Πέταξε το γάντι στους δημάρχους και πλέον… αναμένει ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας, χωρίς μάλιστα να αφήνει περιθώρια για χρονοτριβές.Ανέβηκαν οι τόνοι …

Σε αγώνα σκληρού… πόκερ εκτυλίχθηκε η σύσκεψη με τον πρόεδρο να κάνει γνωστό στους προέδρους πως η φύλαξη των ΤΕΙ φτάνει τις 600.000 € και για το λόγο αυτό θα πρέπει να φύγει από τη διοίκηση και να περάσει στους Δήμους.

Δεν ήταν λίγες οι φορές που μεταξύ του προέδρου του ΤΕΙ κ. Καπλάνη και του Στ. Θεοδωρακόπουλου ανέβηκαν οι τόνοι και η αντιπαράθεση χτύπησε «κόκκινο». Μεταξύ άλλων ο κ. Καπλάνης αναφέρθηκε σε «αιχμηρές» δηλώσεις από πλευράς Θεοδωρακόπουλου τονίζοντας του: «Εσύ Δήμαρχε με έχεις αποκαλέσει υπάλληλο…και πως δε θα λάβω εγώ αποφάσεις…» λαμβάνοντας την απάντηση του Στ. Θεοδωρακόπουλου: «… Και εσύ πρόεδρε και εγώ είμαστε εδώ για να διοικήσουμε και σε ένα –δύο –πέντε χρόνια θα είναι άλλοι στις θέσεις μας. Για το Αίγιο το ΤΕΙ είναι θέμα της πόλης! Στο Αίγιο έγινε αγώνας για αυτό το ΤΕΙ, από το ’95 όταν ακόμα είχαμε ερείπια μέσα στην πόλη από το σεισμό δώσαμε 600εκατομμύρια δραχμές για να αγοράσουμε τα κτίρια τις Χαρτοποιϊας και αυτή η περιουσία της πόλης δόθηκε στο ΤΕΙ για να στεγάσει τα τμήματα. Δε μπορώ να δεχτώ ότι αυτή η σχολή θα κλείσει. Και για σένα πρόεδρε δεν είναι τιμητικό να κλείνουν οι σχολές. Εγώ υποστηρίζω τα συμφέροντα της πόλης μου. Αυτό το ΤΕΙ δε θα κλείσει!!!» ανέφερε σε έντονο ύφος ο Στ. Θεοδωρακόπουλος.

Καλή τη πίστει οι Δήμαρχοι, χωρίς καν να το συζητήσουν μεταξύ τους, δέχτηκαν τα όσα τους πρότεινε ο πρόεδρος του ΤΕΙ Πάτρας για την ανάληψη της καθαριότητας και της φύλαξης των τμημάτων που λειτουργούν στις πόλεις τους. Η απόφασή τους αυτή έγινε σε μια προσπάθεια τα τμήματα του Αιγίου, του Πύργου και της Αμαλιάδας, να βγουν αλώβητα από την οικονομική κρίση και να μην παρασυρθούν από το λουκέτο που απειλεί πολλά ανώτερα και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας.

Στην ΚΕΔΚΕ σήμερα το θέμα

Το μεγάλο πρόβλημα, που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμαρχοι, από τη στιγμή που έκλεισαν πίσω τους την πόρτα του γραφείου του κ. Καπλάνη δεν είναι άλλο από το πού θα βρεθούν τα χρήματα και κυρίως πώς θα είναι νόμιμες οι ενέργειές τους.

Για να μπορέσουν οι Δήμοι να καλύψουν τα έξοδα των ΤΕΙ, θα πρέπει να υπάρξει η απαραίτητη νομοθετική ρύθμιση. Το αίτημα για αυτή τη νομοθετική ρύθμιση φρόντισε να μεταφέρει στην ΚΕΔ σήμερα Τρίτη ο Δήμαρχος Αμαλιάδας κ. Γιάννης Λυμπέρης. Η ρύθμιση αυτή θα δίνει στα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων που λειτουργούν τμήματα ΤΕΙ δυνατότητα να πάρουν απόφαση για την κάλυψη λειτουργικών εξόδων των τμημάτων.
Μάλιστα από την πλευρά της διοίκησης του ΤΕΙ Πάτρας έγινε πρόταση για να αναλάβουν οι Δήμοι τη στέγαση και τη σίτιση των φοιτητών. Η πρόταση αυτή δεν έγινε δεκτή από τους τρεις Δημάρχους, κάνοντας λόγο μάλιστα για ευθύνη της Πολιτείας να παρέχει δωρεάν εκπαίδευση….

Της:Αθηνά Σαϊτη