Ρύθμιση οφειλών σε δήμους και ΔΕΥΑ- δυνατότητα μείωσης στο ειδικό τέλος 80% της ΔΕΥΑ και μια σειρά διορθωτικών άρθρων στο νομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το ΥΠΕΣΚΕΔΕ

Την ίδια ώρα που έχει κλέψει την «παράσταση» το θέμα της επιβολής της απλής αναλογικής και της μείωσης της θητείας για τις αλλαγές που προωθούνται για τον Ιουνιο με την κυβέρνηση να έρχεται σε σύγκρουση με την ΚΕΔΕ, ο υπουργός Εσωτερικών που τελικά δεν… παρέστη στην συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, δίνει ως «απάντηση» στη δημοσιότητα το σχέδιο νόμου που επιφέρει μια σειρά σημαντικές αλλαγές στη λειτουργία των δήμων αλλά και των δημοτικών επιχειρήσεων όπως η ΔΕΥΑ.
Όπως είναι γνωστό το Υπουργείο Εσωτερικών από αρχές του έτους 2016 είχε την πρόθεση να προχωρήσει σε μια σειρά αλλαγές που κατά βάση είναι σε θετική κατεύθυνση. Επί υπουργίας κ. Κουρουμπλή κατατέθηκε στη Βουλή σχέδιο νόμου ωστόσο με την αλλαγή της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου ο νέος Υπουργός κ. Σκουρλέτης απέσυρε το σχέδιο νόμου με σκοπό να το εμπλουτίσει με νέα άρθρα.
Τελικά έδωσε στη δημοσιότητα σχέδιο νόμου στις 3-4-2016. Εντός των ημερών θα ελεγχθεί από την Κεντρική Νομοπαρασκευαστική Επιτροπή της Βουλής και από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους και στη συνέχεια θα εισαχθεί προς συζήτηση στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής με στόχο, σύμφωνα με τον Υπουργό, να ψηφιστεί από την ολομέλεια αμέσως μετά τις γιορτές του Πάσχα.
Από μια πρώτη ανάγνωση του σχεδίου νόμου φαίνεται ότι δεν προκύπτει ζήτημα με τον διορισμό Γραμματέα που θα παίρνει σειρά αρμοδιοτήτων του δημάρχου.
Επίσης ξεχωρίζει η διάταξη που αφορά την ρύθμιση οφειλών προς τους δήμους σε 100 δόσεις, κάτι που εφόσον ισχύσει θα επιφέρει μεγάλη ανακούφιση στους πολίτες που οφείλουν στο δήμο.