Ο Δημήτρης Κατσικόπουλος ανοίγει το «φάκελο» μεγάλων περιβαλλοντικών ζητημάτων

-Τι δηλώνει για τη Διαχείριση Απορριμμάτων και το πώς διαμορφώθηκε το τοπίο τα τελευταία χρόνια αλλά και την… Προστασία Κορινθιακού Κόλπου και τη χρήση αμιάντου

-«Οι πολιτικές καριέρες μπήκαν μπροστά από ένα μείζον ζήτημα που αφορούσε τη δημόσια υγεία» δηλώνει για τη διαχείριση των απορριμμάτων που οδήγησε σε αδιέξοδα τόσο στην Αιγιάλεια όσο και τη Πάτρα

Φτάνοντας στο τέλος της δεύτερης θητείας μετά την κατάργηση των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων ο Δημήτρης Κατσικόπουλος με συνέντευξή του στον «Ημερήσιο τςη Αχαϊας» ανοίγει το «φάκελο» των μεγάλων περιβαλλοντικών θεμάτων και όχι μόνο…
Μιλώντας έξω από τα… δόντια για τη διαχείριση των απορριμμάτων και τις ευθύνες που η κατάσταση που επικρατεί στην Αχαϊα δε διστάζει να «φωτογραφίσει» συγκεκριμένα πρόσωπα που φέρουν ευθύνες κυρίως για την Αιγιάλεια, ενώ υπενθυμίζει τις ενέργειες επί ημερών του για την προστασία του Κορινθιακού Κόλπου και τις αποφάσεις που ποτέ… δεν υλοποιήθηκαν.
Άκρως ενδιαφέρουσα ωστόσο είναι και η άποψή του για το πολιτικό σκηνικό…

-Επί θητείας σας στην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση είχε γίνει ουσιαστική προσπάθεια και για την επίλυση του μεγαλύτερου ίσως προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι δήμοι και βεβαίως το περιβάλλον, που δεν είναι άλλο από τη διαχείριση των απορριμμάτων. Περίπου μια δεκαετία μετά η κατάσταση παραμένει στάσιμη…
Υπάρχουν ευθύνες σε όσους διαχειρίστηκαν τα ζητήματα σήμερα και ποιες είναι αυτές;

«Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαΐας υπήρξε πρωτοπόρος στο θέμα διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, εφαρμόζοντας ένα στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης του προβλήματος, που μπορούσε να αποτελέσει πιλότο και για άλλες περιοχές της χώρας, τόσο σε επίπεδο τεχνογνωσίας, όσο και σε επίπεδο επιστημονικών εφαρμογών.
Ο βασικός στόχος του Ολοκληρωμένου Προγράμματος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων στο Νομό Αχαΐας, ήταν να μπει οριστικό τέλος στην ανεξέλεγκτη απόρριψη απορριμμάτων, ένα φαινόμενο που είχε και έχει επιπτώσεις οχι μόνο στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των πολιτών.
Η Αχαΐα ήταν ο πρώτος νομός που είχε πετύχει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της Ελλάδας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για κάλυψη όλου του νομού με ΧΥΤΑ και παύση της λειτουργίας των ανεξέλεγκτων χωματερών.
Στα πλαίσια του Νομαρχιακού Σχεδιασμού κατά τη διάρκεια της θητείας μου ολοκληρώθηκε η κατασκευή δυο νέων ΧΥΤΑ (Ανατολικής Αιγιάλειας και Δυτικής Αχαΐας) και η αποκατάσταση και ένταξη στο φυσικό περιβάλλον των τεσσάρων μεγαλύτερων ανεξέλεγκτων χωματερών του νομού (Αιγειρας, Ακράτας, Διακοπτού και Πετροχωρίου).
Παράλληλα αποφασίστηκε τότε η παύση λειτουργίας όλων των χωματερών στο νομό μας που αποκαταστάθηκαν σε συνεργασία με τους Δήμους, ενω υπήρξε πλήρης ωριμότητα για την κατασκευή εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων που ήταν λύση περιβαλλοντικά αποδεκτή, με κοινωνική συναίνεση.
Τις ευθύνες για τη σημερινή κατάσταση τις εντοπίζω στο χρονικό σημείο, Δεκέμβρης του 2007.
Τότε ο νόμος έδινε δικαίωμα στους Δήμους έως 31/12/2007, είτε να προχωρήσουν με τις προγραμματικές συμβάσεις που είχαν με τις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις, είτε να δημιουργήσουν τους ΦΟΔΣΑ. Ενώ η ΝΑ μέχρι εκείνο το σημείο είχε βγάλει στην κυριολεξία όλη τη “λάντζα”, λόγω εμπειρίας και τεχνογνωσίας των υπηρεσιών της και ήταν έτοιμη με τεύχη δημοπράτησης για την κατασκευή του Εργοστασίου, που ηδη είχε χωροθετηθεί στη θέση “ΦΛΟΚΑ” της Δυτικής Αχαΐας, εντελώς ξαφνικά και απροειδοποίητα, οι Δήμοι μέσω ΤΕΔΚ και το τρίτο μέλος της προγραμματικής σύμβασης που ήταν ο Δήμος Πατρέων ως ο μεγαλύτερος χρήστης, “ανέκρουσαν πρύμναν” και προχώρησαν μόνοι τους.
Τις συνέπειες τις γνωρίζετε…»

-Θα ήθελα πιο συγκριμένα πράγματα για τη χρήση του ΧΥΤΑ της Αιγείρας αλλά και όλη την ιστορία για τον ΧΥΤΑ στην «Παπανικολού». Σήμερα με τη γνώση των δύο «φακέλων» που στην ουσία επί ημερών σας συγκροτήθηκαν, τι θα έπρεπε να έχει γίνει και πώς κρίνετε την στάση συγκεκριμένων προσώπων;

«Ο ΧΥΤΑ της Αιγειρας αφορούσε τους τρεις Δήμους δηλ Αιγειρα , Ακρατα και Διακοπτο. Σήμερα εξυπηρετεί όλο το Δήμο Αιγιαλείας. Ο ΧΥΤΑ ” Παπανικολου”, χωροθετήθηκε με υπόδειξη της επιστημονικής επιτροπής και με καμία άλλη δεύτερη σκέψη. Αφορούσε επτά Δήμους, Αιγίου, Συμπολιτείας , Ερινεού, Καλαβρύτων, Αροανίας, Παϊων και Κλειτορίας.
Στην υπόθεση αυτή δυστυχώς πολλοί επένδυσαν πολιτικά, χρησιμοποιώντας δυο γλώσσες. Στους διαμαρτυρόμενους κατοίκους ήταν συμπαραστάτες, ενω στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση έστελναν μηνύματα ‘Εσείς προχωρήστε”. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι όταν συζητήθηκε το θέμα της χωροθέτησης στο Νομαρχιακό Συμβούλιο παρόντες εκ των επτά, τότε Δημάρχων παρέστη ένας !!!! και ήταν με την πλευρά των διαμαρτυρομένων. Οι πολιτικές καριέρες μπήκαν μπροστά από ενα μείζον ζήτημα που αφορούσε τη δημόσια υγεία.
Και ο νοών νοείτω!..»

-Ανάμεσα στα μεγάλα περιβαλλοντικά ζητήματα που άπτονται της υγείας των πολιτών είναι η χρήση αμιάντου που ναι μεν έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες με αντικατάσταση κυρίως δικτύων ύδρευσης τα τελευταία χρόνια ωστόσο παραμένει σε πολύ μεγάλο βαθμό. Πώς σχολιάζετε το θέμα με αφορμή και το ζήτημα που έχει προκύψει στην Πάτρα με το εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ;

«Η χρήση του Αμιάντου αποδεδειγμένα είναι λιαν επιβλαβής για τη δημόσια υγεία. Πολλοί Δήμοι εκμεταλλευόμενοι Ευρωπαϊκά Προγράμματα προέβηκαν σε αντικαταστάσεις αμιαντοσωληνων, κυρίως ύδρευσης. Πρόβλημα όμως υπάρχει ακόμη σε πολλούς οικισμούς και Δημοτικά Διαμερίσματα. Στο Εργοστάσιο της ΑΜΙΑΝΤΙΤ στο Δρέπανο εξ αρχής είχαμε επιβάλει στους ιδιοκτήτες που είναι δυο Τράπεζες και ένας επιχειρηματικός όμιλος συμφερόντων Αχαΐας, τσουχτερά πρόστιμα, τόσο εμείς όσο και το ΥΠΕΚΑ. Δυστυχώς δέκα και πλέον έτη μετά οι κύριοι του πρώην εργοστασίου με νομικά τερτίπια και τεχνάσματα δεν έχουν καταβάλει εξ ολοκλήρου τα πρόστιμα, ενώ τη μελέτη εξυγίανσης του χώρου την κατέθεσαν σε λάθος υπηρεσία και χάθηκε αρκετός χρόνος. Σήμερα είναι παρήγορο το γεγονός οτι υπάρχει ξεσηκωμός και ίσως “βγει άσπρος καπνός”. Τότε είχαμε προτείνει τη θεσμοθέτηση του Εισαγγελέα Περιβάλλοντος προκειμένου να υπάρχει άμεση παρέμβαση για την προστασία της δημόσιας υγείας. Επίσης είχαμε προτείνει αρμοδίως τη δημιουργία σε κάθε Περιφέρεια της χώρας ενός Σώματος Ελεγκτών Περιβάλλοντος, έτσι ώστε να επιβάλλονται άμεσα τα πρόστιμα και να πάψει η ατιμωρησία».

-Ας πάμε στη προστασία του Κορινθιακού Κόλπου, όπου επίσης στη μακρά θητεία σας στη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αχαϊας είχατε προβεί σε ενέργειες που τότε όμως δεν ευοδώθηκαν για τον περιορισμό της χρήσης ανεμότρατας και μια σειρά ακόμα παρεμβάσεων.

«Σε ότι αφόρα την προστασία του Κορινθιακού, πήραμε απόφαση στο Νομαρχιακό Συμβούλιο για απαγόρευση της μηχανότρατας επί τριετία. Η απόφαση ουδέποτε έγινε αποδεκτή από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ιδου τα αποτελέσματα. Τότε βρήκαμε αρωγούς και συμπαραστάτες όλους τους Δήμους που βρέχονται από τον Κορινθιακό καθώς επίσης και από το σύλλογο “ΑΛΚΥΩΝ”. Πραγματοποιήσαμε ημερίδες για την προστασία των ακτών απο τη διάβρωση, χρηματοδοτήσαμε μελέτες που δεν χρηματοδοτήθηκαν ποτέ!! Παράλληλα συγκρουστήκαμε με οργανωμένα συμφέροντα επειδή αστυνομεύσαμε όλους τους ποταμοχείμαρρους του νομού, στέλνοντας πολλούς παράνομους αμμολήπτες στα δικαστήρια και επιβάλλαμε πολλά πρόστιμα».

-Τέλος κ΄.Κατσικόπουλε αφήνοντας τα μεγάλα περιβαλλοντικά θέματα για το νομό και κατ`επέκταση τη Δυτική Ελλάδα, θα θέλαμε ένα σχόλιο για την πολιτική κατάσταση και το διαμορφωθέν τοπίο τόσο σε επίπεδο χώρας αλλά και ειδικότερα για την Αχαϊα.
Πώς βλέπετε τις ενέργειες και τις κινήσει για την ανασύσταση του δημοκρατικού χώρου; Κι αν πιστεύετε ότι όλες οι τάσεις όπως έχουν εκφραστεί θα μπορούσαν να ξαναενωθούν ώστε το ΠΑΣΟΚ να ανακάμψει και να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην πολιτική σκηνή;

«Η πολιτική κατάσταση σήμερα είναι ζοφερή. Οι πολίτες όντας σε απόγνωση και θυμό πίστεψαν το καινούργιο που ευαγγελίστηκε ο ΣΥΡΙΖΑ, στήνοντας λαϊκά δικαστήρια με τα κινήματα της πλατείας, με τα “Δεν πληρώνω” κλπ. Σκόρπισαν μίσος, δίχασαν την Ελληνική κοινωνία και υποσχέθηκαν τα πάντα. Είναι γεγονός ότι εαν δεν είχε επικρατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και αυτά τα μέτρα που έφεραν τα δυο τελευταία μνημόνια με υπογραφή ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ τα είχε πάρει η προηγούμενη κυβέρνηση, σήμερα θα είχαμε εθνικό διχασμό και εμφύλιο. Το ΠΑΣΟΚ με τα οποια λαθη του και τις αλαζονικές συμπεριφορές στη διάρκεια του χρόνου άφησε θετικό πρόσημο. Φορτώθηκε όλα τα δεινά και την οικονομική καταστροφή μόνο του, ενώ επι των ημερών του άλλαξε η Ελλάδα, βελτιώθηκε το βιοτικό επίπεδο του Ελληνικού λαού, έγιναν όλες οι σοβαρές μεταρρυθμίσεις και γίναμε ισότιμο μέλος της ΕΕ. Σήμερα είναι αναγκαίο να γίνει ανασύσταση και ανασύνταξη της Κεντροαριστεράς, εγώ θα έλεγα του Κεντρώου, του Μεσαίου χώρου. Παραμερίζοντας τη μικροπολιτική και τις προσωπικές φιλοδοξίες πιστεύω οτι υπάρχει γόνιμο έδαφος για κάτι τέτοιο. Αυτό που βιώνουμε σήμερα είναι μια “ασθένεια”, μια “πολιτική ασθένεια” που κάνει τον κύκλο της. Η πολιτική και οικονομική ζωή του τόπου θα βρει το βηματισμό της και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικά και ανεκτά επίπεδα. Και σ αυτό χρειάζεται ο μεσαίος χώρος».

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ στον «ΗΜΕΡΗΣΙΟ ΤΗΣ ΑΧΑΪΑΣ»


ΜΟΥΣΙΚΗ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΕΣ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ. ΜΠΕΣ ΚΑΙ ΑΚΟΥΣΕ  ΑΞΕXΑΣΤΑ  ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ
http://91.121.113.129:8028/live

http://50.22.217.113:10216/live

radioaigialeia.com