Τα παλιά χρόνια, τον 19ο αιώνα, ονόμαζαν Πριμαρόλια τα πρώτα καράβια που ξεκινούσαν φορτωμένα με την πρώτη και καλύτερη ποιότητα σταφίδας για τα μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης, αποφέροντας μεγάλα κέρδη στους παραγωγούς και εμπόρους σταφίδας της περιοχής.

Σήμερα, στο 2012, τα Πριμαρόλια είναι ένα φιλόδοξο σχέδιο της Αντιδημαρχίας ανάπτυξης του δήμου Αιγιαλείας. Είναι μια πρόταση εκδηλώσεων τουριστικής προβολής στην παραλία του Αιγίου, με αφορμή και αντικείμενο τον «πολιτισμό της σταφίδας» του χτες μέσα από την καλλιτεχνική και επιστημονική ματιά του σήμερα. Συνδυάζει την ιστορία και την αξία του εξαιρετικού αγροτικού προϊόντος της περιοχής μας, της μαύρης σταφίδας Βοστίτσα, με τον πολιτισμό που δημιούργησε ο πλούτος από την παραγωγή, εμπορία και εξαγωγή της κατά τον 19ο αιώνα. Απώτερος στόχος η δημιουργία ενός νέου πολιτισμού της σταφίδας του σήμερα, η εξωστρέφεια της περιοχής και η τοποθέτηση του Αιγίου στην αφετηρία των “δρόμων της μαύρης σταφίδας” στον ιδεατό σταφιδικό χάρτη της Ευρώπης.

Τα Πριμαρόλια είναι ένας νέος θεσμός που επιμελήθηκε ο αντιδήμαρχος ανάπτυξης Λεωνίδας Μαυρουδής και οι συνεργάτες της Αντιδημαρχίας ανάπτυξης. Η φιλοδοξία είναι ο θεσμός να υλοποιηθεί φέτος για πρώτη φορά. Για τη χρηματοδότηση του θεσμού ο κ. Μαυρουδής έχει ήδη δημιουργήσει και καταθέσει για λογαριασμό του δήμου Αιγιαλείας πρόταση ύψους 166.394,00 € σε σχετική πρόσκληση της Περιφέρειας Δυτ. Ελλάδας στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ.

 

Με βάση τον σχεδιασμό, η δομή των εκδηλώσεων ενσωματώνει 4 ενότητες:

α) Λόγος και γνώση (ημερίδες, παρουσιάσεις και συναντήσεις)

β) Ήχος και μουσική (μουσικές εκδηλώσεις και συναυλίες)

γ) Φως και τέχνη (καλλιτεχνικά δρώμενα, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις)

δ) Γεύση και γαστρονομία (φεστιβάλ γαστρονομίας, έκθεση προϊόντων)

Στις εκδηλώσεις θα συμμετέχουν προσκεκλημένοι από το εσωτερικό και το εξωτερικό της χώρας.

 

Περισσότερες λεπτομέρειες για την πρόταση στην ιστοσελίδα www.aprosmeniaigialeia.gr