περικοπές κοινωνικών δαπανών, τα παιδιά των λαϊκών στρωμάτων υποφέρουν.

Συγκεκριμένα, ένα στα έξι παιδιά ζει σε συνθήκες στέρησης στην Ελλάδα, ενώ η χώρα μας κατατάσσεται στην 30ή θέση μεταξύ 35 κρατών με ανεπτυγμένες οικονομίες ως προς τη σχετική φτώχεια.

Συνολικά στην Ευρωπαϊκή Ενωση 13 εκατ. παιδιά στερούνται βασικών αγαθών για την ανάπτυξή τους, ενώ άκρως ανησυχητικό, σύμφωνα με τη UNICEF, είναι το γεγονός ότι 30 εκατ. παιδιά ζουν σε συνθήκες φτώχειας σε πλούσιες χώρες.

Η έκθεση εξέτασε την παιδική φτώχεια με βάση τον Δείκτη Παιδικής Αποστέρησης, με ένα παιδί να χαρακτηρίζεται «αποστερημένο» όταν του λείπουν δύο ή περισσότερα αγαθά από έναν κατάλογο 14 βασικών πραγμάτων όπως τρία γεύματα την ημέρα, δύο ζευγάρια παπούτσια στο νούμερό του, ένα ήσυχο μέρος για τη σχολική του εργασία και εκπαιδευτικά βιβλία ή σύνδεση Internet στο σπίτι. ,

Το ποσοστό στη χώρα μας αγγίζει το 50,.8% για οικογένειες στις οποίες οι γονείς έχουν μόρφωση δημοτικού, γυμνασίου ή δεν έχουν καμία μόρφωση και στο 42,2% για παιδιά μεταναστών.

Ο δεύτερος δείκτης, βάσει του οποίου συνετάχθη η έκθεση, ήταν ο αριθμός των παιδιών που ζουν κάτω από το εθνικό όριο φτώχειας.

Η Ελλάδα συγκεντρώνει ποσοστό 15,9%, όταν οι τρεις πρώτες χώρες (Ισλανδία, Φινλανδία, Κύπρος) έχουν ποσοστά από 4,7 έως 6,1%.

Ενδεικτικό της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί είναι το γεγονός ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην προτελευταία θέση (1,1% του ΑΕΠ) μεταξύ 35 κρατών ως προς τις δημόσιες δαπάνες για την οικογένεια -επιδόματα, φοροαπαλλαγές, υπηρεσίες- μετά τη Μάλτα (1%).

Σε βάθος χρόνου αναμένεται να φανούν σε όλη τους την έκταση οι συνέπειες της περιστολής κοινωνικών δαπανών λόγω οικονομικής κρίσης, σύμφωνα με τη Unicef.

Ο μεγάλος κίνδυνος είναι ότι τις πραγματικές συνέπειες των λανθασμένων πολιτικών επιλογών και των κακών αποφάσεων στην τρέχουσα κρίση θα τις αντιληφθούμε ως κοινωνία πολύ αργότερα. Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία να προστατευθούν τα παιδιά από τη σημερινή οικονομική κρίση είναι από τα λάθη που ως κοινωνία θα το πληρώσουμε ακριβά στο μέλλον.

Απέναντι στην παραπάνω θλιβερή εικόνα που παρουσιάζει η κοινωνίας μας και τα καθημερινά προβλήματα επιβίωσης εκατοντάδων χιλίαδων συνανθρώπων μας, κανένας δεν πρέπει να μένει αδιάφορος και απαθής._

_____________________
Ο Άγγελος Τσιγκρής έχει διατελέσει εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Μόνιμη Επιτροπή Επιχειρησιακής Συνεργασίας για την Εσωτερική Ασφάλεια στην Ευρώπη (COSI) του Συμβουλίου της ΕΕ και στη Μόνιμη Αντιπροσωπία του ΟΗΕ για την Πρόληψη του Εγκλήματος και την Ποινική Δικαιοσύνη.