Στο Αίγιο για να ευλογήσει το Μουσείο Ιακώβου Τσούνη βρέθηκε χθες Κυριακή το πρωί ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος. Σε μια σεμνή τελετή αλλά με όλη τη λαμπρότητα που της αρμόζει ο Μακαριότατος ευλόγησε το μουσείο που αποτελεί έναν  «καλλιτεχνικό θησαυρό» για την Αιγιάλεια αφού στο Μουσείο εκτίθενται κειμήλια θρησκευτικής, εθνικής και ιστορικής αξίας από την προσωπική συλλογή του Βετεράνου του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, Ιάκωβου Τσούνη.
Την πρωτοβουλία για την περισυλλογή και διάσωση των κειμηλίων, είχε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιγιαλείας και Καλαβρύτων Αμβρόσιος αναγνωρίζοντας την αξία των εκθεμάτων και προσφέροντας την πόλη του Αιγίου ένα ακόμα κόσμημα πολιτισμού. Πλήθος κόσμου, βρέθηκαν στην οδό Πολυχρονιάδου για να παραστούν στα εγκαίνια του νέου μουσείου. Παρών και ο Ιάκωβος Τσούνης, η δωρεά του οποίου χάρισε στην πόλη του Αιγίου ένα νέο θησαυρό που  περιλαμβάνει συνολικά 215 εκθέματα. Από τον θρησκευτικό χώρο δεσπόζουν τα αρχιερατικά άμφια, οι αρχιεπισκοπικοί ράβδοι, τα εγκόλπια και οι μίτρες Αρχιεπισκόπων και Πατριαρχών όπως του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αρχιεπισκόπου Σεραφείμ, του Αγίου Εθνομάρτυρος Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου κ.α.
Εξέχυσα θέση στο μουσείο, καταλαμβάνει το τμήμα ξυλόγλυπτου από το γυναικωνίτη του Ιερού Ναού της Αγίας Σοφίας Κωνσταντινουπόλεως, το οποίο αποτελεί δωρεά του μακαριστού Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα.
Από το χώρο της λαογραφίας η συλλογή έχει να επιδείξει μια σειρά όπλων που είχαν στην κατοχή τους οι Λονταίοι, Πετμεζαίοι και οι Παπαφλέσσας.
Τέλος το μουσείο στεγάζει ένα πλήθος από παράσημα, μεγαλοσταυρούς, τιμητικές διακρίσεις, περγαμηνές, αναμνηστικά μετάλλια, προερχόμενα από το ελληνικό κράτος και εξέχοντα πρόσωπα της Ελλάδος και του εξωτερικού που γνωστοποιούν στο κοινό την έκταση της δράσης και το μέγεθος της προσφοράς του αυτοδημιούργητου ευπατρίδη Ιάκωβου Τσούνη.
Στην τελετή παρέστησαν οι Μητροπολίτες Κορίνθου κ. Διονύσιος,  Ναυπακτίας-Αγ.Βλασίου κ. Ιερόθεος, Βρεσθένης κ. Θεόκλητος και βεβαίως Καλαβρύτων-Αιγιαλείας κ. Αμβρόσιος, ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, ο πρώην πρωτοσύγκελος της Αρχιεπισκοπής πατέρας Θωμάς Συνοδινός, οι Ηγούμενοι των Ι.Μ. Ταξιαρχών π.Καλλίνικος, Μεγάλου Σπηλαίου π.Ιερώνυμος και Αγ.Λαύρας π.Ευσέβιος, αρχιμανδρίτες και πλήθος ιερέων.  Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές Νικ. Νικολόπουλος, Θαν. Νταβλούρος και Μιχάλης Αρβανίτης ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας Σωκ. Καπλάνης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στ.Θεοδωρακόπουλος και δημοτικοί σύμβουλοι.
Με το πέρας των εγκαινίων ακολούθησε δεξίωση στον πρώτο όροφο του Κέντρου Νεότητας αλλά και γεύμα στους επίσημους καλεσμένους στο κέντρο «Έσπερος» της Συμπολιτείας.
Οι επισκέψεις στο μουσείο θα γίνονται ύστερα από επικοινωνία με την υπεύθυνη κ. Χρύσα Δημητρίου στα τηλέφωνα: 26910-21777 και 6977842200