Τον κώδωνα του κινδύνου για την διακίνηση νέων επικίνδυνων ουσιών μεταξύ παιδιών, έκρουσε η επιστημονική υπεύθυνη της Μονάδας Απεξάρτησης Τοξικομανών «18 ΑΝΩ» κυρία Κατερίνα Μάτσα.Μιλώντας στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, δήλωσε ότι «κυκλοφορούν νέες επικίνδυνες ουσίες όπως το ναρκωτικό «σίσα» το οποίο παίρνουν 14χρονα παιδιά και μεταξύ άλλων περιέχει αμφεταμίνες και υγρά μπαταρίας»!
Όπως τόνισε η κυρία Μάτσα «η χρήση της συγκεκριμένης ουσίας αυξάνεται διαρκώς, η ηλικία των χρηστών πέφτει και εξαπλώνεται σε όλα τα κοινωνικά στρώματα». «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου. Η κατάσταση είναι σοβαρή», είπε χαρακτηριστικά.
Στην ομιλία του ο υπουργός Υγείας κ. Ανδ. Λυκουρέντζος ανέφερε, εξάλλου, ότι «2.820 χρήστες ναρκωτικών στοιβάζονται στις λίστες αναμονής των φορέων απεξάρτησης, ενώ ο χρόνος αναμονής φτάνει έως και τα τρία έτη». Επίσης, σημείωσε ότι «σε 7.844 άτομα παρέχεται θεραπεία από 26 μονάδες στην Αττική και 16 ακόμα πανελλαδικά». «Έχουμε εντάξει περισσότερα από 3.000 άτομα φέτος.
Έχουμε λίστα αναμονής με 2.820 άτομα, δυστυχώς τα 2.512 άτομα βρίσκονται στην Αττική. Στην Θεσσαλονίκη έχει απορροφηθεί πλήρως στη λίστα αναμονής.
Παλιά ο χρόνος αναμονής ήταν τέσσερα έτη τώρα έχει περιοριστεί στον έναν μήνα», ανέφερε ο υπουργός Υγείας προσθέτοντας ότι έχουν διανεμηθεί χιλιάδες σύριγγες και άλλα μέσα για την προφύλαξη από μεταδιδόμενα νοσήματα, ενώ εξήγησε πως «φιλοδοξία μας είναι να περιοριστεί ο χρόνος αναμονής στην Αθήνα που σήμερα φτάνει μέχρι και τα τρία χρόνια».