Απλήρωτοι εδώ και μήνες αναζητούν τη λύση μέσω επίσχεσης εργασίας

 

Της Αθηνάς Σαΐτη

 

Αποφασισμένοι να παγώσουν μέχρι και την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου είναι οι εργαστηριακοί συνεργάτες του ΑΤΕΙ Πάτρας (παραρτήματος Αιγίου) λόγω της …απαγόρευσης πληρωμής τους.

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με τους εργαστηριακούς συνεργάτες του ΑΤΕΙ, παραμένουν απλήρωτοι για το τρέχον ακαδημαϊκό έτος, καθώς μια απόφαση του επιτρόπου, η οποία όπως οι ίδιοι πάντα αναφέρουν δεν τους κοινοποιήθηκε ποτέ, απαγορεύει την πληρωμή συνεργατών που δεν έχουν πλήρη προσόντα (μεταπτυχιακό, διδακτορικό, προϋπηρεσία).

Διανύοντας ήδη τις τελευταίες μέρες του δεύτερου εξαμήνου και με την εξεταστική περίοδο του Ιουνίου να είναι προ των πυλών οι εργαστηριακοί συνεργάτες είναι διατεθειμένοι να φτάσουν στα άκρα για να πληρωθούν για τους μήνες που έχουν εργαστεί. Όπως μάλιστα ανέφερε εργαστηριακός συνεργάτης του ΑΤΕΙ που εργάζεται εδώ και αρκετά χρόνια στο παράρτημα του Αιγίου η επίσχεση εργασίας ίσως να είναι η μόνη λύση για αυτούς ώστε να πιέσουν για αλλαγή της απόφασης ενόψει εξεταστικής περιόδου.

 

«Δεν ενημερωθήκαμε ποτέ»

Δηλώνοντας πως ποτέ δεν έφτασε στα χέρια τους ενημέρωση για το τι ακριβώς συμβαίνει και δεν πληρώνονται οι εργαστηριακοί συνεργάτες του ΑΤΕΙ ανανέωσαν τις συμβάσεις τους με το ίδρυμα τον Φεβρουάριο, χωρίς να γνωρίζουν για το κώλυμα που υπήρχε για τα ελλιπή προσόντα που παρουσίαζαν κάποιοι από αυτούς. Εκείνο που σημειώνουν μάλιστα είναι πως η κάλυψη των θέσεων από τα εν λόγω άτομα έγινε αφού δεν υπήρχε ενδιαφέρον από άλλα άτομα που πληρούσαν τις προϋποθέσεις.

Για να διευθετηθεί μάλιστα το θέμα έστειλαν επιστολή στον προϊστάμενο του τμήματος Φυσικοθεραπείας του ΑΤΕΙ κ. Ηλία Τσέπη.

Αναλυτικά η επιστολή αναφέρει: «Βρισκόμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας ενημερώσουμε ότι η υπομονή μας, για το γνωστό θέμα της μη καταβολής των δεδουλευμένων μας, εξαντλείται. Σας υπενθυμίζουμε ότι είμαστε απλήρωτοι από την αρχή του ακαδημαϊκού έτους 2011-2012, δηλ. από τον Οκτώβριο του 2011. Όπως καταλαβαίνετε και υπομονή έχουμε και κατανόηση δείξαμε. Όμως, πόσο μπορεί να προσφέρει κανείς τις υπηρεσίες του απλήρωτος, όταν μάλιστα έχει να καλύψει κι έξοδα μετακίνησης (θυμίζω ότι αρκετοί από εμάς δεν είναι κάτοικοι Αιγίου); Σ’ έναν εργασιακό χώρο όπου άλλοι πληρώνονται κι άλλοι δεν πληρώνονται, για το ίδιο εργασιακό αντικείμενο. Και να έχει επιπλέον να αντιμετωπίσει και τον εμπαιγμό του ΑΤΕΙ Πάτρας, που σα να μην ήταν αρκετό ότι δε μας ενημέρωσε επισήμως για το κώλυμα με τις συμβάσεις και τις αμοιβές μας, μας ανανέωσε τις συμβάσεις για το εαρινό εξάμηνο, ελπίζοντας προφανώς να τελειώσει το ακαδημαϊκό έτος όπως όπως, και μετά έχει ο Θεός. Αναρωτιέται κανείς τι θα σκεφτούν οι φοιτητές μας για το μέλλον τους, όταν το ΑΤΕΙ Πάτρας σαν εργοδότης έχει αυτή τη συμπεριφορά απέναντι στους συμβεβλημένους συνεργάτες του.

Κύριε προϊστάμενε, γνωρίζουμε ότι ήδη καταβάλετε σοβαρή προσπάθεια για την επίλυση του προβλήματός μας. Γι’ αυτό, και παρά του ότι υπήρξαν κι άλλες προτάσεις πιο ριζοσπαστικές, αποφασίσαμε να δώσουμε σε σας και το ΑΤΕΙ Πάτρας  περιθώριο έως τις 2/6/2012 για να τακτοποιηθεί το θέμα μας. Όπως καταλαβαίνετε, λαμβάνοντας υπόψη και το συμφέρον των φοιτητών μας τους οποίους  δεν θέλουμε να τους εγκαταλείψουμε στο μέσο του εξαμήνου, για άλλη μια φορά κάνουμε πίσω. Αν όμως δε λυθεί το πρόβλημα μέχρι τότε και δε λάβουμε το μεγαλύτερο μέρος από τα δεδουλευμένα μας, θα διακόψουμε τη συνεργασία μας με το ΑΤΕΙ Πάτρας. Εννοείται βεβαίως ότι πέραν αυτού επιφυλασσόμεθα παντός νομίμου δικαιώματος μας.»

 

Θα λυθεί το θέμα δηλώνει η Διοίκηση

 

Μιλώντας στον «Ημ.» ο προϊστάμενος του τμήματος της Φυσιοθεραπείας κ. Ηλίας Τσέπης  ανέφερε πως ήδη έχει επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ιδρύματος και έχει πάρει προσωπική διαβεβαίωση πως το θέμα θα λυθεί σύντομα.

Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα η διοίκηση του τμήματος θα προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο για να ζητήσει ακύρωση της απόφασης του επιτρόπου και να μπορέσουν οι εργαστηριακοί συνεργάτες να πάρουν τα δεδουλευμένα τους.