Νέες μειώσεις στις επικουρικές συντάξεις χιλιάδων συνταξιούχων θα πρέπει να αναμένονται εφέτος και τα επόμενα χρόνια, λόγω του «κόφτη» που τέθηκε σε ισχύ με τον «νόμο Κατρούγκαλου», ο οποίος προβλέπει ότι το ύψος των συντάξεων που θα καταβάλλει το Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης (ΕΤΕΑΕΠ) θα υπολογίζεται με ρήτρες ηλικίας, θνησιμότητας και ελλειμμάτων.

[the_ad id=”46371″]

 

Σημειώνεται ότι η χορήγηση νέων επικουρικών συντάξεων έχει παγώσει για τρία χρόνια, από το 2015, με αποτέλεσμα σήμερα να εκκρεμούν συνολικά 120.000 αιτήσεις. Οι νέες συντάξεις (που αφορούν τις αιτήσεις οι οποίες υποβλήθηκαν από τότε) εκτιμάται ότι θα αρχίσουν να καταβάλλονται φέτος και θα είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά 22% λόγω των μέτρων που επιβλήθηκαν από την κυβέρνηση.

Οι μειώσεις θα συνεχιστούν το 2019 – με την περικοπή έως 18% των προσωπικών διαφορών που προβλέπει ο νόμος Κατρούγκαλου – με αποτέλεσμα να υπάρξουν συντάξεις ακόμα και 30 ευρώ! Τις μεγαλύτερες μειώσεις στις επικουρικές τους θα υποστούν τραπεζοϋπάλληλοι, εμποροϋπάλληλοι, πρώην εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ πλην της ΔΕΗ, υψηλόμισθοι μισθωτοί που ήταν ασφαλισμένοι στο πρώην ΙΚΑ, ναυτιλιακοί – τουριστικοί πράκτορες κ.ά.

Η μέση επικουρική σύνταξη για όσους έχουν καταθέσει αιτήσεις συνταξιοδότησης από την 1η Ιανουαρίου του 2015 και μετά υπολογίζεται σε 160 – 170 ευρώ.

Σύμφωνα με μακροοικονομικές και αναλογιστικές παραδοχές που επικαλούνται Τα Νέα, για να παραμείνει η μέση επικουρική σύνταξη στα σημερινά επίπεδα των 170 ευρώ, απαιτείται να εισέλθουν στην αγορά εργασίας 650.000 νέοι απασχολούμενοι πλήρους απασχόλησης από τους 1.017.000 άνεργους.

Δηλαδή, θα πρέπει η ανεργία να μειωθεί στο 8% έως το 2028. Βεβαίως, η επίτευξη αυτού του στόχου προϋποθέτει μία μακροχρόνια περίοδο. Αλλά για να γίνει αυτό, απαιτείται μέσος ρυθμός αύξησης του ΑΕΠ 3% ετησίως για μια δεκαετία.
CNN.gr

[the_ad id=”48922″]

 

[the_ad id=”46704″]