teiΜε τη διαβούλευση για το σχέδιο «Αθηνά» να βρίσκεται στην τρίτη εβδομάδα… το τοπίο παραμένει ακόμα «θολό» όσον αφορά τις τελικές διορθώσεις ωστόσο πλέον έχουν διαφανεί ξεκάθαρα οι…προθέσεις, με το Αίγιο να έχει μεν μια σειρά ισχυρών επιχειρημάτων αλλά και μια… σειρά ισχυρών «εχθρών».

Με κύκλους του υπουργείου Παιδείας να διαρρέουν στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του «μέγκα» πως το ΤΕΙ Φυσικοθεραπείας είναι «απομονωμένο» και πως …ταλαιπωρούνται οι φοιτητές να πηγαίνουν για εργαστήρια στην Πάτρα και το Ρίο και μια σειρά ακόμα ενεργειών στο παρασκήνιο, χθες κατά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ.Αγγελάκα υπό τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλη Κεφαλογιάννη, έπεσαν οι «μάσκες» αφού υπήρξαν έντονοι διαπληκτισμοί για το ΤΕΙ με τον βουλευτή της ΝΔ Θανάση Νταβλούρο να σηκώνει το θέμα του Αιγίου και τον πρόεδρο του ΤΕΙ Σ.Καπλάνη να παραμένει… απαθής όσον αφορά τις διεκδικήσεις της πόλης.

Το απόγευμα κατά τη συνεδρίαση της διευρυμένης Νομαρχιακής, παρουσία του Μ.Κεφαλογιάννη τέθηκε και πάλι το ζήτημα του ΤΕΙ Αιγίου από το δήμαρχο Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλο που μίλησε για όλες τις παραμέτρους και τα ισχυρά επιχειρήματα της πόλης για την παραμονή του ΤΕΙ αλλά και τον πρόεδρο της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων (και εκδότη της εφημερίδας «Ημερήσιος Αιγ») κ΄.Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου από το βήμα να κάνει μεταξύ άλλων λόγο για «εγκληματική» ενέργεια σε βάρος της πόλης. Αλλά και μετά την σύσκεψη στο δείπνο σε κοσμική ταβέρνα της Περιβόλας Πατρών όλη η συζήτηση μεταξύ Μανώλη Κεφαλογιάννη –Θανάση Νταβλούρου –Γρηγόρη Τριανταφυλλόπουλου περιστράφηκε γύρω από το θέμα του ΤΕΙ Αιγίου και τις ενέργειες που θα πρέπει να γίνουν ώστε να αντιστραφεί η άποψη… που εντέχνως έχει περάσει στο υπουργείο Παιδείας όσον αφορά το Αίγιο.

Αυτό που τονίστηκε ήταν πως οι διορθώσεις του σχεδίου «Αθηνά» αποτελούν αναμφίβολα και… πολιτικό θέμα και σε καμιά περίπτωση η κυβέρνηση δεν θα πρέπει να επιτρέψει την ολοκλήρωση του «σχεδίου» εξόντωσης της Αιγιάλειας!

Επίσης ο πρόεδρος της ΤΟ Αιγίου Γ.Μεντζελόπουλος επέδωσε στον κ΄.Κεφαλογιάννη σχετικό υπόμνημα της Τοπικής της ΝΔ σχετικά με το θέμα του ΤΕΙ.

Τι ζήτησαν οι πρυτάνεις

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ

Με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών, καθηγητή Γεώργιο Παναγιωτάκη τον Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, καθηγητή Δημήτρη Σερπάνο και τον Πρόεδρο του ΤΕΙ, καθηγητή Σωκράτη Καπλάνη, συναντήθηκε, χθες στις 12:00 το μεσημέρι, στο γραφείο του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου – Δυτ. Ελλάδας και Ιονίου Μανώλη Αγγελάκα, ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας Μανώλης Κεφαλογιάννης προκειμένου να ενημερωθεί για θέματα που αφορούν τα τρία ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της περιοχής.

Ο κ. Παναγιωτάκης ενημέρωσε τον Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας ότι το Πανεπιστήμιο Πατρών δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ούτε στον τομέα των οικονομικών οφειλών, ούτε στην κινητικότητα των υπαλλήλων, αλλά ζήτησε τη συνδρομή της κυβέρνησης στα θέματα:

– του διορισμού των μελών ΔΕΠ

– της έλλειψης προσωπικού, μετά τη λήξη των συμβάσεων και

– μικρών διορθώσεων στο σχέδιο ΑΘΗΝΑ

Ο κ. Καπλάνης, με τη σειρά του, έθεσε στον κ. Κεφαλογιάννη τα θέματα:

– της μείωσης του επιστημονικού προσωπικού, κατά 50%

– της μεγάλης μείωσης του προϋπολογισμού του ΤΕΙ

– της έλλειψης μονίμου διοικητικού προσωπικού

– των προβλημάτων που δημιουργούνται από τη μεταφορά σχολών, από το σχέδιο ΑΘΗΝΑ

– της λειτουργίας του σχεδίου ΑΘΗΝΑ, βάσει των δεδομένων κριτηρίων, όπως ο βαθμός εισαγωγής και η απορροφητικότητα των πτυχιούχων

Ο κ. Σερπάνος ενημέρωσε ότι τα τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδας, που λειτουργούν στο Αγρίνιο και είναι άμεσα συνδεδεμένα με την αγροτική και κτηνοτροφική φύση του Ν. Αιτωλοακαρνανίας, έχουν περάσει διεθνή αξιολόγηση με πολύ καλά αποτελέσματα. Ανέφερε, επίσης, ότι ήδη έχουν κατατεθεί 10 σημαντικές προτάσεις για χρηματοδότηση και ζήτησε την ακαδημαϊκή αυτονομία του Ιδρύματος.

Ο κ. Κεφαλογιάννης, απευθυνόμενος προς τους επικεφαλής των Α.Ε.Ι. της Δυτικής Ελλάδας, αφού ανέφερε ότι γνωρίζει το ακαδημαϊκό έργο που παράγεται στα Ιδρύματά τους και στον τομέα της έρευνας, αλλά και της παροχής υπηρεσιών, τους ενημέρωσε ότι πραγματοποιεί αυτές τις επαφές κατ’ εντολή του Πρωθυπουργού, προκειμένου να του μεταφέρει τα μηνύματα της κοινωνίας και κατέληξε:

«Πιστεύουμε ότι ο επιστημονικός κόσμος είναι ένα από τα σημαντικότερα κομμάτια της κοινωνίας, που θα βοηθήσουν την Ελλάδα να βγει γρηγορότερα από την κρίση και για το λόγο αυτό επιθυμούμε να συνεργαστούμε μαζί σας και ως κόμμα, ώστε, πέρα από την κυβέρνηση, να αναλάβουμε τις κατάλληλες πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν το έργο σας. Αυτό είναι πολύ σημαντικό, γιατί η Ελλάδα πρέπει να «αναπνεύσει» από την περιφέρεια».