st panagopoulosΜε ‘’καρφιά’’ και αιχμές σχετικά με την προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε κατά την ομιλία του στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ.Θ.Παναγόπουλος ο οποίος όπως ανέφερε η διαχείρηση και η οργάνωση που θα ακολουθήσει θα απέχει κατά πολύ από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.

Με ‘’καρφιά’’ και αιχμές σχετικά με την προηγούμενη δημοτική αρχή ξεκίνησε κατά την ομιλία του στα ΜΜΕ ο Δήμαρχος Αιγιάλειας κ.Θ.Παναγόπουλος ο οποίος όπως ανέφερε η διαχείρηση και η οργάνωση που θα ακολουθήσει θα απέχει κατά πολύ από την προηγούμενη Δημοτική αρχή.
‘’Έχει αρχίσει η πολιτική δέσμευση’’ σημείωσε αναφέροντας μάλιστα πως τα χρέη του Δήμου αυτή τη στιγμή ξεπερνούν τα 8 εκατομμύρια ευρώ και οι ευθύνες καταρρίπτονται στον πρώην δήμαρχο κ. Θεοδωρακόπουλο ο οποίος στέρησε από το δήμο τεράστια έσοδα, ο οποίος ευθύνεται για τις διαταγές πληρωμής που καταφθάνουν σχεδόν καθημερινώς στο δημαρχείο καθώς και για την σφιχτή οικονομική πολιτική που αναγκαστικά θα περιέλθει ο δήμος προκειμένου να αποφευχθεί η πτώχευση. Συγκεκριμένα ο Δήμαρχος δήλωσε πως ‘’το 2015 θα είναι μία σφιχτή οικονομική χρονιά’’ ‘είμαστε υποχρεωμένοι να περικόψουμε αρκετά πράγματα’’. Στο πλαίσιο αυτό έκανε γνωστό πως θα σταματήσουν οι επιχορηγήσεις αθλητικών και πολιτιστικών εκδηλώσεων. ‘’Θα δώσουμε βάρος στην καθημερινότητα’’ ‘’Καλό είναι να κάνουμε εκδηλώσεις και καρναβάλια όμως εάν δεν μπορούμε να βάλουμε μια λάμπα ή να μαζέψουμε τα σκουπίδια είναι πολύ χειρότερα’’ είπε χαρακτηριστικά. Ο κ.Παναγόπουλος έθεσε έξι στόχους περιγράφωντας στην ουσία την τακτική που θα ακολουθήσει η δημοτική αρχή σε σχέση με την διαχείρηση των οικονομικών ζητημάτων και κλείνοντας τόνισε πως είναι υπό διερευνηση το ενδεχόμενο η ασυνέπεια σε ότι αφορά τα οικονομικά από πλευράς της πρώην δημοτικής αρχής να πάρει το δρόμο της δικαιοσύνης. Οι στοχοι που ο δήμαρχος αιγιάλειας έθεσε:
1.Σύνεση και σφικτή πολιτική στις δαπάνες
2. Οργάνωση στο τμήμα εσόδων ώστε να μην υπάρχουν διαρροές.
3. Εξορθολογισμός των δημοτικών τελών με σκοπό να υπάρξουν στο μέλλον μειώσεις.
4.Αξιοποίηση της Δημοτικής περιουσίας που ‘’μαραζώνει’’ με αποτέλεσμα να έρθουν έσοδα στο δήμο.
5. Ισονομία και διαφάνεια στη διαχείρηση.
6.Ισοσκελισμός εσόδων-εξόδων με πραγματικά νούμερα ώστε κάποια στιγμή να έχουμε ‘’πραγματικούς’’ και όχι πλασματικούς ισολογισμούς.
Στην δήμοσιότητα έδωσε ακριβή στοιχεία σχετικά με τους παράγοντες που έχουν επιφέρει δυσχερή οικονομική κατάσταση στον δήμο, ο Αντιδήμαρχος οικονομικών κ.Δημήτρης Καλαμίδας. Ο αντιδήμαρχος οικονομικών ανέφερε πως καταλυτικό ρόλο στις μειώσεις των εσόδων του δήμου έπαιξαν τα δημοτικά τέλη που εισπράττονται από τους λογαριασμούς της ΔΕΗ(ανταποδοτικά τέλη). Ένας φαύλος κύκλος ανάμεσα στους δημότες οι οποίοι αδυνατούν να πληρώσουν τους λογαριασμούς της ΔΕΗ και στον δήμο ο οποίος κατ’επέκταση δεν λαμβάνει από τη ΔΕΗ τα σχετικά έσοδα. Συγκεκριμένα το 53% τον δημοτών δεν πληρώνει καθόλου ΔΕΗ, το 40% βρίσκονται σε ρύθμιση,(επομένως η ΔΕΗ όπως είναι φυσικό δεν έχει αποδώσει στον δήμο τα τέλη) και μόλις το 7% του πληθυσμού της Αιγιάλειας είναι συνεπείς στην πληρωμή των λογαριασμών. Η Δεινή κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα νοικοκυρια και οι επιχειρήσεις της περιοχης αποδεικνύεται μέσα από αυτά τα στοιχεία. Να αναφερθεί πως σύμφωνα με στοιχεία της υπηρεσίας τον Ιανουάριο του 2013 τα έσοδα από δημοτικά τέλη,φόρους,ΤΑΠ που εισέπραξε ο δήμος μέσω της ΔΕΗ ανήλθαν σε 264.633 ευρώ και αντίστοιχα τον Ιανουάριο του 2014 σε 279.260,45 ευρω, ενώ αντίστοιχα τον Οκτώβρη του 2013 εισπράχθηκαν 169.555,63 ευρω ενώ τον οκτώβρη του 2014 με ραγδαία πτώση 39.834,87 ευρω εφόσον οι πολίτες αδυνατούν να είναι συνεπείς.
Τεράστια είναι όμως και η διαρροή από την μη είσπραξει λογαριασμών ύδρευσης από τη δημοτική ενότητα συμπολιτείας αλλά και από τη μεγάλη μείωση, της τάξεως του 300% στο πάγιο για τη δημοτική ενότητα διακοπτού.
Συγκεκριμένα με στοιχεία που εμφάνισε ο κ.Καλαμίδας, από τα μέσα του 2012 και για όλο το 2013 η συμπολιτεία δεν πλήρωνε νερό με αποτέλεσμα να έχουν μείνει ανείσπρακτα περί τις 800.000 ευρώ, δημιουργώντας σαφώς μεγάλο πρόβλημα στους δημότες οι οποίοι αδυνατούν όπως είναι φυσικό να πληρώσουν τον λογαριασμό 2 ετών μαζεμένο. Από την άλλη σε ότι αφορά το διακοπτό η τεράστια μείωση από 94 σε 35 ευρώ το πάγιο με το επιχείρημα πως θα τοποθετηθούν ρολόγια και θα ξεκινήσουν σωστά οι μετρήσεις, κάτι που δεν έγινε, είχε σαν αποτέλεσμα ο προυπολογισμός του δήμου να υποστεί μεγάλη μείωση εσόδων.
Από την σκοπιά του Αντιδημάρχου δεν ξέφυγε όμως και η διαχείρηση της προηγούμενης δημοτικής αρχής (κυρίως το τελευταίο έτος,ενόψει εκλογών,όπως χαρακτηριστικά ανέφερε) η οποία σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε άφησε ΄΄χρεωμένο΄΄ κατά περίπου 8 εκατομμύρια ευρώ το δήμο. «Άφησαν ανείσπρακτα οκτώ εκατομμύρια ευρώ(!) ενώ παρέλαβαν… 3,6»

Αφήνοντας σαφείς αιχμές για τη διαχείριση της προηγούμενης δημοτικής αρχής κυρίως μάλιστα… κατά το τελευταίο έτος ενόψει εκλογών (όπως χαρακτηριστικά είπε) ο αντιδήμαρχος Δημ.Καλαμίδας παρουσίασε συνοπτικά τα οικονομικά στοιχεία βάσει των οποίων η νέα δημοτική αρχή παρέλαβε την 1η Σεπτέμβρη «χρεωμένο» κατά οκτώ περίπου εκατομμύρια ευρώ το δήμο. Συγκεκριμένα ο κ΄.Καλαμίδας ανέφερε ότι η συνένωση των «καποδιστριακών» δήμων βρήκε το νέο «καλλικρατικό» δήμο Αιγιάλειας με οφειλές από ιδιώτες που ανέρχονταν στα 3,6 εκατομμύρια ευρώ. «Δεδομένης της κρίσης που ξέσπασε δεν θα ήταν αξιοσημείωτο το να μην εισπραχθούν αυτά τα τριάμισυ εκατομμύρια είτε να υπάρχει μια απόκλιση 200-300 χιλιάδες. Όμως όταν οι μέσα στην θητεία του κ΄.Θεοδωρακόπουλου όχι μόνο δεν εισπράχθηκαν αυτά τα χρέη αντιθέτως διογκώθηκαν με αποτέλεσμα σήμερα στο δήμο να οφείλονται από ιδιώτες περίπου οκτώ εκατομμύρια ευρώ!» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ΄Καλαμίδας για να τονίσει πως στο ταμείο υπήρχαν περίπου ένα εκατομμύριο ευρώ ενώ υπάρχουν και περί τα τρία εκατομμύρια που είναι βεβαιωμένα (από το Ταμείο παρακαταθηκών & Δανείων) και με ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν έχουν απορροφηθεί. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσμετρώνται στον προϋπολογισμό του 2015 και την ίδια ώρα το Κράτος να τα ζητά …πίσω, οπότε η «ψαλίδα» διπλασιάζεται για τον προϋπολογισμό του Δήμου.
Στις περιορισμένες δυνατότητες που υπήρχαν φέτος για τη διοργάνωση της παρέλασης του παιδικού καρναβαλιού αναφέρθηκε από την πλευρά της η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. κα Μαρία Τσουκαλά, δίδοντας εμμέσως πλην σαφώς και απαντήσεις σε όσους επικρίνουν την απόφαση αυτή.
Η κα Τσουκαλά αναφερόμενη αρχικά στα μεγάλα έξοδα της δημοτικής επιχείρησης, συν το χρέος των 122.000 ευρώ που έχει μείνει υπόλοιπο από οφειλές προ του 2010, τόνισε πως η ΔΗΚΕΠΑ στοχεύει στο να αποκτήσει σε βάθος χρόνου οικονομική αυτονομία και να μη στηρίζεται μόνο στις επιχορηγήσεις που δίνει ο Δήμος. “Όταν αναλάβαμε στα μέσα Οκτωβρίου, το Δ.Σ. αποφάσισε να κάνει το μεγάλο βήμα του εξοπλισμού του δημοτικού κινηματογράφου “Απόλλωνα” με ψηφιακή μηχανή προβολών, διότι σε διαφορετική περίπτωση ο κινηματογράφος θα αναγκαζόταν να σταματήσει τη λειτουργία του από 1η Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα διοργανώσαμε τις ομολογουμένως πολύ επιτυχημένες χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις που προσέλκυσαν το ενδιαφέρον της ευρύτερης περιοχής κι αυτός είναι και ο κύριος στόχος μας στο δρόμο προς την ανάπτυξη του τόπου μας”.
Για τις καρναβαλικές εκδηλώσεις, φέτος η ΔΗΚΕΠΑ θα είναι πιο “λιτή” στις διοργανώσεις της. “Δεν θέλαμε να διακόψουμε την παρέλαση αλλά ήταν ανάγκη να ξαποστάσουμε λίγο και οικονομικά και από πλευράς αυτοσυγκέντρωσης, για να σκεφτούμε καλύτερα τι θέλουμε να παρουσιάζουμε την καρναβαλική περίοδο, την ώρα που γίνονται αρκετές παράλληλες εκδηλώσεις σε όμορους δήμους αλλά και μέσα στο Δήμο μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Για το απόλυτο… μπάχαλο μίλησε ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Περικλής Παπαγιαννακόπουλος όσον αφορά τον τομέα του. Κωλυόμενος όπως είπε να δώσει περισσότερα στοιχεία, όσον αφορά τη διαχείριση στο Νομικό Πρόσωπο αρκέστηκε να σχολιάσει: «τα πάντα λειτουργούσαν στον… αυτόματο πιλότο. Στη λογική του: δεν πληρώνουμε τίποτα και μόνο ξοδεύουμε! Και για να είμαι πιο σαφής το Νομικό Πρόσωπο: Παιδεία –Πολιτισμός –Αθλητισμός για τον Πολιτισμό δεν έκανε τίποτα, για την Παιδεία μόνον τα απαραίτητα για τη λειτουργία των παιδικών σταθμών και …όλα για τον Αθλητισμό! Και μήπως όμως φτιάχτηκε ένα γήπεδο; Άφησαν καμιά αθλητική υποδομή;».
Το γεγονός και μόνον ότι το Νομικό Πρόσωπο δεν είχε καν ισολογισμούς και κλήθηκε η σημερινή διοίκηση να ψηφίσει ισολογισμούς για το 2011 και το 2012 (και συντάσσεται και του 2013), αποτελεί σύμφωνα με τον κ΄.Παπαγιαννακόπουλο τρανή απόδειξη πως τα πάντα ήταν στον… αέρα!
Παράλληλα ο κ΄.Παπαγιαννακόπουλος αναφέρθηκε στα χρέη που παρέλαβε και συγκεκριμένα: 146.000€ χρέη σε προμηθευτές, 28.650 χρέος στη ΔΕΥΑ, 18.000 χρέος στη ΔΕΗ, 70.000€ από ρυθμίσεις του ΙΚΑ, 50.000 σε ασφαλιστικά ταμεία και ΔΟΥ ήταν ορισμένα από τα «νούμερα» που σύμφωνα με τον κ΄.Παπαγιαννακόπουλο αποδεικνύουν την κατάσταση του Νομικού Προσώπου.