pinakasΑνησυχητική είναι η χρήση ναρκωτικών ουσιών από ανήλικους στην ευρύτερη περιοχή της Αχαϊας, που δεν εξαιρείται, από την συνεχώς αυξανόμενη χρήση… Με ένα στους δέκα 15χρονους, να παραδέχονται ότι έχουν δοκιμάσει κάνναβη, την οποία μάλιστα θεωρούν και «ακίνδυνη».
Οι περισσότεροι έφηβοι – χρήστες κάνναβης ανέφεραν χρήση της ουσίας τον τελευταίο χρόνο, σε ποσοστό 7,6%, ενώ οι μισοί 4,8% είχαν κάνει χρήση τον τελευταίο μήνα, πριν την έρευνα του Ερευνητικό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγιεινής, από όπου προέρχονται τα στοιχεία.
Επίσης ένας στους δέκα 15χρονους έχει κάνει χρήση κάνναβης το 2014, όταν μόλις ποσοστό 3,7% και 7% των εφήβων το 2006 και το 2010, αντίστοιχα, παραδέχονταν χρήση έστω και μια φορά στη διάρκεια της ζωή τους. Μάλιστα, από το 2010 και μετά, η αύξηση της χρήσης κάνναβης αφορά μόνο τα κορίτσια!
Εκτός από την κάνναβη, καταγράφεται με χαμηλότερα ποσοστά χρήση υπνωτικών και άλλων φαρμάκων για «φτιάξιμο» (5,1%), εισπνεόμενων ουσιών, όπως κόλλα, βενζίνη, διαλύτες (4,2%), άλλων συνθετικών ουσιών (2,9%), ηρεμιστικών ή υπνωτικών (2,4%), έκσταση ή άλλης ουσίας (1,5%).
Την τετραετία 2010-2014 συνεχίστηκε η αύξηση του ποσοστού των 15χρονων (κυρίως των κοριτσιών), που ανέφεραν χρήση κάνναβης κατά τους τελευταίους 12 μήνες, η οποία είχε αρχίσει να διαφαίνεται από το 2006.

Στα 13,5 έτη στην Πάτρα η χρήση χασίς των εφήβων

Μόνο έκπληξη δεν αποτελούν τα στοιχεία αυτά για τον πρόεδρο του ΕΣΥΝ Πάτρας Χρήστο Γκρεκιώτη, ο οποίος με δηλώσεις του στον «Ημ», αποκάλυψε πως στην περιοχή των Πατρών, η χρήση του χασίς, δυστυχώς ως πρώτη δοκιμή ξεκινά στην ηλικία των 13.5 και η συστηματική του χρήση από την ηλικία των 14,5, με το 95% πλέον να σταματά και το σχολείο, αφού είναι πια εθισμένο.
Όπως ανέφερε: «Στην τοπική αγορά είναι πολύ εύκολη η επαφή των παιδιών με τα ναρκωτικά, υπάρχει άφθονο «εμπόρευμα» για χρήση, χαμηλού κόστους αφού λόγω κρίσης και η τιμή της ηρωίνης έχει παρουσιάσει πτώση ανά γραμμάριο, κατακλύζονται από πλάγιες μορφές διαφήμισης τα παιδιά για την υποτιθέμενη «χαλάρωση και φυγή» από τα προβλήματα που προσφέρουν τα ναρκωτικά, αλλά και από την ψευδή υπόσχεση ότι με το χασίς δεν εθίζεσαι!

Ταυτόχρονα, είναι εύκολο, να βρουν τα χρήματα εφόσον είναι πλέον μόνιμοι χρήστες, είτε αρχικά με χαρτζιλίκι από γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, συγγενείς και στη συνέχεια με μικροκλοπές και διαρρήξεις.»

Ο ρόλος της κοινωνίας αποτελεσματικός;

Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα σχετικά με την αναστολή και πάταξη κάθε μορφής διακίνησης ναρκωτικών, παρά τις κατά καιρούς μεγάλες ποσότητες ουσιών, που έχουν κατασχεθεί στην Πάτρα, αφού τα ναρκωτικά κυκλοφορούν, σχολίασε ο κ.Γκρεκιώτης, ο οποίος στο συνολικό πλαίσιο ενέταξε και τους γονείς,
«Είτε λόγω των οικονομικών προβλημάτων, δεν θέλουν να παρακολουθήσουν την αλλαγή πορείας στην ζωή των παιδιών τους, είτε όταν φτάνει η κατάσταση στο απροχώρητο, αρνούνται να το αποδεχθούν».
Τραγικό παράδειγμα το περιστατικό που μας ανέφερε ο κ.Γκρεκιώτης. «Γονείς αρνήθηκαν να εντάξουν το νεαρό παιδί τους σε πρόγραμμα απεξάρτησης, για να μην πει η γειτονιά ότι το παιδί τους είναι «πρεζάκι», αφήνοντας το στο περιθώριο της ζωής…».
Θετικό χαρακτηρίζεται το στοιχείο ότι περισσότεροι χρήστες καταφεύγουν σε κάποια μονάδα απεξάρτησης ή υποκατάστασης. Το 2013 υπήρξε μια μικρή κάμψη στον αριθμό των χρηστών που εισήλθαν σε πρόγραμμα υποκατάστασης του ΟΚΑΝΑ, έπειτα από τις συνεχείς αυξήσεις που είχαν καταγραφεί από το 2008 έως το 2012.
Όμως η δράση τους σκοντάφτει και στην οικονομική κρίση της χώρας, αφού η χρηματοδότηση τους γίνεται με το σταγονόμετρο, με δεδομένο ότι χιλιάδες χρήστες από την ευρύτερη περιοχή της Δυτικής Ελλάδας περιμένουν στις ατελείωτες λίστες αναμονής, ελπίζοντας να προλάβουν την απεξάρτηση, προτού τα ναρκωτικά τους στερήσουν τη ζωή…