Οικονομική ενίσχυση από το ποίμνιό του ζητά ο Μητροπολίτης ΑμβρόσιοςΤης Αθηνάς Σαϊτη

Με τις φράσεις… «φτάσαμε στο χείλος της αβύσσου» και «το ταμείο μας στέγνωσε», ο Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος περιγράφει τα οικονομικά των Γηροκομείων της Μητρόπολης.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες Δευτέρα, ο Σεβασμιότατος εξέφρασε την κραυγή αγωνίας του για το μέλλον των Γηροκομείων καθώς τα οικονομικά τους βρίσκονται στη χειρότερη οικονομική κατάσταση από την αρχή της λειτουργίας τους.  Στα Γηροκομεία της Μητρόπολης φιλοξενούνται εκατόν είκοσι άτομα, ενώ ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει τους πενήντα έξι.  Το κόστος μάλιστα της λειτουργίας των Γηροκομείων ανέρχεται σε 185.000 € που μέχρι τώρα καλύπτονταν τόσο από τους εθελοντές όσο και από τις συμβάσεις με τους  ασφαλιστικούς οργανισμούς ΟΓΑ και ΙΚΑ αλλά  και τις δωρεές πολιτών.

Άμεση λύση για τη συντήρηση των Γηροκομείων

Ψάχνοντας άμεση λύση ο Σεβασμιότατος αποφάσισε να απευθυνθεί στο ποίμνιο του ζητώντας να ενισχύσουν οικονομικά από το υστέρημά τους τα Γηροκομεία για να μπορέσουν να συνεχίσουν το έργο τους.

«Αποφάσισα  να καταφύγω στην αγάπη σας για να σας καταθέσω την αγωνία της ψυχής μου. Ζητώ από τον καθένα σας μια συστράτευση για να μη κλείσουν τα Γηροκομεία μας. Ζητώ στα γενικά έξοδα σας να προσθέσετε καθημερινά μια ασήμαντη εκούσια εισφορά υπέρ των Γηροκομείων μας. Ζητώ, εδώ και τώρα, από τον καθένα σας μόλις τριάντα τρία (33) λεπτά κάθε μέρα, δηλ. μόλις τρεις δεκάρες, το 1/3 του ευρώ, και για χρονικό διάστημα όχι μεγαλύτερο των τριών μηνών, δηλ. για τους μήνες Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο, ώστε να καλύψουμε τις έκτακτες και επιτακτικές ταμειακές ανάγκες μας. Ελπίζουμε ότι το Κράτος θα μπορέσει τελικά να στηριχθεί στα πόδια του καινά εξοφλήσει τις υποχρεώσεις του. Τριάντα τρία λεπτά την ημέρα σημαίνει δέκα ευρώ κάθε μήνα. Εάν λοιπόν δέκα πέντε χιλιάδες χριστιανοί μας στηρίξουν, με τον τρόπο που περιγράψαμε, τότε  θα μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε τις 150.000 € το μήνα, ποσό επαρκές μόνο και μόνο για τις επείγουσες ανάγκες των Γηροκομείων μας.»

Μάλιστα με εφαρμογή των ανωτέρω, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν σε κυκλοφορία κουπόνια Δωρεάς των πέντε και των δέκα ευρώ, τα οποία οι ενδιαφερόμενοι θα προμηθεύονται από τους Εφημέριους, από τα Βιβλιοπωλεία, από τα Γραφεία της Μητρόπολης και από την Γραμματεία των Γηροκομείων.

Από  τους οικονομικά πιο εύρωστους, ο Μητροπολίτης ζητά μια μεγαλύτερη θυσία λέγοντας: « Όσοι μπορείτε, παρακαλώ να μας δανείσετε ατόκως μερικά χρήματα, τα οποία και θα σας τα επιστρέψουμε με την πρώτη ευκαιρία. Προς το σκοπό αυτό τις αμέσως επόμενες ημέρες θα τεθούν επίσης σε κυκλοφορία κουπόνια Δανείου, δηλ. παροχής προς την Ιερά Μητρόπολη ατόκου εσωτερικού Δανείου αξίας των πενήντα (50) και των εκατό (100) €. Όσοι θα μπορέσουν να πάρουν από αυτά τα κουπόνια του Δανεισμού πρέπει να τα φυλάξουν επιμελώς κάπου, ώστε εν καιρώ να μας τα επιστρέψουν για να λάβουν το ισόποσο της αξίας τους.

 

Τι οδήγησε στον οικονομικό μαρασμό

Μιλώντας για το πώς οδηγήθηκαν τα οικονομικά των Γηροκομείων στον οικονομικό μαρασμό ο Μητροπολίτης Αμβρόσιος υποστηρίζει πως ο μοναδικός λόγος για τον οποίο επήλθε το αδιέξοδο είναι οι οφειλές του Δημοσίου προς τα ιδρύματα.

Συγκεκριμένα ο κ. Αμβρόσιος τόνισε : «το Ελληνικό Δημόσιο δεν είναι εντάξει με τις υποχρεώσεις του απέναντι μας! Μαζί του έχουμε υπογράψει Συμβάσεις για όποιους είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικά Ταμεία (κυρίως δε στον ΟΓΑ και στο ΙΚΑ). Οι ασφαλιστικοί αυτοί Οργανισμοί μέχρι τέλους Μαρτίου μας όφειλαν ένα υπέρογκο χρηματικό ποσό, ήτοι ΕΝΑ εκατομμύριο εκατόν είκοσι χιλιάδες (1.120.314,15) €.»

«Βρισκόμαστε λοιπόν σε οικονομικό αδιέξοδο! Όχι βέβαια εξ αιτίας κάποιας κακής διαχειρίσεως! Η αδυναμία μας οφείλεται αποκλειστικά και μόνο στην ασυνέπεια του Ελληνικού Δημοσίου, το οποίον εισπράττει μεν και από την Εκκλησία τον ΦΠΑ, τις ασφαλιστικές εισφορές ΙΚΑ, τους γενικούς και τους ειδικούς φόρους, τα χαρά­τσια, εισπράττει μεν αλλά ΔΕΝ πληρώνει! Δεν εξοφλεί τα χρέη του!»

Είναι γνωστό, ότι από 1ης Ιανουαρίου 2012 τόσον ο ΟΓΑ όσο και το ΙΚΑ καταργήθηκαν, αντί αυτών δε ιδρύθηκε ένας νέος ασφαλιστικός Φορέας, ο ΕΟΠΥΥ, στον οποίο τώρα πια συγχωνεύθηκαν όλοι οι ασφαλιστικοί Οργανισμοί. Ο ΕΟΠΥΥ όμως αδυνατεί επί του παρόντος να μας καταβάλει τα οφειλόμενα .